SEBASTIEN BOZON/AFP/PROFIMEDIA Sebastien Bozon/afp/profimedia
INTERVJU ZA SN

Zrinka uoči Snježne kraljice: ‘Želim ove sezone na postolje, a bilo bi savršeno da se to dogodi na Sljemenu‘

Najmlađa skijašica u vrhu slalomskog poretka Svjetskog kupa jedva čeka dvije domaće utrke iznad Zagreba
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 04. siječanj 2023. 09:06

Zrinka Ljutić i zagrebačke utrke Svjetskog kupa praktično su zajedno odrastale. Najbolje svjetske skijašice na Sljeme su prvi put došle u siječnju 2005., a djevojka koja je ove godine napravila veliki proboj u vrh slaloma rođena je u siječnju 2004. Tek joj je 18, a već ima pet plasmana u najboljih 10 i nakon pet slaloma ove sezone 10. je u poretku ove discipline. Ona je jedna od onih klinki koje se izdvajaju, jedna od onih kojima se rano prognoziraju velike stvari, a mlada Zagrepčanka iz utrke u utrku te prognoze potvrđuje.

Ona je i aktualna svjetska juniorska prvakinja u slalomu, a završetak prošle sezone i 5. mjesto na finalu Svjetskog kupa bili su početak stvaranja imena u društvu velikih cura. Tamo gdje je stala na kraju prošle sezone, samo je nastavila na početku ove. Već je u prvom slalomu u Leviju bila sedma nakon prve vožnje i bez obzira na to što drugu nije završila bilo je jasno da je spremna za velike stvari. Potvrdila je to samo dan kasnije kad je ponovo bila na istoj poziciji nakon pola odrađenog posla, ali je to mjesto zadržala i na kraju utrke. Takav rezultat samo dan nakon izlijetanja pokazao je da je ne samo skijaški, nego i mentalno spremna za velike stvari.

U drugom slalomu u Leviju prvi smo put imali dvije skijašice u Top 10 (Popović 6., Ljutić 7.) nakon siječnja 2009. kada je Ana Jelušić bila 4., a Nika Fleiss 10. u slalomu u Garmisch-Partenkirchenu. Sljedeća dva dana je prilika da Zrinka i Leona Popović prekinu jedan još duži post. U Zagrebu smo, naime, samo jednom imali dvije cure u Top 10, samo u prvoj utrci 2005. godine kad je Nika Fleiss bila osama, a Ana Jelušić deveta.

No, ono što je još bitnije, i Zrinka i Leona su ove sezone pokazale da nije daleko dan kad ćemo ponovo imati skijašicu i na postolju u Svjetskom kupu. Nešto što čekamo još od 25. studenoga 2007. i trećeg mjesta Ane Jelušić u slalomu u kanadskoj Panorami. Istoj onoj Panorami u kojoj je Zrinka početkom ožujka 2022. osvojila svjetsko juniorsko zlato.

image
VLADIMIR SIMICEK Afp

Leona Popović ima zdravstvenih problema, a kakva je situacija sa Zrinkom?

- Ja sam dobro - javila se jednako dobro raspoložena.

Znači, možemo opet očekivati spektakl? Zastala je na trenutak, a onda se sjetila da nam je u najavi posljednje utrke u Semmeringu rekla baš to, "očekujte spektakl".

- Ha, ha, ha. Da, neka opet bude spektakl.

Osim spektakla očekuje...

- Da se dobro odskijam. Još jedan Top 10 rezultat bi me zadovoljilo, ali naravno da se nadam i znam da mogu i malo bolje. Ali polako, doći će kad dođe. Jedino se nadam da će staza izdržati i da će sve proći kako treba, to mi je zapravo najveća želja. Na donjem dijelu staze ima dosta snijega, samo će možda biti malo logistički teže nego inače, morat će napraviti neku prugu da dođemo s vrha do starta. Ali bit će to u redu za utrku.

U normalnim okolnostima, Crveni spust je vrlo dugačka staza za ženske slalome, a baš tu dužinu mnogi su isticali kao Zrinkin adut. Spuštani starta to mijenja.

- Mislim da bi mi puna dužina staze definitivno bio plus, jer sam izdržljiva. A pogotovo bi bio plus na Sljemenu jer jako dobro poznajem stazu. Vjerojatno bi mi to više pasalo nego nekim drugim curama iako najbolje već imaju puno iskustva na Sljemenu. Ali i ovo je OK, staza će i sa skraćivanjem biti zapravo normalne dužine, odnosno kao ostale u Svjetskom kupu.

Koliko to spuštanje mijenja samu stazu, način na koji treba skijati na njoj?

- Mijenja, strmiji je start, drukčije je nego ranije, ali trenirali smo i to. I u Semeringu je strmiji start pa nakon postaje ravnije. Nije to ništa novo za nas. Možda će čak biti malo lakše izdržati dva dana, odnosno možda će biti baš taman budući da odmah ovaj vikend imam i dva veleslaloma u Kranjskoj Gori i potom još slalom u Flachauu.

Posebno se veseli povratku navijača na Sljeme.

- Da, baš se jako veselim. Doći će "brdo" ljudi koje znam i baš sam uzbuđena zbog toga. Jako se veselim što će biti i cijela moja obitelj uz stazu. Mislim da će biti čarobno. Opterećenje? Ma kakvi, nimalo me ne opterećuje, baš sam sretna što će naši navijači biti uz stazu.

Nije opterećena za razliku od prošle godine, iako tada nije bilo navijača.

- Prošle godine sam bila pod stresom, nisam bila ni svjesna svega, ali sad sam puno opuštenija.

Puno opušteniju, mirniju Zrinku gledamo od kraja prošle sezone, a to se jasno reflektiralo i na rezultatima. Koliko je sad sve lakše, ne samo nastupiti na Sljemenu, nego i u svim ostalim utrkama?

- Puno, puno lakše.

image
DANILO VIGO/IPA-AGENCY.NET/PA IMAGES/PROFIMEDIA Danilo Vigo/ipa-agency.net/pa Images/profimedia

Sad ste već postali stalni u vrhu slalomskog poretka, gledaju li vas ostale cure drukčije?

- Ne znam, možda me neke cure više gledaju nego prije, ali ništa se specijalno nije promijenilo. Zapravo, možda samo ostali treneri pažljivije prate kako skijam. I da, novinari me na utrkama više traže izjave.

Osjećate li da pripadate u društvo najboljih u slalomu?

- Da. Po skijanju i po kvaliteti pripadam u Top 10 što se tiče slaloma.

A postolja? Razmišljate li o njima?

- Razmišljam. Želja je do kraja ove sezone izboriti jedno postolje, nadam se da će se to i dogoditi.

Idealan scenarij bio bi da se dogodi na Sljemenu.

- To bi bilo nestvarno. Savršeno.

S obzirom na to kako skija, postolje je realnost i nešto što je vrlo blizu. Složila se bez oklijevanja.

- Da, mislim da jest. Sigurno.

U šesnaest ženskih utrka na Sljemenu i dvanaest muških na postolja su se penjali Ivica Kostelić i to četiri puta te Ana Jelušić i Janica Kostelić po jednom. Posljednje hrvatsko postolje na Sljemenu je Ivičino 3. mjesto iz 2012. godine. Posljednje žensko postolje je 2. mjesto Ane Jelušić iz 2007.

Vlastitu kraljicu ili kralja još čekamo...

Kao mala sam zagrebačke utrke gledala iz Innerkremsa

Zrinka je Zagrepčanka, ali je utrke koje se održavaju u njezinom gradu dugo gledala samo na televiziji.

- Kad sam bila mala zime smo provodili u Innerkremsu i tek kasnije, kad sam prvi put bila predvozačica na Snježnoj kraljici osjetila sam kako je to imati domaću utrku. Tako da kao mala, iako smo, naravno, gledali prijenose, nisam posebno razmišljala o tim utrkama, Drukčije bi bilo da sam bila u Zagrebu.

Prva utrka koja joj je ostala u sjećanju je jedna muška.

- Hirscher pobijedio, ali sad... On je puno puta pobijedio tako da mi to baš ne pomaže da preciziram koja je to točno bila godina - smije se. (rb)

Linker
06. svibanj 2024 14:14