ANDREAS SOLARO Afp
NAJBOLJA SEZONA

Zubčić nakon novog podviga: ‘Šest postolja ove sezone i medalja sa Svjetskog prvenstva, nije moglo bolje‘

Hrvatski skijaš u posljednjem je veleslalomu sezone u Lenzerheideu osvojio sjajno drugo mjesto
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. ožujak 2021. 14:47

Filip Zubčić je drugu sezonu uzastopno treći veleslalomaš Svjetskog kupa. Podatak je to za svaki respekt, a za dodatni respekt je način na koji je završio sezonu u ovoj disciplini. Dvije odlične vožnje u Lenzerheideu donijele su mu drugo mjesto i to sa samo 20 stotinki zaostatka za jučerašnjim trostrukim pobjednikom Alexisom Pinturaultom (utrka, veleslalomski i Veliki globus). U sezoni u kojoj se šest puta penjao na postolje i dva puta slavio pobjede, Filip Zubčić je napravio još jedan značajan iskorak u svojoj karijeri.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Prošla, "koronizirana" sezona završila je nakon sedam održanih veleslaloma, a naš najbolji skijaš okončao ju je s 26 bodova manje od osvajača Globusa Henrika Kristoffersena. Sad je održano 10 veleslaloma, a Filipov zaostatak za slavljenikom iznosi 94 boda. Ali ta brojka ne otkriva da je poduplao broj pobjeda, broj postolja i da je u prosjeku po utrci osvajao 8 bodova više (lani 53, ove sezone 61). Ne otkriva ni da je prvi put probio granicu od 500 bodova u ukupnom poretku i to "debelo" - trenutačno ima 744 boda, a samo ga 30 bodova dijeli i od 3. mjesta u ukupnom poretku. Za usporedbu, lani je skijao isti broj utrka koliko ih ima nakon veleslaloma - 21, a ukupno je osvojio 269 bodova manje.

I zato je na njegovom licu nakon završetka veleslaloma osmijeh bio od uha do uha i ne planira ga skinuti s lica...

- Stvarno sam jako sretan zbog drugog mjesta. Odskijao sam jako dobro obje vožnje. Drugi lauf je bio jako zatvoren, trebalo se jako puno raditi i to sam stvarno odlično napravio. Možda sam zadnji i srednji dio mogao malo bolje odraditi i onda bih na kraju sigurno i pobijedio, ali ne žalim nimalo zbog tih 20 stotinki.

Imao je treće vrijeme prve vožnje i treće vrijeme druge i dok je za drugu očekivao da bi mogao biti jako dobar, rezultat u prvoj ga je iznenadio.

- Na pregledu staze prije prve vožnje nikako mi se nisu sviđali ni snijeg ni postavka staze. To kako su organizatori pripremali stazu dan ranije baš i nisu najbolje odradili pa je bilo jako kuglasto i nije bilo uopće tvrda podloga, a još je vožnja bila ravno postavljena.

image
FABRICE COFFRINI Afp

Ali to je još jedan dokaz njegove kvalitete, jer može biti vrhunski i kad skija u uvjetima i na postavkama koje mu ne odgovaraju.

- U drugoj vožnji je postavka bila znatno teža, vidjelo se od vrha do dna da moraš raditi i odmah sam pretpostavio da će biti 10 sekundi duža što je i bila.

Matematički je bio u igri za Globus u veleslalomu, ali to nije bila realna šansa. No, ušao je u utrku i odskijao ju u stilu "idem ja napraviti najbolje što mogu, a na drugo ne mogu utjecati" i takav način razmišljanja i ponašanja ga je i doveo do još jednog vrhunskog rezultata.

- Stvarno je bila prava borba između Pinturaulta, Odermatta i mene, a Alexis je pokazao da je najbolji, imao je najveću konstantu od nas i zaslužio je Globus.

Koliko su se njih trojica ove sezone izdvojili u veleslalomu najbolje pokazuje podatak da je četvrtoplasirani Loic Meillard zaostao za Zubčićem 213 bodova.

A kao što Zubčić ne žali zbog onih 20 stotinki koliko ga je dijelilo od pobjede, tako ne žali nimalo ni zbog 14. mjesta u drugom veleslalomu u Banskom koje je uveliko utjecalo na rasplet borbe za veleslalomski Globus.

- Ne, jer je to skijanje. Ostvario sam pobjedu u Banskom, a taj drugi dan nije bio najbolji, pokazalo se još jednom kako te jedna mala pogreška može koštati velikih stvari, ali imao sam visoku raznu i konstantu i zadovoljan sam jako.

Iako....

- Uvijek gledam prema boljem i većem i siguran sam da mogu napraviti još bolje rezultate idućih sezona.

Linker
19. travanj 2024 11:41