JOE KLAMAR Afp
ŠOK ZA ODERMATTA

Zubčić ostao bez postolja, ali ponovno je među tri najbolja svjetska veleslalomaša

Najbolji hrvatski skijaš ipak nije uspio zadržati drugu poziciju u ukupnom poretku veleslaloma
Piše: SN, HinaObjavljeno: 16. ožujak 2024. 13:02

Hrvatski skijaš Filip Zubčić zauzeo je osmo mjesto na zadnjem veleslalomu u sezoni Svjetskog kupa u austrijskom Saalbachu, a u ukupnom poretku veleslaloma Zagrepčanin je treći.

Zubčić je nakon prve vožnje bio četvrti, ali je potom na zasoljenom i mekanom snijegu u drugom laufu pokvario plasman i osvojio osmo mjesto. Filip je u ovu utrku ušao s dva boda više od Švicarca Loica Meillarda na drugom mjestu, a Meillard je pobijedio ispred Andorca Joana Verdua (+0,71) i Švicarca Thomasa Tumlera (+0,79).

Najveće iznenađenje je odustajanje do danas nepobjedivog Marca Odermatta, koji je već odranije postao ukupni pobjednik i ove discipline i Svjetskog kupa, a u Saalbachu je ganjao 13. uzastopnu pobjedu u veleslalomu. No, u drugoj vožnji je Švicarac na početku staze pogriješio i otklizao, pa je rekord Ingemara Stenmarka od 14 pobjeda u nizu u jednoj disciplini zasad ostao siguran.

U veleslalomu je Zubčić konačno treći s 402 boda, a ukupno je s 476 bodova na desetoj poziciji, ali nije uspio prijeći 500 bodova i osigurati nastup u sutrašnjem slalomu.

Marco Odermatt je napravio nevjerojatnu grešku i propustio je doći do 13. uzastopne pobjede u veleslalomu. Pobjednik utrke je Meillard koji je osigurao drugo mjesto u ukupnom poretku veleslalomaša.

Najveći konkurent Zubčiću za drugo mjesto u ukupnom poretku veleslaloma Loic Meillard uspio je preuzeti vodstvo i osigurati drugo mjesto. Odluka o pobjedniku past će između dva Švicarca.

Alexander Steen Olsen također nije uspio preuzeti vodstvo. U cilj je ušao na osmom mjestu. Verdu je sada osigurao postolje.

Zubčić nije odvezao dobru drugu vožnju. U cilj je ušao s ogromnim zaostatkom od 64 stotinke što je bilo dovoljno tek za sedmu poziciju.

Joan Verdu je s osam stotinki prednosti preuzeo vodeću poziciju ispred Tumlera. Slijedi vožnja Filipa Zubčića.

Atle Lie McGrath nije odvezao dobru drugu vožnju te je kroz ciljnu ravninu prošao kao tek osmi.

Gino Caviezel nije uspio ponoviti vožnju svoga sunarodnjaka. U cilj je ušao kao četvrti. Još samo dva skijaša dijele nas od vožnje Filipa Zubčića.

Odličnu drugu vožnju odvozio je Thomas Tumler. S 41 stotinkom prednosti preuzeo je vodeću poziciju.

Henrik Kristoffersen je za samo osam stotinki ostao bez vodeće pozicije. Brennsteiner je ostao na prvom mjestu uoči nastupa osam najboljih skijaša iz prve vožnje.

Žan Kranjec danas nije bio na razini. Na lošu prvu vožnju nadovezao je još lošiju drugu te je u cilj ušao kao osmi.

Na startu je ostalo deset najboljih iz prve vožnje.

Posljednji domaći predstavnik danas Stefan Brennsteiner uspio je preuzeti vodstvo. Haugana je ostavio 11 stotinki iza sebe.

I dalje nema promjene na vrhu. Luca De Aliprandini također nije uspio 'skinuti' Haugana te je trenutno peti.

Svoju drugu vožnju odvezao je i miljenik domaće publike Manuel Feller. Na njihovu žalost nije uspio preuzeti vodstvo, već je kroz ciljnu ravninu prošao kao drugi s 19 stotinki zaostatka za Hauganom.

Alexander Schmid je imao veliku prednost iz prve vožnje, ali nije to uspio sačuvati. Timon Haugan je ostao u vodstvu.

River Radamus je u drugu vožnju ušao s 48 stotinki prednosti ispred Haugana, ali nije uspio preuzeti vodstvo. U cilj je ušao kao tek četvrti.

Nakon dvije uzastopne promjene u vodstvu, Thibaut Favrot nije uspio nastaviti niz. U cilj je ušao na drugom mjestu s 31 stotinki zaostatka.

Timon Haugan je u donjem dijelu staze nadoknadio zaostatak koji je nakupio i preuzeo vodstvo od Maesa.

Vodstvo je preuzeo Belgijac Sam Maes. U cilj je ušao sa 65 stotinki prednosti ispred Borsottija.

Uslijedio je nastup još jednog Talijana, Alexa Vinatzera. On je drugu vožnju završio s 30 sekundi zaostatka za sunarodnjakom.

Ono što nije napravio Haaser, napravio je Giovanni Borsotti. S čak dvije sekunde i tri stotinke prednosti preuzeo je vodstvo.

Domaći predstavnik Raphael Haaser je imao više od dvije sekunde prednosti, ali je napravio ogromnu grešku te nije završio vožnju.

POČELA JE DRUGA VOŽNJA

Drugu vožnju otvorio je isti skijaš koji je zaključio prvu vožnju. Juniorski svjetski prvak Ryder Sarchett je u cilj ušao s vremenom 2:40,65. Amerikanac se ne bi trebao predugo zadržati na vodećoj poziciji.

Prvu vožnju je zaključio juniorski svjetski prvak u veleslalom Ryder Sarchett. On je odradio najsporiju vožnju dana te je sa zaostatkom 6,28 u cilj ušao kao posljednji 22.

Uslijedio je još jedan talijanski predstavnik Giovanni Borsotti koji je vožnju završio kao 20. Ostao je još samo jedan skijaš.

Imamo i prvo odustajanje danas. Filippo Della Vite je ostao na unutarnjoj skiji i pao odmah na početku vožnje.

Belgijac Sam Maes je u cilj ušao kao 18. Do kraja prve vožnje ostala su još tri skijaša.

Posljednji domaći predstavnik danas Raphael Haaser se nije proslavio. Preuzeo je titulu najsporijeg skijaša dana s 19. vremenom prve vožnje.

Timon Haugan nije odradio dobru vožnju te je u cilj ušao kao 17.

Uslijedila je vožnja domaćeg predstavnika Stefana Brennsteinera. Solidnom vožnjom smjestio se na 11. poziciju.

Nastavak je otvorio jedini Francuz danas Thibaut Favrot. On je s dosta sporom vožnjom kroz cilj prošao kao 15.

Prvih 15 skijaša zaključio je Talijan Alex Vinatzer, koji je u cilj ušao kao 15. čime je preuzeo titulu najsporijeg danas. Sada slijedi kratka stanka prije posljednjih nekoliko skijaša.

Posljednji Švicarac danas Gino Caviezel odradio je solidnu vožnju. Na ciljnoj ravnini bio je sedmi sa zaostatkom od 2,17.

Alexander Schmid nije nastavio u tom tonu, već je u cilj ušao kao 12. Samo River Radamus je ostao iza njega.

Nakon dugo vremena vidjeli smo jako dobru vožnju. Joan Verdu je u cilj ušao na petom mjestu, odmah iza Filipa Zubčića.

Na oduševljenje domaćih navijača, s cilja je krenuo osvajač Malog kristalnog globusa u slalomu Manuel Feller. U cilj je ušao kao deseti s 2,65 sekundi zaostatka.

Prvih deset skijaša zaključio je River Radamus. On je sa zaostatkom 2,84 preuzeo titulu najsporijeg skijaša danas.

Prvi Talijan danas Luca De Aliprandini se nije proslavio. Zasada je najsporiji, deveti, sa zaostatkom od 2,64.

Još jedan Norvežanin Atle Lie McGrath nije bio kvalitetan kao njegov sunarodnjak. S dvije sekunde i dvije stotinke zaostatka smjestio se na petom mjestu.

Norvežanin Alexander Steen Olsen je u cilj ušao na trećoj poziciji, ispred Zubčića. Njegov zaostatak za Odermattom iznosi 1,39.

Još jedan Švicarac Thomas Tumler također je u cilj ušao iza našeg Zubčića. Sa zaostatkom 2,19 smjestio se na četvrtoj poziciji, odmah iza našeg skijaša.

Konkurent Zubčiću za drugo mjesto u veleslalomskom poretku, Kristoffersen je u cilj ušao iza Zubčića sa zaostatkom od 2,24. Zubčićeva vožnja svakim novim skijašem izgleda sve bolje.

Nakon Zubčića, niz stazu se spustio Žan Kranjec koji je u cilj ušao sa zaostatkom od 2,47. Zubčić je ostao na trećem mjestu.

Nije to bila najbolja vožnja hrvatskog predstavnika. U cilj je ušao kao treći sa sekundom i 61 stotinki zaostatka. U drugoj vožnji će to morati puno bolje izgledati.

Uslijedila je vožnja Marca Odermatta koji nastavlja u svome stilu. U cilj je ušao s čak 40 stotinki prednosti ispred sunarodnjaka Meillarda. Slijedi vožnja Filipa Zubčića.

Prvi se u ciljnu ravninu spustio Švicarac Loic Meillard koji je postavio vrijeme 1:17.89. Tek treba vidjeti koliko je brza bila njegova vožnja.

Prva vožnja veleslaloma je u 9 sati, a druga u 12. Jedini hrvatski predstavnik je Filip Zubčić sa startnim brojem tri.

Najavu piše: Renata Beluhan

Svjetski skijaški kup za mnoge je već završio, a najboljima po disciplinama ostao je još nastup na završnici u Saalbachu ovaj vikend (tehničke discipline) i sljedeći tjedan (brze discipline). Danas je na rasporedu muški veleslalom u kojem će Filip Zubčić pokušati zadržati poziciju drugog najboljeg veleslalomaša ove zime.

Filip definitivno nije jedan od onih koji su jedva čekali kraj utrka u Svjetskom kupu, baš suprotno...

- Već je došla završnica, klasično jako brzo.
Kad pogleda unatrag s veleslalomom u kojem je veći dio sezone drugi u poretku je logično jako zadovoljan, sa slalom jednako logično - nije.

- Veleslalomski dio smo do sada odradili super i to sad samo treba tko odraditi do kraja. Slalom, nažalost, nisam uspio ni blizu odraditi na nivou kako smo si zamislili i kako sam ga skijao na početku sezone. Čak sam mislio da će mi slalomska sezona biti bolja jer sam cijeli pripremni period stvarno odlično skijao, ali na kraju su se tako karte posložile, znam gdje sam pogriješio i to ćemo probati ispraviti sljedeće sezone.

Filip se za završnicu pripremao u Reiteralmu gdje su uvjeti ipak bili malo više zimski nego što su na završnici.

- Stvarno je jako toplo, najavljena je i kiša tako da će biti zanimljiva utrka. Više volim kad je zimska podloga, kad je ledeno i dosta hladno, međutim znao sam se dobro skijati i na mekanim podlogama. Mislim da će mi odgovarati ta kiša jer će sol koju bace onda bolje funkcionirati i staza će biti tvrđa. No, neću se zamarati previše s time, bit će svima isto.

Marco Odermatt je potpuno zavladao veleslalomom, ali svakoj seriji prije ili kasnije dođe kraj.

- Odi je stvarno bio ove sezone, ali i pred kraj prošle, na nekakvom čudno visokom nivou tako da ga netko treba skinuti s tog vrha. Međutim, to treba baciti sa strane i gledati svoj posao, dobro se pripremiti, skulirati, odraditi svoje najbolje vožnje i onda je sve moguće.
U prilog bi mu trebala ići dužina staze...
- Ovo je vrlo dugačka staza, a ja volim te maratonske veleslalome i imam još u sebi snage za takvu utrku.

Linker
07. svibanj 2024 18:35