Petra Vlhova

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
KRALJICA PETRA

Vlhova je u teškim uvjetima ispisala povijest Sljemena: ‘Ako ste usredotočeni na jednu stvar, onda nemate problema‘

Jedna djevojka iz Slovačke triput je uzastopno, kao nitko prije nje, osvojila Sljeme
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. siječanj 2022. 19:47

Odavno nije nikakva tajna, a to najbolje znaju u Dalmaciji. Slovaci i Slovakinje jednostavno obožavaju Hrvatsku! Dokazuju to slijevanjem ljeti na more, obožavaju našu hranu, uče i stihove naših pjesama. U redu, mnogi će reći ništa čudno budući da nam jezici nisu toliko strani. U svakom slučaju, Slovaci se ovdje kod nas osjećaju kao doma. Jedna Slovakinja posebno. I to zimi!

Petra Vlhova je sad već trostruka i to trostruka u nizu Snježna kraljica na Sljemenu. Domet koji niti jednoj prije nije uspio. Ovogodišnja pobjeda u izvanredno teškim vremenskim okolnostima, prvenstveno podosta jakog vjetra koji je do izražaja došao u drugoj vožnji.

- Teško je reći da je ovo bila najteža utrka ovdje u Zagrebu. Zato jer su gotovo pa svake godine drukčiji uvjeti i nikada nije lako. U biti, svaka je utrka u Svjetskom kupu različita i svaka je teška. Svaka je utrka jedna borba. Borba jednako tako i s uvjetima, vremenom u smislu meteo uvjeta. No, na kraju sam ipak ja ta koja je pobijedila triput što je... pa je, čudesno - reče Snježna kraljica Petra.

image

Petra Vlhova

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Doista, prijašnjih smo godina kako Petra Vlhova veli na zagrebačkoj gori doživjeli sve i svašta. Bilo je i snijega, magle, kiše, vjetra, ali nikada lišće! Nikada nismo vidjeli toliko lišća na stazi. Je li i to također bio otežavajući čimbenik, nešto što remeti koncentraciju?

- Prvo, trebate se fokusirati na sebe samu, na skijanje, brzo skijanje, kako vozite. Može se svašta dogoditi oko vas, ali ako ste usredotočeni na jednu stvar, a to je brzo skijanje, onda nemate problema. Sve što se oko vas događa vas ne smije omesti. Zanemarila sam i vjetar i podlogu, u kakvom je stanju, orijentirala sam se samo na to kako skijam.

Mikaela Schifrin i Katerina Liensberger, drugo i trećeplasirana na Sljemenu, su obje preboljele dosad i koronavirus. Radite li vi nešto posebno u pokušaju izbjegavanja zaraze?

- Teško je zaštiti se jer to je oko vas, oko nas i stalno. Morate se kloniti ostalih što je teško, jasno da stalno perem ruke, nosim masku, ali ništa posebno različito. Jednostavno, šanse da se zarazite su pola-pola. To je tako.

image

Petra Vlhova

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Osvajačica ste Globusa, imate mnoge pobjede u utrkama Svjetskog kupa, ukupno 6 medalja sa svjetskih prvenstava, od toga jednu zlatnu, riznica medalja i trofeja je bogata, ali... jedno ipak nedostaje. Ne treba ni napominjati vjerojatno što...

- Je, to je točno, nedostaje olimpijska medalja. Makar, koliko god su blizu, zimske Igre su još uvijek idemo reći daleko. Dosta je još do njih. Sezona je dobra počela, imam 4 pobjede iz pet utrka, ali naravno da nastojim vrhunac forme sačuvati, postići u Pekingu. Sve što činimo je za to, pa ćemo vidjeti koliko sam u tomu uspjela - prije oproštaja sa Sljemenom 2022. će ovog trenutka najbolja slalomašica svijeta, trostruka Snježna kraljica, 26-godišnjakinja iz Liptovsky Mikulaš u Slovačkoj, Petra Vlhova.

Linker
17. travanj 2024 22:51