Martin Silva Cosentino/nurphoto//shutterstock Editorial/profimedia
59. SVJETSKI SKIJAŠKI KUP

Zrinka Ljutić otvara sezonu velikih očekivanja: ‘Naravno da ciljam pobjedu, jako sam puno radila za to‘

Ženskim se veleslalomom otvara nova sezona u kojoj 20-godišnja Zagrepčanka želi nastaviti uspon iz prošle
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. listopad 2024. 22:12

Kad smo u ožujku podvlačili crtu nakon završetka prošlog izdanja Svjetskog kupa zamolili smo Zrinku Ljutić da ona ocijeni svoju sezonu. Kao u školi, ocjenama od jedan do pet. Iako je rekla “ne volim se tako ocjenjivati”, nije morala previše razmišljati prije nego se odlučila za peticu.

Druga ocjena i nije dolazila u obzir jer dovoljno je nabrojati - službeno je proglašena najboljom skijašicom svijeta do 21 godinu, bila je 8. slalomašica Svjetskog kupa, 10. veleslalomašica i 13. u ukupnom poretku, a do toga je došla s tri postolja, ukupno četiri top 5 rezultata, ukupno 11 top 10 rezultata i osvajanjem bodova u 15 od 22 utrke koliko ih je skijala prošle zime.

Iako su sva tri postolja bila u slalomu, zapravo je najimpresivnije bilo ono što je napravila u veleslalomu u kojem je u prve dvije utrke imala startne brojeve 48 i 50, a posljednje dvije je startala u prvoj jakosnoj skupini. Od 18 veleslalomskih bodova u sezoni 2022./23. došla je do 239 bodova u prošloj i jako blizu prvog postolja i u ovoj disciplini (4. mjesto u Jasni).

Sutra u austrijskom Söldenu kreće nova sezona u kojoj se od nje očekuje ono što očekuje i ona sama - prvu pobjedu. Iako, bismo mi to odmah pretvorili u množinu...

- Ja sam jako radila za to i ciljam naravno prvu pobjedu - reći će bez imalo oklijevanja.

image
INSTAGRAM

Uostalom, nema ni razloga za “spuštanje letvice”, prošle sezone je tri puta bila druga, a što se o njezinom potencijalu misli u svijetu skijanja dovoljno jasno će reći kako je od ovog ljeta pod krilima Red Bulla, koji je njezin novi osobni sponzor, a okuplja ekskluzivnu skupinu skijaša i skijašica. Druga velika promjena odnosi se na skije i prelazak na Atomic na kojem skijaju Shiffrin, Braathen, Goggia, Kilde, Feller, Schwarz, ali i njezin kolega iz reprezentacije Filip Zubčić.

SKIJAŠKI VIKEND

Subota, 26. listopada

10.00 Prva vožnja veleslaloma (ž)

13.00 Druga vožnja veleslaloma (ž)

Nedjelja, 27. listopada

10.00 Prva vožnja veleslaloma (m)

13.00 Druga vožnja veleslaloma (m)

Uzbuđenje od 1 do 10? 10!

Iza Zrinke Ljutić je intenzivnih nekoliko mjeseci, ali mjeseci u kojima je uspjela odraditi sve što je isplanirano i zato će u predvečerje utrke u Söldenu kojom se otvara sezona reći...

- Fakat sam dobro.

Koliko ste uzbuđeni od 1 do 10 što počinje sezona?

- Deset, ha, ha. Stvarno se veselim što napokon kreću utrke i što ćemo napokon vidjeti što smo mi to toliko “natrenirali”.

Nikakvih problema nije bilo prethodnih mjeseci?

- Nikakvih, sve je išlo po planu, vrijeme nas je služilo, bila sam cijelo vrijeme zdrava, upoznala sam se s novim materijalom, pronašla ono što mi paše, posložili smo detalje koje je trebalo u vezi toga i mislim kako je moj veleslalom spreman za prezentaciju.

LJUTIĆ PROŠLE SEZONE U VELESLALOMU

Sölden: 14. mjesto (48)

Killington: 13. mjesto (50)

Tremblant I: 14. mjesto (28)

Tremblant II: 7. mjesto (23)

Lienz: 10. mjesto (20)

Kranjska Gora: 22. mjesto (18)

Jasna: 4. mjesto (12)

Kronplatz: 7. mjesto (15)

Soldeu: 10. mjesto (14)

Åre: nije završila 2. vožnju (4)

Saalbach: 16. mjesto (5)

Napomena: u zagradi je startni broj.

Puno toga dobroga je krenulo prošle sezone upravo iz Söldena u kojem ste sa startnim brojem 48 utrku završili na 14. mjestu i nakon toga iz veleslaloma u veleslalom išli samo naprijed. Kad se sjetite Zrinke u Söldenu prije godinu dana i usporedite sa Zrinkom sada, u čemu je razlika?

- Ova Zrinka je puno spremnija. To tek sad vidim. Uoči utrke u Söldenu prošle sezone zapravo nisam puno trenirala veleslalom zbog operacije slijepog crijeva koju sam imala prošlo ljeto, a sad sam potpuno spremna.

image
PRIVATNI ALBUM

S čime biste bili zadovoljni u subotu? Tu je zastala, ali samo na trenutak...

- Želim pokazati dvije svoje super vožnje i nadam se da će to onda biti dovoljno za neki odličan rezultat. Ne mogu sad reći, prvih deset ili prvih pet, to mi je malo bez veze.

Doza pameti i taktiziranja

O stazi na Rettenbach glečeru je puno mišljenja, kakva je vama?

- Ja bih rekla da je teška. Ima veliku strminu, a zna biti zeznut istek te strmine koja je dugačka i treba se uloviti točno ona granica puštanja brzine, ali pritom treba biti i doza pameti i taktiziranja da se ne dođe s previše brzine na kraj strmine i napravi pogreška jer to onda rezultira potpunim gubitkom brzine prije ravnice. I onda se samo nakuplja zaostatak.

Često utrku s kojom se otvara sezona osvajaju iskusni skijaši i skijašice, oni koji su vrh ove discipline, posljednjih godina to su bili Marco Odermatt, Marcel Hirscher, Alexis Pinturault, Mikaela Shiffrin, Lara Gut-Behrami, Tessa Worley. No, u prethodnih pet godina dogodile su se i dvije iznimke, dvoje u tom trenutku još “klinaca” upravo su u Söldenu prvi put pobijedili - Alice Robinson je to napravila 2019. nekoliko mjeseci prije 18. rođendana, a Lucas Braathen godinu kasnije kao 20-godišnjak. Rekli bismo kako su iskusni u prednosti, ali nisu nemoguća ni iznenađenja, a recept za to je...

- Mislim kako se treba usuditi na toj stazi, čak napasti tu strminu. Sigurno nije dovoljno ići samo na neko iskustvo ili na sigurno, a opet je mala vjerojatnost da će dobro završiti ako se samo bacite bez razmišljanja. Ako ste fizički spremni za tu stazu i imate dobar osjećaj, to vas može daleko dovesti. Meni je uvijek zanimljiva ta prva utrka, znalo se svašta događati i sve je moguće.

Teško je razbiti ekipu na vrhu

Utrka za koju će mnogi reći kako je previše izdvojena od ostatka sezone i zapravo ne pokazuje pravu sliku onoga što bi se moglo događati tijekom zime, ali to zapravo i nije potpuno točno jer ima i suprotnih primjera. Recimo, prošle sezone je Lara Gut-Behrami svojom pobjedom u Söldenu i to ostvarenom čak deset godina nakon svoje prethodne na Rettenbach glečeru, jako dobro najavila ono što smo gledali idućih mjeseci.

- Upravo to, ako je netko dobar u Söldenu nekad ne znači kako će biti dobar cijelu sezonu, ali nekad je i suprotna situacija.

Biti dobra cijelu sezonu, odnosno držati visoku razinu rezultata je ono čemu vi stremite. Vaša nit vodilja, mogli bismo tako reći?

- Da, točno to. Rekla bih da je to i najteže, ali i nešto logično za mene. Htjela bih puno lijepih rezultata, ali treba ih i držati konstantno na određenoj razini, a ne da jednom iskočiš, pa onda nekoliko puta ispadneš ili loše odradiš utrke, pa opet iskočiš, odnosno da se puno oscilira u rezultatima.

image
PONTUS LUNDAHL/AFP/PROFIMEDIA

Iako vrlo mlada, ona je tu konstantu visokih rezultata u veleslalomu jako dobro držala prošle sezone. Uostalom dovoljno je pogledati listu 10 najboljih u ovoj disciplini na kraju sezone jer u tom društvu su samo dvije mlade cure - Zrinka koja ima tek 20 godina i Alice Robinson koja će u prosincu navršiti 23, a na prva tri mjesta su bile skijašice koje su prošle 30. rođendan (Gut-Behrami, Brignone i Hector).

Može li mlada generacija skijašica poremetiti malo odnose u vrhu veleslaloma, razbiti to društvo 30+ ili “oko 30” na vrhu?

- Nadam se, ali kad govorimo o prve tri prošle sezone, one su stvarno vrhunske veleslalomašice i još uvijek skijaju izvrsno i još uvijek grizu. Ne znam do kada će još skijati, ali definitivno im ide jako dobro tako da će to sigurno iskoristiti. A od ovih mlađih, Alice Robinson se već pokazala, Lara Colturi je dobra, čini mi se da je i dobro išla na treninzima, pa ja možda, nadam se...

Duple utrke su jako dobre

Nemamo mi ništa protiv starih skijašica, naravno, ali bilo bi lijepo da se malo protrese situacija na vrhu.

- Nemam ni ja, ali da, bilo bi lijepo da se nešto novo dogodi, to je uvijek zanimljivo. Kao što je to napravio Braathen u muškom skijanju, pa ranije Kristoffersen...

Iz kalendara Svjetskog kupa su praktično nestale “duple utrke”. Kod skijaša ih uopće nema, a kod skijašica su ipak ostala dva veleslaloma dan za danom u Tremblantu i dva super G-a u St. Moritzu. Vama su odgovarale “duple utrke”.

- Ha, ha ha, istina. Mislim da su duple utrke u stvari jako dobre za mlade skijaše koji trebaju iskustvo i dobro im dođe prva utrka kako bi probili led i onda je lakše u drugoj.

Ona je sad već prošla praktično sve staze pa joj “duplići” i nisu više neophodni za skupljanje iskustva, a više se veseli spajanju muških i ženskih utrka kao što je u Söldenu, kao što će biti u Leviju i Gurglu.

- Super je što su to vratili i mislim da će biti zanimljivije i da će biti veća gledanost.

Veselite li se posebno nekim utrkama?

- Jako se veselim Leviju, pa Tremblantu, tamo su mi lani bile baš fora utrke i drago mi je što ćemo ponovo ići tamo, veselim se Semmeringu... Ma, svima se veselim.

Hrvatsko skijanje žensku pobjedu u Svjetskom kupu čeka više do 18 godina, još od ožujka 2006. Čekanje koje će se, vjerujemo, napokon završiti ove sezone.

Hrvatska ima jedno postolje u Söldenu

Utrke Svjetskog kupa u Söldenu se održavaju od 1993. i do sada je održano 25 ženskih i 22 muška veleslaloma.

Hrvatska nema pobjede iz Söldena, ali ima jedno postolje i to 2. mjesto Janice Kostelić iz listopada 2005., odnosno njezine oproštajne sezone u Svjetskom kupu.

Najbolji hrvatski muški rezultat na Rettenbach glečeru je 5. mjesto Ivice Kostelića iz listopada 2011.

Jedina dva preostala top 10 rezultata su 8. mjesto Janice Kostelić 2004. i 9. mjesto Filipa Zubčića 2021. (rb)

Linker
25. listopad 2024 22:21