Najbolja mlada slalomašica sa svojim zlatom

 AMIR LJUTIĆ
GOLEMI POTENCIJAL

Zrinkino zlato nije senzacija, Ivica Kostelić otkriva: ‘Ovo je fantastično, ali glavni uspjeh tek čeka!‘

Ivica Kostelić o uspjehu mlade Zagrepčanke, njezinom potencijalu za velike stvari i cijeloj obitelji
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 10. ožujak 2022. 11:51

Zrinka Ljutić djevojka je koja je dominirala u kadetskim natjecanjima, a to u ženskoj konkurenciji u skijanju znači samo jedno. Riječ je o skijašici koja ima potencijal za najveće domete. U muškom skijanju su takve procjene nemoguće, ali praktično sve skijašice koje su se isticale na način na koji se isticala mlada Zagrepčanka ostvarile su respektabilne seniorske karijere. Neke od njih su i vrlo rano počele skupljati postolje i pobjede u Svjetskom kupu, nekima je trebalo malo više, ali to ionako nije presudno. Svatko ima svoj put, a bitno je samo jesi li ili nisi došao do cilja. Onog najvećeg koji je tebi dohvatljiv.

Dolazi nešto dobro

Mlada Zagrepčanka je na dobrom putu, a svjetsko juniorsko zlato u slalomu i bronca u veleslalomu samo su još jedna potvrda toga. I treba ih gledati upravo u tom svjetlu - jedan veliki uspjeh na putu prema krajnjem cilju. Upravo će to istaknuti Ivica Kostelić.

image

Zrinka Ljutić (u sredini) u društvu srebrne Njemice Emme Aicher i brončane Šveđanke Moe Boström Mussener

AMIR LJUTIĆ

- Svjetsko juniorsko zlato je fantastičan uspjeh, ali glavni uspjeh tek čeka. Ne treba to napuhavati, jer to nije kraj puta, nego samo dio njezinog puta. Za nas kao malu reprezentaciju to je, naravno, ogromno veselje, ali je još više potvrda da je na pravom putu. Sretan sam jako zbog nje, baš kao što sam bio sretan 2016. kad su Istok Rodeš i Elias Kolega osvojili svoje medalje jer je to značilo da dolazi nešto dobro za nas.

Iako, kad je Zrinka Ljutić u pitanju...

- I bez ovog zlata sam znao da dolazi nešto dobro.

image

Zrinka Ljutić (u sredini) u društvu srebrne Njemice Emme Aicher i brončane Šveđanke Moe Boström Mussener

AMIR LJUTIĆ
image

Zrinka Ljutić

Na temelju onoga što je dosad napravila, na temelju onoga kako se razvija, kako trenira i kako ju vodi otac i trener Amir Ljutić. To je jednostavno jedna dobra sportska priča u kojoj je svjetsko juniorsko zlato lijepa potvrda dosad učinjenog, ali prvenstveno putokaz prema onome gdje bi Zrinkina karijera trebala ići. I zapravo je najgluplja riječ koja se mogla pročitati u naslovima o njezinom zlatu - senzacionalno. Nije senzacionalno, Zrinka Ljutić (2004.) je jednostavno u Top 3 mlade skijašice u toj kategoriji, uostalom to potvrđuju i FIS bodovi po kojima je u godištima od 2001. do 2005. na drugom mjestu u slalomu iza Emme Aicher (2003.), a u veleslalomu na trećem iza Alice Robinson (2001.) i Hanne Aronsson Elfman (2002.).

Treninzi i brzih disciplina

- Zrinka je bez ikakve sumnje veliki skijaški potencijal, ali ona je mlada i, naravno, da ima nekoliko stvari na kojima treba stalno raditi. Osim toga ona je u godinama kad se samopouzdanje često ljulja i treba joj ohrabrenje. Posebno je to teško curama, jer skijanje je, budimo iskreni, muški svijet.

image

Ovaj uspjeh u kanadskoj Panorami dokaz je da je
Zrinka na pravom putu

Profimedia

Ivica je ove sezone u ulozi savjetnika proveo dosta vremena upravo uz našu žensku reprezentaciju.

- Amir odlično vodi Zrinkinu karijeru, ali je dobro i da prihvaća sugestije pa samo prije ovog SP-a u pripreme uveli i treninge brzih disciplina. To su nekakva moja iskustva koja su se pokazala kao dobra, odnosno na svom sam primjeru osjetio kako treninzi brzih disciplina, naravno u nekoj pravoj mjeri, pomažu tehničkim disciplinama. Zrinka je u fazi razvoja i meni je drago da Amir to shvaća. Naravno da su mu i rezultati bitni, ali nisu mu još u primarnom fokusu i tako je koncipiran i njezin trening i to je jako dobro. Brze discipline bi joj trebale biti nekakav pomoćni put do poboljšanja u tehničkim disciplinama, jer joj taj trening podiže općenito skijaško znanje koje ne može postići samo kroz tehničke discipline.

Za Ivicu nema dvojbe može li Zrinka Ljutić s vremenom pobjeđivati u Svjetskom kupu i osvajati seniorske medalje.

- Sigurno može, a možda je najvažnije u toj priči da su oni spremni ići do kraja u tome. Sve su žrtvovali za skijanje i to je jako važno.

Svatko ima svoj put

Sportska javnost u Hrvatskoj je poznata po brzom oduševljavanju, ali i još bržem kritiziranju. Prije godinu dana su Zrinkine pobjede u Europskom kupu tretirane s euforijom kao da je riječ o olimpijskim medaljama, da bi posljednjih mjeseci doslovno visjelo u zraku “zašto ne ulazi u druge vožnju Svjetskom kupu, zašto ne osvaja bodove redovito”.

- Ne znam tko je očekivao da će to raditi, ja nisam. Ne zato što ona to ne može, nego zato što treba pustiti svakog sportaša da se razvija. Ako netko dobro skija, ako postiže odgovarajuće rezultate, u Europskom kupu ili FIS utrkama, sve će to doći. Nekome prije, nekome kasnije, ali doći će i treba pustiti svakoga da ima svoj put.

I Zrinka je prošla svoj dio priče koja se odnosi na usporedbe s Janicom. Usporedbe koje su...

- Potpuno nepotrebne. Teško mi je reći koliko njoj to smeta, ali mlada je i sasvim sigurno ju treba sačuvati od takvih utjecaja i usporedbi s bilo kime.

Mala vojska Ljutića

Uz Zrinku je na ovom SP-u je brat Tvrtko (2002.). U muškom skijanju se puno teže probiti, to je jednostavno činjenica, što po vama može najstariji Ljutić?

- Tvrtko bez sumnje ima puno teži zadatak. Odlično je što mu je ove sezone Vedran Pavlek priključio Natka Zrnčić-Dima u ulozi trenera, možda je šteta što to nije učinjeno već godinu ranije. Koliko god je dobro da se skijaši čeliče na taj način, za mladog dečka je nemoguće da bude i vozač, i serviser, i natjecatelj, a baš je to sve on bio prošle sezone. Tvrtko sigurno može biti dobar u slalomu, samo treba nastaviti “peglati” po tome, ali i on se mora razvijati izvan slaloma da bi se to sve podignulo na višu razinu. Ono što je super kod njega, veliki je radnik i od malena jako discipliniran, a to su neophodni preduvjeti.

Ivica dugo poznaje obitelj Ljutić u kojoj skijaju Tvrtko, Zrinka, Dora i Hrvoje, a cijeli projekt vodi otac Amir.

- Sjećam se Zrinke još kad je bila malo dijete, a pogotovo Tvrtka. Oni su jako puno vremena provodili u Innerkremsu, tamo su išli i u školu, a Innerkrems je bio centar u kojem smo se mi često pripremali, ali i puno drugih reprezentacija. Bilo je to fantastično mjesto i za pripremanje i za odgoj skijaša. Amir nije čovjek koji je potekao iz skijanja, ali je bio spreman na učenje, jako zainteresiran za sve vezano za trening. Sjećam se da sam ih često vidio i kako se skijaju po šumi, imali su jedno lijepo sportsko odrastanje. Amir je lik koji vozi kombi, kuha, donedavno je i servisirao skije, pa sav onaj posao na terenu tijekom treninga, a ipak se tu radi o četvero djece, ne jednom ili dvoje. Treba to sve “hendlati” i ja sam mu zbog svega toga dao nadimak Captain Fantastic.

Odrastanje Ljutića podsjećalo ga je i na vlastito.

- Definitivno, od njihovih ljetnih aktivnosti, a odlični su i u surfanju, do načina kako se otac brinuo za njih vidio sam da dosta dodirnih točaka s nama. Fora mi je i lijepo kad je cijela familija na okupu, sjedneš s njima za stol, družiš se. Njih je četvero djece, to je već mala vojska, a ja uživam u takvom zajedništvu.


Zrinka je zlatu u slalomu dodala i broncu u veleslalomu

Zrinka Ljutić vraća se kući iz Kanade s dvije medalje. Svjetska juniorska prvakinja u slalomu u srijedu je osvojila i broncu u veleslalomu. Svjetska prvakinja je Austrijanka Magdalena Egger (2001.) koja je definitivno bila prvo ime ženskog dijela natjecanja u Panorami. Osvojila je tri zlata - u spustu, super G-u i veleslalomu i srebro u ekipnoj utrci.

Egger je vodila i nakon prve vožnje, ali minimalno, samo s 4 stotinke boljim vremenom od Nijemice Emme Aicher, a iznenađujuće je na trećoj poziciji sa 66 stotinki zaostatka bila Izraelka Noa Szollos koja je startala 26. Zrinka Ljutić je imala četvrto vrijeme, a za vodećom je zaostajala sekundu i 7 stotinki.

U raspletu utrke Szollos nije izdržala, skliznula je na sedmo mjesto, Zrinka se popela na treću stepenicu postolja, a Aicher je ostala na drugoj stepenici. Aicher je na ovom SP osvojila tri srebra - u spustu, slalomu i veleslalomu.

Ljutić je i u drugoj vožnji imala četvrto najbrže vrijeme, a najbrži drugi "lauf" odskijala je Finkinja Erika Pykalainen koja je skočila s 20. na šesto mjesto.

Tvrtko Ljutić 15. u slalomu

Skijaši su nastup u Panorami završili slalomom u kojem je Tvrtko Ljutić (2002.) zauzeo 15. mjesto. U prvoj vožnji je naš mladi skijaš sa startnim brojem 28 imao 15. vrijeme, u drugoj 18., ali je zadržao poziciju iz prvog "laufa".

Svjetski juniorski prvak u slalomu je Norvežanin Alexander Steen Olsen (2001.), koji je dan ranije osvojio zlato i u veleslalomu.

POSLJEDNJIH 10 SVJETSKIH JUNIORSKIH PRVAKINJA U SLALOMU

2022. Zrinka Ljutić (Hrvatska)

2021. Sophie Mathieu (Francuska)

2019. Meta Hrovat (Slovenija)

2018. Meta Hrovat (Slovenija)

2017. Camille Rast (Švicarska)

2016. Elisabeth Willibald (Njemačka)

2015. Paula Moltzan (SAD)

2014. Petra Vlhova (Slovačka)

2013. Magdalena Fjällström (Šedska)

2012. Stephanie Brunner (Austrija)

Janica i Schild bez juniorske medalje u slalomu, Shiffrin bez zlata

Među skijašicama koje su osvajale svjetsko juniorsko zlato u slalomu ima puno onih koje su kasnije ostvarile velike karijere, ima i onih koje nisu uspjele ponoviti ništa slično u seniorskoj karijeri, ali ima i velikih imena koje nedostaju.

Primjerice Mikaela Shiffrin, Marlies Schild i Janica Kostelić. Razlog je uglavnom u tome što su nastupile na jednom, eventualno dva juniorska SP, a Shiffrin i Janica su vrlo rano počele pobjeđivati u Svjetskom kupu i skupljati svjetske seniorske medalje.

Mikaela Shiffrin, apsolutna rekorderka s 47 slalomskih pobjeda u Svjetskom kupu, nastupila je na dva juniorska SP. Na prvom, 2011. godine, osvojila je broncu u slalomu, a 2012. nije završila slalom. Shiffrin, inače, ima čak 4 uzastopna svjetska seniorska zlata u slalomu, a prvo je osvojila već sa 17 godina (2013.), uz jednu broncu i olimpijsko slalomsko zlato iz Sočija 2014.

Janica Kostelić je nastupila na samo jednom juniorskom SP - 1998. u Francuskoj i osvojila svoju jedinu juniorsku medalju - broncu, ali u super G-u. U spustu je bila 6., u veleslalomu 7., a najslabiji rezultat je imala baš u slalomu - 12. mjesto. Janica je u karijeri osvojila 20 slalomskih pobjeda u Svjetskom kupu, 1 olimpijsko zlato i dva svjetska seniorska u slalomu.

Marlies Schild, druga po broju slalomskih pobjeda u ženskom Svjetskom kupu (35), nikad nije ni skijala slalom na juniorskom SP. Austrijanska je nastupila na dva prvenstva, 1999. i 2000., a najbolji rezultat joj je 6. mjesto u - spustu. Schild je u karijeri osvojila 3 olimpijska odličja u slalomu (dva srebra i bronca) i 3 svjetska (jedno zlato i dva srebra).

Anja Pärson i Meta i Urška Hrovat jedine s dva juniorska slalomska zlata

Svjetska juniorska prvenstva održavaju se od 1982., a među onima koje su osvajale slalomsko zlato su Petra Vlhova, Ilka Štuhec, Maria Pietlä-Holmner, Šarka Zahrobska, Kathrin Zettel, Michaela Kirchgasser, Veronika Zuzulova, Anja Pärson, Tanja Poutiainen, Laure Pequegnot, Urška Hrovar, Anita Wachter...

Samo su tri skijašice obranile zlata, a dvije od njih su Slovenke istog prezimena - Urška Hrovat 1991. i 1992. i Meta Hrovat 2018. i 2019. Treća je velika Šveđanka Anja Pärson koja je zlata osvojila 1999. i 2000.

Zrinka na prošlom juniorskom SP nije završila ni slalom ni veleslalom

Zrinka Ljutić je prvi nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu imala prije godinu dana u Banskom. Iako je bila ulazno godište i jedna od rijetkih skijašica rođenih 2004. koja je uopće nastupila, bila je u ulozi favoritkinje i u slalomu i veleslalomu.

Zahvaljujući odličnim nastupima u Europskom kupu imala je najbolje FIS bodove, ali nije uspjela završiti ni slalom ni veleslalom. Imala je nesreću i zarazila se koronavirusom zbog čega je propustila seniorsko SP u Cortini, a nije došla ni u pravoj formi na juniorsko SP.

U veleslalomu je nakon prve vožnje bila četvrta, 43 stotinke iza vodeće Šveđanke Elfman, ali nije završila drugu vožnju. U slalomu je u prvom “laufu” imala 11. vrijeme, ali ponovo ne i veliki zaostatak (64 stotinke iza vodeće Švicarke Rask), ali nije došla do cilja u drugoj vožnji.

15

utrka je do sada skijala Zrinka Ljutić u Svjetskom kupu

1

put je osvojila bodove u Svjetskom kupu; 26. u slalomu u Kranjskoj Gori (9. 1. 2022.)

28

utrka je Ljutić skijala u Europskom kupu

3

puta je pobijedila u Europskom kupu (dva slaloma i veleslalom)

25.

mjesto je osvojila u slalomu na ZOI u Pekingu

28.

mjesto je osvojila u veleslalomu na ZOI u Pekingu

Linker
09. travanj 2024 19:33