Leona Popović

 JEFF PACHOUD Afp
SLALOM U COURCHEVELU

VIDEO: Veliko razočaranje za Zrinku, ali na kraju vrlo dobar rezultat Leone Popović! Vlhova pobijedila Shiffrin

Ni jedna skijašica, osim Shiffrin, nije imala manji zaostatak od dvije sekunde za slavljenicom
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 21. prosinac 2023. 21:27

Petra Vlhova pobjednica je noćnog slaloma u Courchevelu ispred Mikaele Shiffrin, a njih dvije su bile svijet za sebe budući da je trećeplasirana Katharina Truppe zaostala čak dvije sekunde i 6 stotinki. Leona Popović je utrku završila na 8. mjestu koje je podijelila s Norvežankom Minom Fürst Holtmann i nakon četiri slaloma ove sezone drži 4. mjesto u poretku ove discipline. Popović je nakon prve vožnje bila 15., ali je drugu u kojoj su skijašicama posao otežali snijeg i vrlo loša vidljivost puno bolje odradila i popravila plasman za sedam mjesta. Zrinka Ljutić je "haklala" vrata u drugoj vožnji i ostala bez plasmana u trenutku kad je bila u poziciji za preuzimanje vodstva nakon što je u prvoj vožnji bila sedma.

Za Petru Vlhovu je ovo druga slalomska pobjeda u sezoni (Levi I i Courchevel), a dvije ima i Mikaela Shiffrin (Levi II i Killington). Slovakinja sam ima 21 pobjedu u ovoj disciplini, pridružila se Švicarski Eriki Hess na 4. mjestu svih vremena u Svjetskom kupu i odvojila od naše Janice Kostelić s kojom je do ove utrke dijelila peto mjesto.

Već je prva vožnja je bila pravi odraz dominacije Shiffrin i Vlhove u slalomu posljednjih sezona. Amerikanka je krenula prva, Slovakinja druga i na tim pozicijama su i ostale, a pritom je Shiffrin 17 stotinki brže riješila zadatke na stazi koju je postavio Mauro Pini, trener Vlhove. Slovakinja je bila bolja u tri sektora staze, ali je Amerikanka ključnu prednost stekla u drugom u kojem je bila pola sekunde brža. Prva do njih, Austrijanka Katharina Liensberger imala je već sekundu i 6 stotinki sporije vrijeme od vodeće Shiffrin. Na stazi koja nije bila jednostavna i koju je zalijevala kiša unutar dvije sekunde je bilo samo devet skijašica.

Leona Popović je imala startni broj 4, do prvog prolaznog vremena skupila je 47 stotinki zaostatka, na drugom je imala +1.58, na trećem +1.71 i u cilju velike 2 sekunde i 45 stotinki. Nije se najbolje snašla na stazi koju je postavio trener Vlhove, a najviše ju je koštala pogreška u donjem dijelu staze koja joj je donijela tek 27. vrijeme u četvrtom sektoru u kojem je bila 74 stotinke sporija od Shiffrin. U tom trenutku to nije izgledalo nimalo dobro, ali u konačnici joj je donijelo dobro 15. mjesto, ali s obzirom na razlike između onih koje su se smjestile iza Shiffrin i Vlhove imala je priliku za dobar pomak u drugoj vožnji. Popović je to i napravila, imala je 11. vrijeme druge vožnje (98 stotinki sporije od Vlhove) i treći put ove sezone završila u najboljih 10.

Zrinka Ljutić je dobro krenula u prvoj vožnji, na prvom prolazu je kasnila 26 stotinki, ali ju je koštao drugi sektor staze (28. vrijeme) na kojem je imala 47 stotinki sporije vrijeme od Shiffrin, no u sljedeća dva je imala 5. i 8. vrijeme i u cilj je ušla na 6. mjesto sa sekundom i 90 stotinki zaostatka za Shiffrin. Od skijašica koje su krenule iza nje (Ljutić je imala startni broj 15) brža od nje bila je samo Katharina Gallhuber. Od trećeplasirane Liensberger naša mlada skijašica bila je sporija 84 stotinki, od četvrtoplasirane Paule Moltzan tek 27.

U drugu vožnju je Ljutić krenula s 19 stotinki prednosti u odnosu na tada vodeću Michelle Gisin, na prvom prolazu je imala 22 stotinke bolje vrijeme, na drugom 17, na trećem 15, a onda joj se dogodila pogreška, "haklala" je vrata i prvi put ove sezone ostala bez plasmana.

Od tri najbrže u prvoj vožnji Katharina Liensberger je pogreškama omogućila kolegici iz reprezentacije, petoplasiranoj nakon prve vožnje Katharini Truppe da završi na postolju, a Petra Vlhova je s najbržom drugom vožnjom uzela pobjedu ispred Mikaele Shiffrin.

Nastupe naših skijašica možete pogledati OVDJE

Svjetski kup, slalom u Courchevelu:

1. Petra Vlhova (Svk) 1:48.14

2. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.24

3. Katharina Truppe (Aut) +2.06

4. Katharina Gallhuber (Aut) +2.62

5. Paula Moltzan (SAD) +2.64

8. Leona Popović (Hrv) +3.26

Linker
29. travanj 2024 17:03