S priprema na Passo Stelviju i u dvorani u Peeru na kratki odmor i odmah nastavak

 FACEBOOK FILIP ZUBČIĆ
RUS UZ FILIPA

Zubčić ima novog trenera: ‘Htio je odmah doći, a dosta se njih nećkalo. Činilo mi se da je neke bilo strah...‘

Početak novog poglavlja u karijeri najboljeg hrvatskog skijaša Filipa Zubčića
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. srpanj 2022. 16:05

Potraga za novim trenerom Filipa Zubčića ispala je puno duža nego što je to naš najbolji skijaš očekivao, ali sad je to napokon završena priča i Rus Sergej Komarov je odradio prvi blok priprema s našim najboljim skijašem. Kad je u travnju Zubčić objavio kako prekida suradnju s Markom Šumanom, trenerom s kojim je prošao sve stepenice u skijaškoj karijeri iznenadio je apsolutno sve. Iako je istina kako ništa u životu, pa tako i u sportu nije sigurno i nije vječno, razlaz Zubčića i Šumana bila je jedna od onih stvari koje su se činile kao nemoguće.

- Došlo je do zasićenja s moje strane, a bio mi je sigurno, sigurno, sigurno najteži dan u životu kad sam mu to morao reći. Nas dvojica smo napravili tako velike stvari zajedno da je to savršeno, bilo je to brutalnih 14 godina. I jedan i drugi smo od autsajdera došli do pobjednika u Svjetskom kupu - rekao je tada Zubčić u velikom intervjuu za Sportske novosti.

image
SEBASTIEN BOZON/AFP/PROFIMEDIA

Šuman u Austriji

Marko Šuman je vrlo brzo dobio posao u austrijskoj reprezentaciji, a Filip je imao neku svoju internu listu mogućih trenera. Nije želio ni čuti da potraga neće završiti na njegovo zadovoljstvo, “naći ćemo pravog trenera, meni nije opcija da nećemo”, ali nije to ispala jednostavna priča i do finalizacije je prošlo puno više vremena nego je tada očekivao.

- Iskreno, potrajalo je to puno duže nego što sam mislio. Neke opcije koje su se pojavile nisu mi se nimalo sviđale pa sam tražio dalje. Nisam želio uzeti kompromisnog trenera, htio sam nekoga tko mi se sviđa i koji je dovoljno kvalitetan.

Sergej Komarov je mlad trener, ima 38 godina i bivši je skijaš. Jeste li s njim dobili to što ste željeli?

- Mislim da je to dosta dobar, zapravo odličan odabir jer je užasno motiviran. Htio je odmah doći, a dosta se trenera nećkalo, ajmo to tako reći. Činilo mi se da je neke bilo strah doći zbog velike odgovornosti, a možda i zbog nekih glupih priča koje su kružile. Sergej je odmah prihvatio, a ja ga dosta dugo poznajem. Radio je s bugarskim skijašem Kamenom Zlatkovom, prije toga s nekim Ruskinjama u Svjetskom kupu, a bio je i dobar skijaš, osvojio je dvije svjetske juniorke medalje. Doduše u brzim disciplinama jer je bio bolji “brzinac”, nego “tehničar”, ali trenerski posao je radio u tehničkom dijelu skijanja.

image

Sergej Komarov

INSTAGRAM

Dobio gotovog skijaša

To što je silno motiviran i što se nije dvoumio zapravo je logično. Nije do sada radio sa skijašem ili skijašicom iz svjetskog vrha, odnosno ni s kim vaše kvalitete.

- Da, prvi put je dobio izgrađenog skijaša, do sada je morao razvijati skijaše.

Iza vas su prva dva zajednička kampa, kakvi su početni dojmovi iz zajedničkog rada?

- Sve je bilo super, sve pozitivno i s moje i s njegove strane i čini mi se da će to dobro funkcionirati.

Ali je i velika promjena.

- Ogromna u stvari.

I nije jedina. Osim što imate novog trenera, imate i novog servisera, a novosti su i u trenažnom procesu. Najavljen je i odlazak na pripreme u Argentinu, nešto što niste prakticirali prethodnih godina?

- Nismo, to je totalno van uobičajene rutine. Nikad u karijeri nisam bio na pripremama u Južnoj Americi iako su neki naši skijaši odlazili. Plan je da idemo sredinom kolovoza i ostanemo 26 dana.

Za sve te silne promjene koje su se dogodile Filip u ovom trenutku ima samo jednu ocjenu...

- To je odlično i sve mi je to veliki izazov. I dalje radim ono što radim svih ovih godina, a opet je sve potpuno novo. Nisam u nekakvoj uljuljanoj atmosferi. Najjednostavnije rečeno, osjećam da sam otvorio totalno novo poglavlje u karijeri. Baš sam motiviran i nabrijan i sretan zbog toga. Sve mi je novo pa mi je i malo čudno, naravno, ali osjećam se kao da sam dobio puno svježine oko sebe.

Malo sam “potrgan”

Razdoblje nakon prekida suradnje sa Šumanom pa do početka rada s novim trenerom pomogao mu je prebroditi Pavel Grašič, trener Samuela Kolege.

- Nakon sezone sam sve odrađivao sam, ali u dogovoru s Vedranom Pavlekom, tatom i sestrom. U travnju sam odskijao 17-18 dana, vrlo kvalitetno i u biti sam tada pratio plan Pavela Grašiča.

Što se tiče kondicijskog dijela i dalje je “mučitelj” Matko Vicić.

- Puno sam kondicije napravio i po nekim testovima koje smo radili bolje sam pripremljen nego lani u ovo vrijeme i baš sam zadovoljan kako se osjećam. Dobro, u ovom sad trenutku sam malo “potrgan”, umoran, ali općenito sam zadovoljan sa svojim trenutačnim stanjem.

image

Matko Vicić je zaslužan za odličnu pripremljenost Filipa, ali i Istoka Rodeša, a sad i Samuela Kolege

FACEBOOK FILIP ZUBČIĆ

Ovo “potrgan” shvatite vrlo uvjetno. Srećom, nema nikakvih ozljeda, ali se skupilo umora nakon svega odrađenog u prethodnom razdoblju i trenutačni odmor mu je itekako dobrodošao.

- Sad sam malo u Istri, a onda ću prema Dalmaciji, na svoj Pašman da malo i mamu pozdravim, pa se vraćam u Zagreb i 26. srpnja idemo na kondicijske pripreme.

Ovo mu je zapravo jedini potpuni odmor u godini, a riječ je jedva o dva tjedna.

- Je, ostalo mi je još 10 dana i to je to. Istra, Pašman, a moram malo i “kajtati”. Teško je sve to ubaciti u 10 dana, ali stignem ja sve.

Hirscher me zvao nekoliko puta i drago mi je zbog toga, ali nisam ni pomislio otići s Atomica

U godini velikih promjena jedno je ostalo nepromijenjeno. Filip ostaje vjeran Atomicu na kojem skija još od svoje 11, 12 godine.

- Imao sam dosta ponuda. Htio me Van Deer, Nordica, Völkl... Sve sam odbio. Nisam ni razmišljao, želio sam ostati na Atomicu jer znam da je dobar i znam da će napraviti dobre skije. Nekad i oni imaju malo problema, no to je stvar koja se svima događa, a Atomic je velika mašinerija koja može i brzo reagirati u takvim slučajevima.

Van Deer su potpuno nove skije iza kojih stoji osmerostruki ukupni pobjednik Svjetskog kupa, a sad su službeno u imenu dobile dodatak i Red Bull. Nije vas zainteresirala mogućnost da uz sebe imate Marcela Hirschera? Koliko su uopće bili intenzivni razgovori između Van Deera i vas?

- Nekoliko puta smo razgovarali, imao sam i službenu ponudu da dođem testirati skije, ali sam odbio. U jednu ruku bi to možda bilo fora, sigurno bi bilo medijski fora, a vjerujem da će se Hirscher potruditi napraviti što bolje skije, ali u ovom trenutku karijere ne bih htio biti testni vozač. Te skije nisu još, ajmo to tako reći, ni viđene, nitko još nije skijao na njima. Da sam jako mlad ili na zalasku karijere onda bi to bilo OK, ali u ovoj situaciji ne.

Preveliki rizik?

- Nije stvar rizika, ja volim rizik, ali zašto bih mijenjao nešto s čime sam zadovoljan. Nije ni Hirscher nikad otišao s Atomica, da se ne lažemo, pa zašto bih ja otišao.

Iako će naglasiti i...

- Drago mi je da su bili zainteresirani za mene. Drago mi je da se ono što sam napravio do sad.

Je li vas iznenadilo što je Henrik Kristoffersen potpisao za Van Deer?

- Ne, nimalo jer je njemu Hirscher uvijek bio idol.

Vratili smo se na Atomic...

- Imam dobar status, sve ljude poznajem i bilo bi doista glupo u ovom trenutku nešto mijenjati. Da nisam zadovoljan, promijenio bih odmah, to je najlakše, ali opcija prodati se nekoj drugoj firmi, a tu sam zadovoljan, ne dolazi u obzir. Atomic može napraviti najbolje veleslalomske skije, u to sam uvjeren, a oko slaloma se ja još moram potruditi.

Skijanje u ‘frižideru‘ je korisno, ali dosadi nakon tri dana

Neposredno prije odlaska na odmor odradili ste dva skijaška kampa po pet dana. Prvo "normalno skijanje" u Passo Stelviju, pa Belgija i skijanje u dvorani u Peeru.

Niste do sada prakticirali pripreme u dvorani?

- Bio sam samo jednom u dvorani, prije otprilike pet godina. Nisam to baš volio, ali kako se praktično sve staze u Svjetskom kupu zaleđuju mislim da je ovo bila dobra ideja. Kad smo već sve mijenjali bilo je "zašto ne probati i to". Puno nacija koristi dvoranu, iza nas su došli Englezi, bili su Španjolci. Zapravo koristi to većina nacija, praktično svi slalomaši.

I kako je to skijati "u frižideru"?

- Napravili smo jako puno toga oko slaloma. Uvjeti su maltene samo led, najbolje je to opisati kao malo nagnuto hokejaško igralište. Odradili smo jako puno rundi, vidjeli i neke stvari oko skija.

Koliki je uopće nagib u dvorani?

- Blagi, jako blagi. U biti to nije skijaški zahtjevno, konfiguracija je bezvezna, ali je ta ledena podloga zahtjevna. Mislim da je dobro koristiti dvoranu tu i tamo, ali ne previše. Ima tih nekoliko stvari zbog kojih se isplati, ali sve drugo je...

Tu se nasmijao i onda završio rečenicu.

- Dosadno. Nakon tri dana ti je dosta. Ljepše je skijati na brdu, kad si okružen s planinama i gledaš izlazak sunca, a ne biti u dvorani ispod reflektora. Tu sam skužio da se definitivno ne bih mogao baviti dvoranskim sportovima, nije to za mene.

U izlascima sunca se nauživao na pripremama u Passo Stelviju.

- Bilo je baš dobro, samo što smo se budili u 3.30 pa je bilo naporno, ali smo i to preživjeli.

Tko je Sergej Komarov?

Sergej Komarov je 1983. godište, rođen u Moskvi. Najveći uspjeh kao skijaš ostvario je na Svjetskom juniorskom prvenstvu 2003. kada je bio srebrni u spustu i super G-u. U spustu je tada na postolju bio "u sendviču" između dva Švicarca koji su ostvarili uspješne karijere. Zlatni je, naime, bio Daniel Albrecht, a brončani Marc Berthod.

Komarov je nastupio i na Igrama u Salt Lake Cityju 2002. u svim disciplinama osim u slalomu, a najbolji rezultat bilo mu je 22. mjesto u kombinaciji.

Ima i dva nastupa na Svjetskim seniorskim prvenstvima, 2003. u St. Moritzu (27. u kombinaciji i 36. u spustu i veleslalomu) i 2005. u Bormiju (39. u super G-u).

U Svjetskom kupu je skijao samo tri utrke, dva veleslaloma u Söldenu 2002. i 2003. u kojima nije izborio drugu vožnju i super G u Val Gardeni 2003. u kojem je bio 54.

U Europskom kupu ima 49 utrka i najbolji plasman 5. mjesto u spustu u Tarvisiju 2004.

Kao trener je radio u ruskoj, poljskoj i bugarskoj skijaškoj reprezentaciji i u međunarodnom Ambition Racing Teamu.

Linker
25. travanj 2024 00:44