Lucas Braathen odlučio je naprasno završiti karijeru

 FABRICE COFFRINI/Afp
PODIGLA SE PRAŠINA

Zubčić o šokantnom odlasku iz skijanja: ‘Evo u čijem dresu bi se mogao vratiti. A FIS je napravio glupost‘

Umirovljenje Lucasa Braathena bila je tema o kojoj se najviše pričalo tijekom vikenda u Söldenu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 31. listopad 2023. 11:39

Skijašice su u subotu u Söldenu bez problema, okupane suncem, otvorile sezonu Svjetskog kupa, a skijaše je dan kasnije vjetar otpuhao s Rettenbach ledenjaka. Prije godinu dana je bilo suprotno, ženska utrka se nije uspjela održati, muška jest, ali ovogodišnja situacija je češća jer u posljednjih sedam izdanja utrka u Söldenu skijašice su bez nastupa ostale samo lani, a skijašima je ovo treći put da s Rettenbach ledenjaka odlaze neobavljena posla.

U nedjelju je već rano ujutro bilo jasno da će vjetar biti problem, start je spušten na rezervnu lokaciju što je značilo da je otpalo prvih 10 od predviđenih 50 vrata. Utrka je krenula kako je i predviđeno u 10 sati jer premda je puhalo, moglo se skijati. No, kako je vrijeme prolazilo udari vjetra postajali su sve jači i nakon što je u cilj ušlo 47 od 71 skijaša prva vožnja je prekinuta, a nakon određenog vremena utrka je kompletno otkazana.

Prije nego što je utrka “izbrisana” vodeću poziciju je držao Marco, ali ne Odermatt nego Schwarz koji je odlično odradio “sprintersku” prvu vožnju, posebno u posljednjem, trećem sektoru staze. Odermatt je bio najbrži u prva dva sektora, ali je u posljednjem izgubio prednost i ušao u cilj 29 stotinki iza Austrijanca. Unutar pola sekunde bio je još samo Alexis Pinturault, a unutar sekunde Henrik Kristoffersen i Gino Caviezel.

Gornji dio bio je rulet

Filip Zubčić je imao 12. vrijeme, sekundu i 73 stotinke sporije od Schwarza, ali kao i kod skijašica dan ranije iza onih koji su se odvojili na vrhu bilo je gusto pa je Zubčića malo manje od 8 desetinki djelilo od Caviezela na petom mjestu, a samo 37 od Alexandera Steena Olsena na šestom. No govor tijela našeg skijaša po dolasku u cilj jasno je pokazao da nije zadovoljan svojim nastupom...

- Iskreno, moja vožnja baš nije bila nešto, da se ne lažemo. Nije to bilo ni blizu onome kako sam se skijao posljednjih dana na treninzima. Žao mi je kaj je otkazan drugi “lauf” jer nisam imao popravni, prvenstveno radi sebe. No, kaj je tu je, nadam se da će se ova utrka tijekom sezone nadoknaditi, da neće biti skroz prekrižena - kaže Filip Zubčić.

image

Zubčić u Söldenu, gdje je utrka prekinuta tijekom prve vožnje

KERSTIN JOENSSON Afp

Koliko je na nastup utjecalo skraćivanje staze?

- Nisam fan toga, ali stvarno je puhalo na gornjem dijelu staze i bio je to rulet. Nekima je bio i na donjem dijelu gdje ja nisam imao problema s vjetrom, ali neki drugi jesu. Ali to je tako u našem sportu, ne može sve biti idealno i nekad je sreća na tvojoj strani, nekad nije.

Osim što mu je bilo žao što nije dobio priliku za popravni u drugoj vožnji, Filipu je bilo žao i zbog reprezentativnog kolege Samuela Kolege.

- Šteta kaj Sami nije uspio startati, sigurno bi ušao u 30, baš se dobro skijao posljednjih nekoliko dana.

Bez obzira na to što je imao startni broj 73, odnosno trebao je startati posljednji?

- Je, visoki je to broj, ali nikad ne znaš. Baš se dobro skijao i bio je brz i u odnosu na ostatak veleslalomske ekipe, a njemu paše i ovakav niži start.

Nije se dogodilo i nema smisla vraćati se na ono što se ne može promijeniti iako je šteta što se na odličan start Zrinke Ljutić (14. mjesto) nije nadovezalo i slično muško otvaranje sezone.

- Zrinka je super otvorila sezonu, a ja sam bio klasično 12. Čak i kad prekinu utrku ne mogu se maknuti od tog 12. mjesta u Söldenu, strašno. Bio u formi, ne bio, uvijek sam tu negdje.

image

Iz Söldena se Zubčić kratko vraća u Zagreb, a onda odlazi na trening u Švedsku

FILIP ZUBČIĆ/FACEBOOK

Ta 12. mjesta su doista obilježila njegove dosadašnje nastupe u Söldenu, ima čak tri, a budući da mu otvaranja sezona u Söldenu nisu bila na najvišoj rezultatskoj razini ni one dvije sezone koje je završavao kao treći veleslalomaš u Svjetskom kupu, zapravo je možda i bolje ovako...

- Ja nemam ništa protiv da bude negdje drugdje prebačen ovaj veleslalom - odmah se složio.

Neposredno nakon utrke nije bilo odluke hoće li se i gdje nadoknaditi veleslalom iz Söldena, a prve sljedeće muške utrke su dva spusta Zermatt - Cervinia 11. i 12. studenoga. Za naše skijaše je prva sljedeća utrka slalom u austrijskom Gurglu 18. studenoga, a sljedeći muški veleslalom po kalendaru Svjetskog kupa trebao bi biti tek 9. prosinca u Val d’Isereu.

Serviseri pod pritiskom

- Sad prvo idem doma u Zagreb na 4-5 dana, a onda ću se 6. studenoga priključiti Istoku Rodešu i Samuelu Kolegi na treningu u Švedskoj, da vidimo kako ide slalom.

Posljednjih dana je glavna priča u skijanju naprasni kraj karijere Lucasa Braathena kojeg je prema toj odluci pogurao sukob s njegovim matičnim savezom vezano za sponzorska prava. Filipov komentar je...

- Iskreno, nije me briga, ali mislim da je dosta dobro za naš sport da se netko tko je toliko dobar malo povuče i s time napravi medijsku halabuku i onda će se sigurno vratiti sljedeće sezone pa će opet napraviti medijsku halabuku. Tako da to nije loše za naš sport, sva ta medijska pažnja.

image
JOHANN GRODER Afp

Očekujete da će se vratiti u dresu Norveške ili Brazila?

- Ja mislim u dresu Brazila.

I nije jedini koji tako razmišlja. Marco Odermatt je neposredno nakon što je Braathen priopćio svoju odluku o povlačenju rekao švicarskim novinarima...

- Ne bih bio iznenađen da iduće zime počne skijati za Brazil, a Brazilskom skijaškom savezu sigurno neće smetati ako im dovede kompaniju za sportsku odjeću J. Lindeberg i Red Bull kao sponzore.

Budući da je Braathen po mami Brazilac, to uopće nije nemoguće. Doduše, morao bi krenuti od nule što se tiče FIS bodova, ali s obzirom na njegovu kvalitetu, to mu ne bi bila prevelika prepreka. No to je priča za iduću zimu, a priča koja bi mogla zaokupljati pažnju idućih mjeseci je zabrana fluora u materijalima za pripremu skija, a vezano uz to i mogućnost diskvalifikacija kao što se dogodilo već u prvoj utrci sezone Norvežanki Ragnhild Mowinckel.

- Ne znam kaj se dogodilo da je ona imala toliko previše fluora na skijama. Imala ga je kao da su baš ciljano namazali skije s njim.

Dozvoljena granica je 1,8, a Norvežanki je navodno očitana dvoznamenkasta vrijednost i baš taj rezultat koji je pokazao mjerni instrument izazvao je dodatne upitnike. Naime, ona je vrhunska skijašica koja iza sebe ima iznimno jaki skijaški brend Head i nevjerojatno je da im se dogodilo to što se dogodilo. Puno je bilo priča o nepouzdanosti mjernog instrumenta, ali teško da bi se pogreška dogodila samo kod jedne skijašice pa su se ponovo intenzivirale priče kako će svi morati biti jako pažljivi da ne bi postali i žrtve eventualne sabotaže ili kako je prije koji tjedan rekla Lara Gut-Behrami...

- Serviseri će biti pod velikim pritiskom, možda bi trebali spavati sa skijama u sobi.

Nespremni dočekali zabranu

I to nije rekla u šali. Baš kao što nije isključila mogućnost da će biti i svjesnog pokušaja varanja pogotovo jer je jedina kazna diskvalifikacija iz utrke.

Opterećuje li vas ta priča i opasnost kontaminacije skija i diskvalifikacije?

- Nije da se opterećujem, ali istina je da ti netko može pošpricati sredstvo s fluorom po skijama i stvarno treba paziti jer nekad se vidi da je netko nešto radio, ali ne uvijek.

Pouzdanost testiranja, opasnost od mogućih sabotaža, dvojbe hoće li se doista svi držati pravila, razlozi za povećanje dopuštene razine... Puno je priča i puno različitih mišljenja i čini se da FIS ni u ovom slučaju nije napravio sve što je bilo potrebno da se smanji mogućnost pogrešnih interpretacija i nesigurnost.

- Odluka o zabrani je donesena jer Europska unija traži potpunu zabranu korištenja fluora budući da zagađuje okolinu. FIS je morao to prihvatiti, ali nekako se čini da su malo, ajmo to tako reći, nespremni u cijeloj toj situaciji. Zabrana je trebala biti na snazi već prošle sezone pa je to odgođena, vjerojatno baš zbog toga što nisu imali spremne mjerne uređaje. Po meni je glupost da su prije nekoliko dana odredili toleranciju od 1,8 nakon što je bilo rečeno da će biti 1,0. Ne znam zašto su to mijenjali i je li razlog u tome što neke nacije imaju puno više novca pa mogu razvijati nove voskove unutar te tolerancije, ali ne bih se htio time baviti jer sve što mogu reći je čisto nagađanje. Smatram da bi bilo bolje da ili nema zabrane, što naravno nije moguće s obzirom na odluku Europske unije, ili kako postoji zabrana da onda nema uopće tolerancije i rezultat testiranja mora biti 0.

Linker
05. svibanj 2024 10:28