Zubčić bez postolja
 MARCO BERTORELLO
FILIP DESETI

Zubčić bez postolja u Italiji! Male greške odnijele odličan rezultat, nije bilo dovoljno brzine...

Najbolji hrvatski skijaš ostvario je odličan rezultat u prvoj vožnji, ali nije ga ponovio u drugoj
Piše: SNObjavljeno: 20. prosinac 2020. 09:35

Filip Zubčić je u nedjelju ponovio prošlogodišnji rezultat iz veleslaloma u talijankoj Alta Badiji osvojivši deseto mjesto, iako je nakon prve vožnje bio na drugom mjestu, a pobjedu je odnio Francuz Alexis Pinturault.

Nažalost, najbolji hrvatski skijaš ponovno nije uspio spojiti dvije odlične vožnje, samo što je za razliku od prijašnjih nastupa, lošijim drugim nastupom pokvario dojam i rezultat koji je ostvario u prvoj vožnji. U drugom nastupu Zubčić je imao tek 23. rezultat što ga je košatalo gubitka osam pozicija na kraju utrke.

Ni pobjednik Alexis Pinturault nije briljirao u drugoj vožnji, ali je i s 15. rezultatom uspio sačuvati dovoljno od prednosti iz prve vožnje za svoju 31. pobjedu u karijeri.

Francuz je za sedam stotinki nadmašio 20-godišnjeg Norvežanina Atlea Liea McGratha koji je u svom 14. nastupu u Svjetskom kupu stigao prvi put do pobjedničkog postolja. Treće mjesto je osvojio Švicarac Justin Murisier sa zaostatkom od 24 stotinke, a četvrti je bio njegov sunarodnjak Marco Odermatt (+0.28) koji je prvi put ove sezone u veleslalomu ostao bez pobjedničkog postolja.

Odermatt je sa 290 bodova zadržao vodstvo u redoslijedu veleslalomaša, a Alexis Pinturault se probio na drugo mjesto sa 240 bodova. Filip Zubčić je treći sa 208 bodova.

U ukupnom redoslijedu je Pinturault preuzeo vodstvo sa 376 bodova, jednim više od Norvežanina Aleksandera Aamodta Kildea. Filip Zubčić je na četvrtom mjestu sa 234 boda.

Već u ponedjeljak i utorak skijaše čekaju još dva natjecanja za Svjetski kup u talijanskim Dolomitima, a radi se o dva slaloma; prvom će domaćin biti Alta Badia, a drugom Madonna di Campiglio.

Rezultati:

1. Alexis Pinturault (Fra) 2:27.19
2. Atle Lie McGrath (Nor) +0.07
3. Justin Murisier (Švi) +0.24
4. Marco Odermatt (Švi) +0.28
5. Tommy Ford (SAD) +0.41
6. Aleksander Aamodt Kilde (Nor) +0.76
7. Alexander Schmid (Njem) +0.90
8. Stefan Brennsteiner (Aut) +0.91
9. Žan Kranjec (Slo) +0.93
10. FILIP ZUBČIĆ (HRV) +0.94

...

Prijenos: Druga vožnja - veleslalom u Alta Badiji

Rezultati:

1. Pinturault 2:27.19
2. McGrath 2:27.26
3. Murisier 2:27.43
4. Ford 2:27.60
5. Kilde 2:27.95
6. Schmid 2:28.09
7. Brennsteiner 2:28.10
8. Kranjec 2:28.12
9. Tonetti 2:28.30
10. Zubčić 2:28.13
--------------------------------------------------------------

- Šteta, Filip Zubčić neće imati i treće postolje u nizu. Nedostajalo je malo više hrabrosti, no možda se i staza polako raspada, šteta... No Hrvat je upisao još jedan Top 10 rezultat, bodova neće nedostajati. U svakom slučaju nastavlja niz dobrih nastupa.

- Kakva vožnja mladog Norvežanina McGratha! Ludom i napose agresivnom vožnjom, baš kao što je skijao i u prvoj vožnji, nagrađen je možda i prvim postoljem u karijeri. Vidjet ćemo...

- Mathieu Faivre psuje u ciljnoj ravnini, nije baš zadovoljan... Kako bi i bio, tek je 12. na kraju. A možda završi i lošije...

- Žan Kranjec imao je tragediju u obitelji prije nekoliko dana, ostao je bez oca, ali odlučio je skijati. Ide na sve ili ništa, maksimalno riskira u srednjem dijelu staze i....tek šesto mjesto.

- Iako je imao grešaka u srednjem dijelu staze, Murisier preuzima vodstvo. Dakako ne skriva radost...

- Vodeći u ukupnom poretku skijaša doskijao je na drugu mjesto, bit će dosta bodova za Kildea i nakon ove utrke...

- Tommy Ford preuzima vodstvo! Amerikanac je sjajno skijao...

- Najboljih 15 je ostalo, a elitu otvara Austrijanac Brennsteiner. Bio je jako blizu, samo stotinka! Naravno, vrištao je od muke u ciljnoj ravnini...

- Loša vožnja Rivera Radamusa, dovoljno za tek šestu poziciju.

- Filip Zubčić starta 29., odnosno pretposljednji, jer je bio sjajan drugi u prvoj vožnji.

- Smjena na vrhu, Nijemac Schmid trenutačno je prvi.

- Ted Ligety još čeka ove sezone Top 15 rezultat, čini se da ništa i u Alta Badiji, doskijao je na osmu poziciju...

- Manuel Feller jedini nije uspio završiti utrku, kao što mu prezime kaže napravio je "feller" (Fehler - greška)...

- Talijan Tonetti trenutačno je u vodstvu, sjajna druga vožnja za Riccarda.

- Počela je druga vožnja. Prvi je Rus Andrienko, očekivano, jer je prvi i startao. Austrijanac Haaser nije ga uspio "maknuti" s trona...

13:22 - Zubčić je trenutačno drugi u poretku veleslalomaša, no to bi se moglo promijeniti nakon današnje utrke...

13:08 - Tjedan dana nakon što je osvojio prvo i treće mjesto u Santa Caterini, Filip napada novo postolje. Uoči same utrke rekao je kako staza nije onoliko ledena koliko on to i voli...

-------------------------------------------------------------------

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić ostvario je drugi rezultat (1:13.53) prve vožnje na veleslalomu za Svjetski kup u talijanskoj Alta Badiji, a za vodećim Francuzom Alexisom Pinturaultom je zaostao za 26 stotinki sekunde.

Zubčić je imao startni broj 1 i kontrolirano napadačkom vožnjom, uz jednu manju pogrešku u donjem dijelu spusta po Gran Risi postavio vrijeme koje je uspio nadmašiti samo sjajni Francuz Pinturault (1:13.27) koji je imao startni broj 5.

Treći je u prvoj vožnji bio vodeći veleslalomaš svijeta Švicarac Marco Odermatt koji je za Zubčićem zaostao 14 stotinki.

Druga vožnja je na rasporedu s početkom u 13 sati i 30 minuta.

image
Filip Zubčić trenutačno je drugi u poretku veleslalomaša
AFP

--------------------------------------------------------------------------

Prijenos prve vožnje: Zubčić sjajni drugi u Italiji

Prva vožnja - veleslalom u Alta Badiji

Poredak:

1. Pinturault 1:13.27
2. Zubčić 1:13.53
3. Odermatt 1:13.67
4. McGrath 1:13.73
5. Braathen 1:13.78
6. Nestvold-Haugen 1:13.87
6. Kranjec 1:13.87
8. Faivre 1:13.89
9. Leitinger 1:13.97
10. Caviezel 1:14.03

- Kakva vožnja Norvežanina McGratha za kraj prve vožnje. Iako je startao 30., probio se na četvrtu poziciju! Bio je u "zelenom" u gornjem dijelu i da nije napravio malu pogreškicu, mogla je potencijalno doći i smjena u vrhu, no iovako je zadovoljan...

- Justin Murisier imao je sjajnu vožnju i probio se na desto mjesto, tik do svog sunarodnjaka Gine Caviezela...

- Ted Ligety nije se uspio probiti u Top 10 iako je u gornjem dijelu staze bio solidan, ništa od Amerikanaca u vrhu, najbolji je zasad Tommy Ford (11)

- Lucas Braathen najbolji je Norvežanin danas, ugurao se na četvrto mjesto sjajnom vožnjom.

- Bravo za Filipa, sad se vidi "težina" njegovog rezultata u prvoj vožnji. Ako ne bude velikih izenađenja, trebao bi na ovoj poziciji i dočekati drugu vožnju...

- Francuz Mathieu Faivre imao je sjajan nastup i ubacio se na šestu poziciju.

- Luca De Aliprandini prvi je skijaš koji nije uspio danas završiti svoju prvu vožnju, Talijani su najviše očekivali od njega danas kod kuće, ali pritisak je učinio svoje, čini se...

image
Marco Odermatt imao je dobar nastup
AFP

- Niti Marco Odermatt nije uspio "maknuti" Filipa s druge pozicije, čini se da nije to bilo tako loše, iako je Filip davao signale da nije baš najzadovoljniji...

- Alexis Pinturault preuzeo je vodstvo, ipak je stisnuo "gas" u finišu i "skinuo" Hrvata s prve pozicije u prvoj vožnji.

- Nestvold-Haugen imao je bolje vrijeme u gornjem dijelu staze, ali donji dio Hrvat je savršeno odvozio i Filip ostaje prvi

- Amerikanac Ford i Slovenac Kranjec nisu uspjeli "skinuti" Hrvata, što su odlične vijesti...

- Startao je Filip! Imao je nekoliko sitnih pogrešaka u gornjem dijelu staze, ali donji dio bio je maestralan, precizan. Vrijeme je 1:13.53. Imao je malih problema iz kojih se dobro izvukao, vidjet ćemo kada krenu drugi najbolji skijaši...

- "Sretan sam, volim kad dobijem broj 1", tako je rekao Filip uoči prve vožnje. Vjerujemo u njegov dobar nastup danas.

-----------------------------------------------------------------------------------

Najava prijenosa: Zubčić prvi starta

Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić u nedjeljnu prvu vožnju veleslaloma za Svjetski kup na stazi Gran Risa u talijanskoj Alta Badiji krenut će sa startnim brojem jedan, odlučeno je subotnjim ždrijebom.

Nakon Zubčića će na stazu Amerikanac Tommy Ford, Slovenac Žan Kranjec, Norvežanin Leif Kristian Nestvold-Haugen, Francuz Alexis Pinturault te kao šesti vodeći u redoslijedu veleslalomaša Švicarac Marco Odermatt.

Bit će ovo Zubčićev osmi nastup u klasičnom veleslalomu u Alta Badiji, gdje je imao dva plasmana među deset najbolji. Prije šest godina je osvojio sedmo mjesto, a prošle je godine bio deseti.

image
Novo postolje za Hrvata?
AFP

Uoči četvrtog veleslaloma u sezoni Filip Zubčić je sa 182 boda na drugom mjestu u redoslijedu veleslalomaša u kojem vodi Odermatt sa 240 bodova.

Start nedjeljne prve vožnje predviđen je za 10 sati, a druga vožnja bi trebala početi u 13.30 sati.

U ponedjeljak će Alta Badia biti domaćin i prvog slaloma u novoj sezoni Svjetskog kupa.

Linker
05. svibanj 2024 22:50