Vedran Pavlek

 DAMIR KRAJAC Cropix
NAJAVA VELIKOG SUKOBA?

Zagreb ostao bez muškog slaloma i dobio drugi ženski, Pavlek s Austrijancima i Švicarcima napustio Kongres!

Predstavnici 10-tak zemalja među kojima i najvećih sila napustili su Kongres prije glasovanja
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 27. svibanj 2022. 12:08

Kuhalo se već mjesecima, pa zapravo i nije veliko iznenađenje kaos koji se dogodio na 53. kongresu FIS-a u četvrtak u Milanu. Milijarder Johan Eliasch, koji je prošle godine izabran za predsjednika FIS-a, zaradio je novi, ovog puta puni, 4-godišnji mandat na toj poziciji, ali način na koji je izabran sve će reći o trenutačnim odnosima u svjetskom skijanju. Eliasch je dobio 100-postotnu podršku, ali pritom postoji veliki "ali".

Naime, uoči glasanja Kongres su napustili predstavnici 10-tak nacija, a pritom je ključno da su među njima bili predstavnici i dvije najveće skijaške velesile Austrije i Švicarske, te Njemačke, Francuske, Finske, Španjolske... Eliaschovih 100 % odnosi se na 70 od 117 delegata, a jedan od onih koji je napustio Kongres je i hrvatski predstavnik Vedran Pavlek.

U međuvremenu, Vijeće FIS-a je napokon odobrilo i kalendar Svjetskog kupa u alpskom skijanju za iduću sezonu koji izaziva velike prigovore, a za nas je daleko najvažnija vijest da Zagreb neće biti domaćin muškog slaloma, ali će organizirati dva ženska slaloma i to 4. i 5. siječnja 2023.

Zašto je Zagreb ostao bez utrke?

- Ovisi s koje strane se to gleda. Može se reći i da je dobio drugu žensku utrku - javio se Vedran Pavlek na odlasku iz Milana.

Taj kalendar, odnosno podaci koji su neslužbeno izlazili u javnost proteklih tjedana izazivali su velike kritike iz pojedinih zemalja, a one ne prestaju ni sad kad je "ozakonjen".

- Cijeli proces donošenja kalendara je bio drukčiji nego inače. Obično se o kalendarima diskutiralo i oni su slagani na odborima i pododborima FIS-a i onda bi gotov prijedlog usvajalo Vijeće FIS-a uz eventualne kozmetičke zahvate. Sad to nije bio slučaj. Druga stvar, u posljednjem dugoročnom kalendaru koji je uključivao sezonu 2022/23. u muškom kalendaru je bilo 13 nacija organizatora, a sad ih je ostalo samo 9. Nema Norveške, koja je jedna od vodećih nacija u muškom skijanju, nema Finske, nema Bugarske i nema Hrvatske. Za nas ova opcija s dvije ženske utrke, a s obzirom na rezultate Leone Popović prošle sezone i Zrinke Ljutić, koja dolazi i svjetska je juniorska prvakinja, a ima već i 5. mjesto sa završnice Svjetskog kupa, na kraju može ispasti dobro.

Ali muške su utrke ipak prestižnije.

- I sa sportske strane ima puno više smisla da su muška i ženska utrka, ali ponavljam, za nas u ovoj situacija, s obzirom na cijeli proces i odnose, ovo je dobro izvučeno. Želja FIS-a je da se tijekom ljeta napravi dugoročni kalendar za iduće tri godine, mi smo već vodili razgovore na tu temu i odgovor je da su nam vrata za mušku utrku otvorena.

Odluku kalendarima donosi Vijeće FIS-a, a što se dogodilo na zasjedanju Skupštine prilikom izbora predsjednika? Upravo se vas posebno spominje u izvještajima nekih stranih medija o izlasku dijela delegata prije glasanja.

- Zna se da je bio samo jedan kandidat za predsjednika, ali tražili smo da glasanje bude tajno. To je i usvojeno, ali nakon toga je pravnik Kongresa rekao da će glasanje biti samo uz dvije opcije, "za" i da netko ne glasa. Ako se ne glasa taj glas je nevažeći što znači da je teoretski bila moguća situacija da od 117 mogućih glasova 116 bude nevažećih, a jedan "za" i predsjednik bi bio izabran s jednim glasom. Na to sam ja ustao i kao službeni predstavnik tražio da se kao i kod svih prethodnih točaka dnevnog reda glasa s tri mogućnosti - "za", "protiv" i "suzdržano". To je odbijeno, odnosno uopće nije dozvoljena diskusija o tome i onda sam ja, ali predstavnici Austrije, Švicarske, Njemačke, Finske, Španjolske, Francuske... napustili Kongres. Da nas je podržalo još nekoliko nacija srušio bi se kvorum i ne bi se mogao održati Kongres.

Eliasch nije vidio problem u tome tko mu je dao, a tko nije podršku, ali švicarski mediji već spominju da neke nacije angažiraju odvjetnike koji bi se pozabavili time je li njegov reizbor uopće valjan.

- Činjenica da je dobio 70 glasova od 117 mogućih, a da ga nisu podržale vodeće nacije mislim da govori dovoljno - sažeo je suštinu Vedran Pavlek.

- muški Svjetski kup imat će 42 utrke od čega čak 14 spusteva, 7 super G-a, 10 slaloma i 10 veleslaloma i 1 paralelnu utrku

- ženski Svjetski kup imat će 41 utrku od čega 11 spusteva, 8 super G-a, 10 veleslaloma, 11 slaloma i 1 paralelnu utrku

- skijaši će čak dva puta putovati na utrke u SAD, na početku i na kraju sezone

- Norveški Kvitfjell je ostao bez muških utrka, ali je dobio dvije ženske

- Slovenija je ostala bez utrka u Mariboru, ali će Kranjska Gora organizirati i dvije ženske i dvije muške utrke

- sezona počine 22. i 23. listopada u Söldenu, a domaćin završnice je Soldeu

- novi spust koji se održava u dvije države, Švicarskoj i Italiji (Zermatt - Cervinia) ugostit će skijaše 29. i 30. listopada, a skijašice 5. i 6. studenoga

Linker
20. travanj 2024 01:51