Filip Zubčić

 SEVERIN AICHBAUER/AFP/PROFIMEDIA
USPJEŠNA AMERIČKA NEDJELJA

Zubčić: Drago mi je da sam uspio zaustaviti negativni niz; Kolega: Nisam se uopće dogovarao s trenerom oko staze

Samuel Kolega nakon 10. mjestu u Palisades Tahoe i Filip Zubčić nakon 13. mjesta što mu je najbolji slalomski rezultat sezone
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 26. veljača 2024. 10:01

Samuel Kolega sasvim sigurno neće imati ništa protiv ako američki Palisades Tahoe postane stalno odredište Svjetskog skijaškog kupa. Naš najbolji slalomaš ove sezone odlično se snalazi na kalifornijskom snijegu i drugu godinu uzastopno je sa staze Red Dog otišao sa širokim osmijehom na licu. Lani je ovdje bio 11. što mu je u tom trenutku bio drugi najbolji rezultat karijere i potvrda da 9. mjesto iz prethodne utrke u francuskom Chamonixu nije bila slučajnost. Sad je bio mjesto bolji, a još jednom je odlično povezao Chamonix (7. mjesto) i Palisades Tahoe (10.).

- Jako mi je drago zbog drugog top 10 rezultata za redom. I prošle godine mi je ovdje dobro "legla" staza, a ove godine sam probao taj film ponoviti, odnosno ponoviti ono što mi je lani dobro uspjelo i to je sve više-manje leglo. Druga vožnja je bila pogotovo stvarno dobra, moj trener je postavio stazu i to je sigurno pomoglo.

Trener je Pavel Grašič koji je postavio zanimljivu stazu, definitivno zanimljiviju nego što je bila u prvoj vožnji, a iskusni slovenski stručnjak i 25-godišnji Zagrepčanin očito se jako dobro slažu i razumiju što će potvrditi i sljedeće rečenice...

- Što je bilo najbolje, nismo se ništa dogovarali o načinu na koji će postaviti stazu. Prepustio sam mu to skroz, vjerovao sam da on najbolje zna što meni odgovara i stvarno je pogodio sve što treba.

Kolega je imao 20. vrijeme prve vožnje, a onda je stazu svog trenera prošao s petim najbržim vremenom i to mu je donijelo skok od deset mjesta u plasmanu. Zanimljivo, i prije godinu dana je u Palisades Tahoeu bilo slično, tada je bio 22. nakon prve vožnje, a u drugoj je imao 4. vrijeme i popeo se do 11. mjesta. Izrazito bolju drugu vožnju imao je i u Chamonixu gdje je kao i u nedjelju u Kaliforniji nakon prvog "laufa" bio 20., a u drugom je imao 4. vrijeme što mu je u konačnici donijelo 7. mjesto.

- Općenito se ove sezone ne mogu toliko dobro opustiti u prvim vožnjama kao u drugim i to je mislim najveća razlika zašto su moje druge vožnje u posljednje vrijeme toliko bolje. Moram na tome poraditi i probat ću već u idućoj utrci to ispraviti - objašnjava Kolega.

Filip Zubčić si je na najbolji način popravio raspoloženje nakon izlijetanja u veleslalomu dan ranije i to u situaciji kad je bio vrlo blizu još jednog postolja.

- Jako mi je drago da sam uspio zaustaviti svoj negativni niz u slalomu. Veleslalom je mogao na kraju izgledati jako lijepo, međutim napravio sam tu glupu pogrešku i izletio sam. Sa slalomom sam zadovoljan, dobro sam skijao drugi "lauf", pogotovo do pola staze. Zapravo fenomenalno, a onda me jedna veća pogreška koštala još boljeg plasmana. Bio sam na rubu izlijetanja, uspio sam se izvući, ali sam nažalost malo zakočio na mjestu gdje se već trebalo luđački spustiti prema cilju - kaže Zubčić.

I on je bio dramatično bolji u drugoj vožnji. U prvoj je imao 25. vrijeme, u drugoj treće najbolje, a brži od njega u drugom nastupu bili su samo Atle Lie McGrath i to malih 18 stotinki i Kristoffer Jakobsen tek 2 stotinke. Donijelo mu je to pomak od 12 mjesta i drugi top 15 slalomski rezultat ove sezone.

- Kad riskiraš pogreške se događaju, ali bitno je da sam nakon toga uspio doći do cilja. Zadovoljan sam skijanjem i mislim da je to dobra uvertira za sljedeće slalome.

Na početku sezone, u prvom slalomu u Gurglu bio je 14., ali je nakon toga samo još dvaput osvojio bodove. U Wengenu je bio 21., u Chamonixu 23., a četiri utrke je završio bez plasmana - u Adelbodenu i Kitzbühelu nije završio prve vožnje, u Madonni di Campiglio je diskvalificiran u drugoj nakon što je u prvoj bio osmi, a u Schladmingu nije završio drugu vožnju nakon što je u prvoj bio 16. I zato mu je ovaj slalomski rezultat itekako trebao.

Prvi put ove sezone u Palisades Tahoeu smo imali četiri skijaša u slalomu, ali za razliku od Zubčića i Kolege, Istok Rodeš i Matej Vidović su skijali samo u prvoj vožnji. Rodeš samo u početnom dijelu staze jer je "haklao" odmah nakon prvog prolaznog vremena, a Vidović sa startnim brojem 60 nije imao velikih šansi za proboj u 30 najboljih i završio je na 42. mjestu. Rodešu je ovo bio treći nezavršeni slalom u nizu.

- Istok u posljednje vrijeme jako dobro skija na treninzima i baš mi je žao što je opet "haklao". Nadam se da će uspjeti spojiti svoje dvije prave vožnje jer s time može jako daleko doći. Lijepo je bilo što smo opet bili četvorica na startu, po meni se Matej super odskijao, ali imao je jako visok broj, a staza nije bila idealna za proboj u drugu vožnju - prokomentirao je nastup kolega Samuel Kolega.

Iz Kalifornije su se naši skijaši preselili u Coloradu, u Aspen, gdje se od petka do nedjelje nastavlja Svjetski kup.

- Malo ćemo predahnuti i onda ćemo trenirati u Aspenu. Mene očekuju tri utrke, a za Samija ne znam hoće li nastupati u veleslalomu ili neće...

Tu se u Zubčićevu izjavu ubacio Kolega...

- Nikad se ne zna.

U Aspenu su na rasporedu dva veleslaloma (jedan je nadoknada za Sölden) i slalom. Na raspolaganju će biti puno bodova, a jasno je da naš najbolji skijaš želi dobro zagrabiti u veleslalomsku "bodovnu vreću".

- Svašta se može napraviti u Aspenu i treba se dobro pripremiti za to.

Marco Odermatt je nedodirljiv sa svojih 7 pobjeda u 7 veleslaloma ove sezone, ali Filip Zubčić je u poretku ove discipline "prvi do izvanzemaljca" i tu poziciju želi zadržati do kraja. U slalomu je Samuel Kolega (16.) čvrsto među 25 najboljih koji će izboriti nastup na završnici Svjetskog kupa u Saalbachu, ali nisu daleko od tog društva ni Istok Rodeš (26.) ni Filip Zubčić (28.).

POREDAK U SLALOMU (8/11)

1. Manuel Feller (Aut) 590

2. Linus Strasser (Njem) 386

3. Clement Noel (Fra) 352

4. Timon Haugan (Nor) 310

5. Daniel Yule (Švi) 285

6. Henrik Kristoffersen (Nor) 263

7. Loic Meillard (Švi) 259

8. David Ryding (VB) 236

9. Atle Lie McGrath (Nor) 215

10. Kristoffer Jakobsen (Šve) 197

.....

16. SAMUEL KOLEGA (Hrv) 134

26. ISTOK RODEŠ (Hrv) 69

28. FILIP ZUBČIĆ (HRV) 56

Preostali slalomi: Aspen (3. 3.), Kranjska Gora (10. 3.) i Saalbach (17. 3.).

PLASMANI HRVATA OVE SEZONE U SLALOMU

6. mjesto: Samuel Kolega, Adelboden

7. mjesto: Samuel Kolega, Chamonix

10. mjesto: Samuel Kolega, Palisades Tahoe

10. mjesto: Istok Rodeš, Wengen

11. mjesto: Istok Rodeš, Kitzbühel

13. mjesto: Filip Zubčić, Palisades Tahoe

14. mjesto: Filip Zubčić, Gurgl

16. mjesto: Samuel Kolega, Wengen

17. mjesto: Istok Rodeš, Adelboden

21. mjesto: Filip Zubčić, Wengen

22. mjesto: Samuel Kolega, Gurgl

23. mjesto: Samuel Kolega, Schladming

23. mjesto: Filip Zubčić, Chamonix

26. mjesto: Istok Rodeš, Madonna di Campiglio

Linker
01. svibanj 2024 10:49