Marco Odermatt i Filip Zubčić

 JOE KLAMAR Afp
POSLJEDNJI MUŠKI VELESLALOM

Zubčić još jednom treći u Svjetskom kupu: ‘Sljedeće godine probat ću se boriti s Odermattom za Globus‘

Najbolji skijaš svijeta nakon 12 pobjeda u nizu nije završio veleslalom u Saalbachu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. ožujak 2024. 22:50

Niti jedna serija ne traje vječno i nitko nije nedodirljiv iako oni najveći u određenim dijelovima svojih karijera izgledaju točno tako. Poput Marca Odermatta u veleslalomu od kraja prošle pa kroz cijelu ovu sezonu. Švicarac je imao 12 pobjeda u nizu, dobio je 9 od 9 veleslaloma ove zime i ganjao dva rekorda legendarnog Ingemara Stenmarka - 14 uzastopnih pobjeda u jednoj disciplini i 10 od 10 veleslaloma u jednoj sezoni. I niz i lov na Stenmarka stali su u Saalbachu u posljednjem veleslalomu sezone u kojem je Odermatt uobičajeno imao vodstvo nakon prve vožnje, ali je pogriješio u drugoj i neuobičajeno za njega nije se iz te pogreške uspio izvući i završio je izvan staze.

- Malo sam razočaran, savršena sezona nije tako savršena u ovom trenutku, ali to je skijanje, to je sport i pogreške su dio njega - rekao je Odermatt koji nije djelovao samo “malo razočaran”.

Bilo je vrijeme da ustupi mjesto

Prvi put od 8. prosinca 2019. nije završio veleslalom ili bilo koju utrku u Svjetskom kupu. Između ta dva ispadanja, u Beaver Creeka tada i u Saalbachu ove subote, završio je 40 veleslaloma i ukupno čak 104 utrke. Izlijetanje u ovoj utrci znači i prekid niza od čak 26 veleslalomskih utrka Odermatta na postolju koji je trajao od prve utrke sezone 2021/22.

- Naravno da je šteta za Marca, ali bilo je vrijeme da nam jednom ustupi mjesto - prokomentirao je Loic Meillard koji je osvojio utrku.

image

Filip Zubčić

JOE KLAMAR Afp

Na našu i žalost Filipa Zubčića koji je završio osmi u posljednjem veleslalomu sezone Meillardova pobjeda je značila i da je potisnuo našeg najboljeg skijaša s drugog mjesta u poretku ove discipline. Zubčić je tu poziciju držao od veleslaloma u Adelbodenu početkom siječnja, uoči završnice Meillard mu se približio na samo dva boda zaostatka, a nakon posljednje utrke ga je preskočio sa 66 bodova više.

- Da mi je netko u siječnju rekao da ću sezonu završiti kao drugi veleslalomaš samo bih se nasmijao i rekao nema šanse - dodao je Meillard koji je imao “nesiguran” početak, ali sjajan završetak sezone u kojem je u posljednja tri veleslaloma osvojio dva druga mjesta iza Odermatta i sada pobjedu.

- Marco Odermatt nas sve tjera da pritisnemo gas. Moramo se stalno boriti i pritiskati i znao sam da će se to u jednom trenutku okrenuti u moju korist. U Saalbachu je bio taj dan - zaključio je Meillard koji je i prošle sezone osvojio jedan veleslalom, ali bila je to utrka u Schladmingu u kojoj nije bilo Odermatta nakon lakše ozljede u spustu u Kitzbühelu.

Filip Zubčić je za razliku od Švicarca imao puno bolji prvi od drugog dijela sezone. Prvih pet veleslaloma je završio u top 5, pritom je imao i dva postolja i skupio 285 bodova. U preostalih pet je osvojio 117 bodova. No, kad se podvuče crta pod veleslalomsku sezonu zaslužio je veliki palac gore. Treći put u karijeri (2020., 2021. i 2024.) završio je sezonu kao treći veleslalomaš u Svjetskom kupu i još jedna kristalna medalja završila je u njegovoj kolekciji.

- Ako zaboravimo ovu posljednju utrku stvarno sam sretan i zadovoljan. Bilo je teško, borbeno, imao sam nekoliko vrhunskih rezultata, nekoliko smo ih “navukli” da budu Top 5 i na kraju je ispala super sezona. Vrhunac sezone je po meni bila prva utrka u Alta Badiji kad sam se borio s Odermattom i skoro ga pobijedio i to je nešto na čemu trebamo graditi sljedeće godine, imati što više takvih “laufova” i takvih utrka i onda se probati boriti s Odermattom za Globus.

image
JOE KLAMAR Afp

Dugački posljednji veleslalom sezone održan je u proljetnim uvjetima i na mekanoj podlozi, a u prvoj vožnji se Helmut Krug, trener Marca Odermatta, potrudio da ravna postavka maksimalno odgovara njegovom skijašu. Nije da je tako nešto neophodno s obzirom na klasu Odermatta, ali pomogne i na pola utrke je Odermatt imao 40 stotinki ispred Meillarda, a dvojica Švicaraca su se “debelo” odvojili od ostatka jer je Alexander Steen Olsen na trećem mjestu zaostajao već sekundu i 39 stotinki.

Filip Zubčić je bio četvrti, njegov zaostatak je bio sekundu i 61 stotinku za Odermattom i sekundu i 21 stotinku za Meillardom pa je tako od četvorke koja se borila za drugo i treće mjesto u poretku discipline “na poluvremenu” u daleko najboljem položaju bio Meillard. Dobra vijest za Zubčića bila je što su Henrik Kristoffersen (20 bodova manje od Zubčića uoči utrke) i Žan Kranjec (23 manje) bili na 9. i 10. mjesto, a Steen Olsen je ipak imao velika 73 boda manje uoči Saalbacha.

Junaci Verdu i Tumler

Naš najbolji skijaš je slabije odskijao drugu vožnju, premda će on reći kako “nije bila bitno drukčija od prve, samo sam u prvoj imao bolji broj”. Na “brašnastoj” podlozi ostvario je 19. vrijeme i spustio se na 8. mjesto što mu je bilo dovoljno da sezonu završi s još jednom kristalnom medaljom oko vrata. Kristoffersen je završio na 5., Steen Olsen na 9., a Kranjec tek na 16. mjestu.

Uz Meillarda junaci dana bili su Joan Verdu iz Andore koji se s petog probio na drugo mjesto i Švicarac Thomas Tumler koji je s osmog došao na treće. Verdu je prosincu u Val d’Isereu prvi put bio na postolju u Svjetskom kupu (3.), a problemi s leđima zaustavili su ga u posljednje tri veleslaloma prije završnice. I 34-godišnjem Tumleru je ovo drugo postolje u karijeri u veleslalomu, ali je on prvo ostvario još u prosincu 2018., a u međuvremenu je imao puno problema s leđima i ovaj rezultat je došao kao najbolja nagrada za neodustajanje.

U utrci su nastupila 22 od 25 najboljih u poretku veleslaloma (Marco Schwarz, Alexis Pinturault i Aleksander Aamodt Kilde su ozlijeđeni) i svjetski juniorski prvak, Amerikanac Ryder Sarchett.

REZULTATI

VELESLALOM

1. Loic Meillard (Švi) 2:36.27

2. Joan Verdu (And) +0.71

3. Thomas Tumler (Švi) +0.79

4. Stefan Brennsteiner (Aut) +1.20, 5. Henrik Kristoffersen (Nor) +1.28, 6. Gino Caviezel (Švi) i Timon Haugan (Nor) +1.31, 8. FILIP ZUBČIĆ (Hrv) +1.35, 9. Alexander Steen Olsen (Nor) +1.48, 10. Manuel Feller +1.50...

POREDAK U VELESLALOMU (10/10)

1. MARCO ODERMATT (Švi) 900

2. LOIC MEILLARD (Švi) 468

3. FILIP ZUBČIĆ (Hrv) 402

4. Henrik Kristoffersen (Nor) 395, 5. Žan Kranjec (Slo) 347, 6. Alexander Steen Olsen (Nor) 326, 7. Thomas Tumler (Švi) 295, 8. Atle Lie McGrath (Nor) 244, 9. Manuel Feller (Aut) 237, 10. Joan Verdu (And) 221...

UKUPNI POREDAK (33/36)

1. Marco Odermatt (Švi) 1902

2. Loic Meillard (Švi) 943

3. Manuel Feller (Aut) 872

4. Henrik Kristoffersen (Nor) 718, 5. Cyprien Sarrazin (Fra) 684, 6. Vincent Kriechmayr (Aut) 667, 7. Timon Haugan (Nor) 521, 8. Dominik Paris (Ita) 499, 9. Linus Strasser (Njem) 472, 10. FILIP ZUBČIĆ 466,... 53. SAMUEL KOLEGA 134,... 75. ISTOK RODEŠ (svi Hrv) 85...

FILIP ZUBČIĆ OVE SEZONE U VELESLALOMU

Val d’Isere: 4. mjesto

Alta Badia I: 2. mjesto

Alta Badia II: 4. mjesto

Adelboden: 3. mjesto

Schladming: 5. mjesto

Bansko: 9. mjesto

Palisades Tahoe: nije završio 2. vožnju

Aspen I: 15. mjesto

Aspen II: 6. mjesto

Saalbach: 8. mjesto

UKUPNO: 3. MJESTO

POSLJEDNJIH 10 OSVAJAČA VELESLALOMSKOG GLOBUSA

2024. Marco Odermatt (Švi)

2023. Marco Odermatt (Švi)

2022. Marco Odermatt (Švi)

2021. Alexis Pinturault (Fra)

2020. Henrik Kristoffersen (Nor)

2019. Marcel Hirscher (Aut)

2018. Marcel Hirscher (Aut)

2017. Marcel Hirscher (Aut)

2016. Marcel Hirscher (Aut)

2015. Marcel Hirscher (Aut)

Linker
27. travanj 2024 07:47