Filip Zubčić

 SEVERIN AICHBAUER/AFP/PROFIMEDIA Severin Aichbauer/afp/profimedia
VELESLALOM

Zubčić bez postolja, ali se vratio među najbolje. Odermatt slavio u Aspenu

Hrvatski skijaš zauzeo je na kraju šestu poziciju, Austrijanac se nevjerojatnom vožnjom popeo na tron
Piše: SN, Renata BeluhanObjavljeno: 02. ožujak 2024. 22:02

Marco Odermatt je osvojio i deveti veleslalom sezone, 12. u nizu, 13. pobjedu u sezoni i 20. put se popeo na postolje u 23 utrke koliko je skijao ove zime. Slavljem u drugom veleslalomu u Aspenu došao je do 23. pobjede u ovoj disciplini s čime se izjednačio sa sunarodnjakom Michaelom von Grünigenom na 4. mjestu svih vremena, a samo ga jedna dijeli od Teda Ligetyja na trećem (Ingemar Stenmark je prvi s 46, Marcel Hirscher drugi s 31 pobjedom). Ukupno u karijeri ima 37 pobjeda i sad je sam na 7. mjestu u konkurenciji skijaša, iza sebe je ostavio Aksela Lunda Svindala i Benjamina Raicha i samo ga 4 dijele od legendarnog sunarodnjaka Pirmina Zurbriggena na šestom mjestu.

Brojke su iznimno impresivne, ali ono što je napravio u drugom veleslalomu u Aspenu na najbolji način oslikava koliko je dominantan trenutačno i zašto ga se naziva "skijaškim izvanzemaljcem". Prvu vožnju je završio na trećem mjestu, 32 stotinke iza vodećeg Alexandera Steena Olsena i 23 iza sunarodnjaka Loica Meillarda. Netipična pozicija za njega jer u prethodnih 11 veleslaloma koja je osvojio 10 puta bio najbrži na pola utrke, iznimka je bio samo Schladming ove sezone kad je napravio veliku pogrešku u prvoj vožnji i završio na 11. mjestu.

Požalio se u petak na umor, na energiju koja je sve manja i velika pogreška u gornjem dijelu staze u drugoj vožnji sugerirala je kako ritam koji je imao dolazi na naplatu. No, to je Odermatt, još jednom se izvukao iz pogreške i bez obzira na nju u nastavku vožnje imao je druga najbrža vremena u drugom i trećem sektoru i uvjerljivo najbrže u posljednjem. Unatoč pogrešci ostvario je drugo najbrže vrijeme u drugoj vožnji i zapravo je već tada bilo jasno da je još jednom neuhvatljiv.

Njegov sunarodnjak Loic Meillard je pokušao, ali ostao je 34 stotinke prespor, a vodeći nakon prve vožnje Alexander Steen Olsen je pokazao što se dogodi onima koji nisu izvanzemaljci kad naprave veliku pogrešku - u cilj je ušao s dvije i pol sekunde zaostatka i završio na 17. mjestu. Treće mjesto je pripalo Timonu Hauganu, koji je na pola utrke bio peti.

Filip Zubčić se nakon 15. mjesta u petak i nezavršene utrke u Palisades Tahoeu vratio među najbolje i završio na 6. mjestu. U prvoj vožnji je imao 7. vrijeme, 67 stotinki sporije od Steen Olsena, a pritom je odskijao najbrži drugi sektor staze. U drugoj nije bio tako dobar, ostvario je 14. vrijeme, ali i to je bilo dovoljno da bi se zadržao u vrhu. Sa 40 osvojenih bodova ponovo je sam na drugom mjestu u poretku discipline, ali sad mu najjače za vrat puše Loic Meillard koji ima samo 2 boda manje. Henrik Kristoffersen s kojim je uoči utrke dijelio drugo mjesto bio je tek 13. i sad ima 20 bodova manje od našeg najboljeg skijaša.

U petak je šest skijaša sa startnim brojevima višim od 40 izborilo drugu vožnju, u subotu su to učinila četvorica, a sva četvorica su startala od broja 50 pa dalje. Pritom su trojica oba dana bila na tom popisu - Austrijanci Lukas Feurstein i Dominik Raschner te Nijemac Anton Grammel. Najmlađi od njih, 22-godišnji Feurstein ima već tri takva veleslaloma za redom - u Palisades Tahoeu je s brojem 56 završio 10., u prvoj utrci u Aspenu je s brojem 52 na kraju bio 22., a u subotu je s istim brojem prvu vožnju završio na 15. mjestu. Raschner je s brojem 50 imao 24. vrijeme prve vožnje, a Grammel se s brojem 53 plasirao mjesto iza njega. Četvrti s visokim startnim brojem u drugoj vožnji i to prvi put u karijeri bio je 23-godišnji Norvežanin Halvor Hilde Gunleiksrud koji je krenuo 51. i završio na 21. mjestu.

Linker
17. travanj 2024 02:48