Zrinka Ljutić

 SEBASTIEN BOZON Afp
USPJEŠAN PUT U AMERIKU

Zrinka Ljutić: ‘Leona i ja super funkcioniramo i jako puno pomogne kad smo nas dvije zajedno na utrci‘

Zrinka Ljutić nakon 15. mjesta u slalomu u Killingtonu i još jedne slalomske utrke Svjetskog kupa
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. studeni 2022. 17:23

Tri slaloma su iza nas, a Leona Popović i Zrinka Ljutić su se pobrinule da se puno priča o maloj, ali vrlo uspješnoj hrvatskoj ženskoj ekipi. Logično, jer kad imate skijašicu koja je u sva tri slaloma u Top 10 i klinku od samo 18 godina, koja je u dva slaloma za redom upisala 7. i 15. mjesto onda je logično da se u skijaškim krugovima s respektom priča o Hrvaticama. A tek je početak sezone i ispred nas je još osam slaloma.

Zrinka Ljutić, aktualna svjetska juniorska prvakinja, iz utrke u utrku pokazuje da su sve priče o iznimnom talentu i velikim mogućnostima bile priče s pokrićem. Sve se ugodnije osjeća u najjačem društvu, a sa sigurnošću i samopouzdanjem sve bolje pokazuje na utrkama koliko zna i može.

U slalomu u Killingtonu imala je 14. vrijeme prve vožnje, završila je nastup na 15. mjestu, a vrijedi spomenuti da je u prvoj vožnji imala najbrži zadnji sektor staze, dok je u drugoj imala najbrži prvi dio staze.

- Baš mi je nekako sjeo taj posljednji dio staze, uspjela sam baš dobro pogoditi liniju i tempo. U prvoj vožnji sam malo opreznije odradila strminu, nisam željela previše riskirati, ali sam na donjem dijelu vidjela da moram malo ubrzati i uspjelo je. Super je bilo. U drugoj vožnji sam kao i u Leviju uspjela ravnicu jako brzo odskijati, općenito mi se dosta poboljšalo skijanje na ravnici i sad mi ravnice leže. Među najbržima sam na ravnici i na treninzima i eto i sad na utrci.

image
GREGORY SHAMUS Getty Images Via Afp

Da nije bilo pogreške nakon jako, jako dobro odrađenog prvog dijela staze u drugoj vožnji bila bi i više u plasmanu.

- Spojile su mi se skije, to se rijetko događa, ali dogodi se i to me omelo. Izbacilo me iz linije, izgubila sam nešto vremena i samo sam si ponavljala u glavi “samo se vraćaj, moraš uzeti barem neki bod”. I onda sam skijala solidno do kraja, ali nije to bilo onako kako bi to možda bilo da nije bilo te pogreške. A i nisam previše riskirala jer sam već imala tu pogrešku, ali na kraju sam bila zadovoljna 15. mjestom.

7. u prvoj, 7. na kraju

Zadovoljna je kompletno početkom sezone u slalomu.

- Mislim da rezultatski to može još i bolje, kad se poslože sve te vožnje, svi ti dijelovi, a to će doći s vremenom. Imala sam taj peh u Leviju u prvom slalomu kad nisam završila drugu vožnju, a skijala sam možda i bolje nego drugi dan. Bilo mi je bilo jako bitno da drugi dan skijam dobro i punim gasom bez obzira na to ispadanje. Zna to ostaviti traga na psihu, pogotovo ako je utrka odmah drugi dan.

Ali kad odmah drugi dan odradiš utrku onako kako ju je ona odradila, sedma u prvoj vožnji, sedma na kraju, onda to puno govori o sportašu.

- Još mi se događaju greške na utrkama, vjerojatno mi treba još malo vremena i iskustva, veći broj utrka u Svjetskom kupu.

Tek je na početku i logično je da fali i utrka i iskustva, ali greške se događaju i najiskusnijima i najboljima. U Killingtonu je Zrinka startala i u veleslalomu, ali nije se dobro snašla na skraćenoj stazi i bila je daleko od druge vožnje.

- Veleslalom u Killingtonu je bio užas - odmah je “ispalila”, a ta njezina otvorenost i iskrenost uvijek iznova oduševi i često nasmije.

- Moram još poraditi na sebi u veleslalomu. Nije problem u skijanju, skijam jako dobro na treninzima, ali nisam se baš uspjela priviknuti na taj snijeg u SAD-u i jednostavne se još nisam snašla u veleslalomu u Svjetskom kupu. Od Levija nisam baš ni mogla trenirati veleslalom, a i sve je nekako bilo ubrzano, nisam se ni dobro osjeća na utrci, ali dugačka je sezona. Drago mi je zbog rezultata u slalomu koji me vuku i odmah mi je bio bolji dan kad sam nakon veleslaloma išla odraditi slalomski trening. Sve se popravilo.

Nakon Levija je poželjela da Wendy Holdener napokon ove sezone, nakon 15 drugih i 15 trećih mjesta u slalomu, dođe i do pobjede. Švicarki je to uspjelo već prvoj mogućoj prilici, u Killingtonu.

- Ispalo je presmiješno, napokon je pobijedila, ali dijeli pobjedu. Iako to naravno ništa ne znači, pobjeda je pobjeda.

Kraj po njenom guštu

Podijeljena pobjeda Holdener i Šveđanke Anne Swenn Larsson bio je završetak utrke baš po Zrinkinom guštu.

- Meni je predrago da su baš njih dvije pobijedile. Jako sam si dobra s Annom, a nevjerojatno je da je i njoj to tek prva pobjeda. Ona je uvijek bila tu negdje, u vrhu, ali mislim da ćemo ju od sada češće viđati na prvom mjestu.

Zrinka je ovog ljeta u argentinskoj Ushuaiji trenirala jako puno sa Šveđankama i vrlo se dobro povezala s njima.

- Imaju jako dobru ekipu i stvarno puno i kvalitetno rade. Dobra sam i sa skijašicama i s njihovim trenerima i prihvatili su me skoro kao dio njihove ekipe, a i njihova fizioterapeutkinja mi je na raspolaganju kad naš fizioterapeut nije s nama. Puno sam trenirala s njima, ali se i družila izvan treninga i baš mi je ugodno s njima.

A još joj je bolje što uz sebe ima Leonu Popović. Skijanje je jako usamljen sport ako nisi dio ekipe i to što Zrinka ima Leonu, a Leona Zrinku, veliki je plus za obje.

- Super mi je s Leonom, jako dobro funkcioniramo i jako puno pomogne kad smo nas dvije zajedno na utrci. Gledam njezinu vožnju i kako znam kako se skija na treninzima i vidim da je dobra u utrci onda i ja pomislim “eto ona je tu, idem i ja, ako mogu na treningu mogu i sad” i to mi daje puno samopouzdanja. Odlično je i što možemo dijeliti informacije o stazi prije nastupa i baš je puno lakše kad smo nas dvije zajedno.

Zrinka jedna od četiri skijašice mlađe od 20 godina s bodovima

Skijašice su odradile prve četiri utrke sezone, tri slaloma i jedan veleslalom u kojima su bodove osvajale samo četiri skijašice mlađe do 20 godina.

Jedna od njih je, naravno, Zrinka Ljutić (2004. godište), koja je skijala sve četiri utrke i dvaput osvojila bodove u slalomu - 7. u Leviju i 15. u Killingtonu.

U društvo “mlađe od 20’” do 29. prosinca ove godine ubraja se i Šveđanka Hanna Aronsson Elfman (2002.), koja je također skijala u sve četiri utrke i osvojila bodove u sva tri slaloma - 9. i 11. u Leviju i 11. u Killingtonu.

Šveđanka Corneila Öhlund, koja ima 17 godina (2005.) osvojila je bodove u drugom slalomu u Leviju (22. mjesto), a to je bila i njezina druga utrka u Svjetskom kupu. Öhlund je skijala sam slalome u Leviju.

Najmlađa osvajačica bodova je 16-godišnja Talijanka, koja skija za Albaniju, Lara Colturi (15. 11. 2006.). Kći Daniele Ceccarelli, olimpijske pobjednice u super G-u u Salt Lake Cityju 2002., bila je 17. u veleslalomu u Killingtonu. Bila je to njezina treća utrka u Svjetskom kupu, a skijala je i sva tri slaloma, ali nije izborila drugu vožnju. (rb)

Moram još poraditi na sebi u veleslalomu. Nije problem u skijanju, skijam jako dobro na treninzima, ali jednostavno se još nisam snašla u veleslalomu u Svjetskom kupu

POREDAK SLALOMA (3/11)

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 245

2. Wendy Holdener (Švi) 225

3. Anna Swenn-Larsson (Šve) 180

4. Petra Vlhova (Slk) 170

5. Sara Hector (Šve) 107

6. Lena Dürr (Njem) 103

7. Ana Bucik (Slo) 96

8. Leona POPOVIĆ (Hrv) 95

9. Katharina Truppe (Aut) 86

10. Thea L. Stjernesund (Nor) 78

13. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 52

UKUPNI POREDAK (4/39)

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 265

2. Wendy Holdener (Švi) 240

3. Petra Vlhova (Slk) 220

4. Anna Swenn Larsson (Šve) 180

5. Sara Hector (Šve) 167

6. Thea L. Stjernesund (Nor) 104

7. Lena Dürr (Njem) 103

8. Katharina Liensberger (Aut) 101

9. Lara Gut-Behrami (Švi) 100

10. Ana Bucik (Slo) 96

11. LEONA POPOVIĆ (Hrv) 95

15. ZRINKA LJUTIĆ (Hrv) 52

Linker
28. travanj 2024 23:57