Lucas Braathen

 BARBARA GINDL Afp
KRATKOTRAJNA ‘MIROVINA‘

Zubčić predvidio budućnost: Zvijezda je podigla halabuku, dobila ‘zeleno svjetlo‘ i sad ponovno napada vrh

Očekivano je objavio povratak skijanju, sada u domovini svoje majke
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. ožujak 2024. 08:16

Kad je Lucas Pinheiro Braathen krajem listopada prošle godine, samo dan uoči početka Svjetskog kupa u Söldenu, objavio povlačenje iz skijanja šokirao je sve. Kad je u četvrtak u Salzburgu 23-godišnjak rodom iz Osla čija je majka Brazilka objavio kako se vraća skijanju pod zastavom Brazila nitko nije bio iznenađen. A neki, poput Marca Odermatta mogu komotno reći "pa zar vam nisam odmah rekao što će se dogoditi".

Najbolji skijaš današnjice je doista u prvoj reakciji švicarskim novinarima o Braathenovom odlasku iz skijanja rekao...

- Ne bih bio nimalo iznenađen da iduće zime počne skijati za Brazil, a Brazilskom skijaškom savezu sigurno neće smetati ako im dovede svoje sponzore.

Sukob sa Savezom

Braathenovo povlačenje bilo je izravna posljedica višemjesečnog sukoba s Norveškim skijaškim savezom ovo sponzorskih i marketinških prva. Nije on jedini koji se ne slaže s načinom na koji je Norveški skijaški savez postavio "pravila igre", ali je za razliku od ostalih bio spreman na drastičan potez. Posljednjih mjeseci vrlo je glasan po tom pitanju i Aleksander Aamodt Kilde, a Henrik Kristoffersen je prije nekoliko godina završio na sudu s matičnim savezom i na njegovu žalost izgubio spor.

Za razliku od njih dvojice, Braathen je imao prednost u tome što mu je otac Norvežanin, a majka Brazilka. Rođen je u Norveškoj, ali je nakon razlaza roditelja dio djetinjska proveo u Brazilu pa će danas reći kako ga je Brazil uvelike oblikovao i kao sportaša i kao osobu, a sport je prvo otkrio...

image

Lucas Braathen

BARBARA GINDL Afp

- Igrajući nogomet s rođacima na ulicama Sao Paula.

Brazil je bio logičan izbor za nastavak karijere iako tvrdi da kad je objavio oluku o povlačenju nije razmišljao o tome. Istina ili ne, jedan od onih koji je od početka bio uvjeren da će Braathenova "skijaška mirovina" trajati samo godinu dana i da će se vratiti upravo u dresu Brazila bio je i Filip Zubčić...

- Iskreno, nije me briga, ali mislim da je dosta dobro za naš sport da se netko tko je toliko dobar malo povuče i s time napravi medijsku halabuku i onda će se sigurno vratiti sljedeće sezone pa će opet napraviti medijsku halabuku.

Bio je Zubčić u pravu i oko medijske halabuke po povratku jer konferencija za novinare u Salzburgu prenosila se uživo i napravljena je kao spektakl, a moderatorica je bila Alexandra Meissnitzer, ukupna pobjednica Svjetskog kupa 1999. Uostalom kad je iza svega Red Bull onda se i očekuje da sve bude spektakularno.

- Vraćam se. Predstavljat ću Brazil i jako sam ponosan na to - bile su Braathenove uvodne riječi, prigodno prvo izgovorene na portugalskom, a potom ponovljene na engleskom.

Želi nova postolja

Otišao je kao osvajač slalomskog Globusa, a vraća se da bi ponovo bio u vrhu i donio Brazilu i pobjede u Svjetskom kupu i prve zimske medalje.

- Želim se vratiti na postolja i osvajati pobjede. Nisam sportaš koji je stao s kristalnom kuglom u ruci i misli da se može vratiti na istu razinu bez napornog rada. Ovo će biti vrlo težak izazov i čini me vrlo nervoznim. Međutim, uvjeren sam da se mogu vratiti na pobjedničku razinu.

Startna pozicija će mu biti dobra jer neće ostati bez FIS bodova koje je zaradio tijekom karijere. Naime, da bi zadržao te bodove trebala mu je dozvola Norveškog skijaškog saveza za prijelaz u novu reprezentaciju, a s obzirom na to da su njihove nesuglasice bile razlog Braathenovog povlačenje iz skijanja opće je mišljenje bilo da mu ju Norvežani neće dati. U tom bi slučaju morao ispočetka skupljati i spuštati bodove na utrkama niže razine (tzv. FIS utrke). No, dobio je "zeleno svjetlo"...

- I na tome sam iznimno zahvalan.

Godina pauze nije malo, ali on je vrhunski skijaš i vrlo mlad, a osim toga tijekom zime je odrađivao testiranja za Atomic i neke treninge s Grkom AJ Ginnisom i Britancem Charliejem Raposom što je zapravo najavilo ono što sad i dogodilo. Uostalom Ginnis je tada rekao...

- Ostavio je na mene vrlo snažan dojam i bio je jako motiviran tako da sam uvjeren da će se Lucas ponovo natjecati sljedeće sezone.

image

Lucas Braathen

BARBARA GINDL Afp

Braathen će sada reći kako mu je tijekom sezone postalo sve teže gledati utrke, a ne biti dio njih. U siječnju je definitivni prelomio i tada su, kaže, ostvareni kontakti s Brazilskim savezom, a dogovor je jasno vrlo brzo postignut.

- Ne možemo biti sretniji nego što jesmo zbog njegove odluke. Velika je ovo šansa za brazilske zimske sportove - kaže Anders Pettersson, predsjednik Brazilskog saveza zimskih sportova, koji je osobno bio na predstavljanju novog brazilskog skijaša u Salzburgu.

Uopće ne treba sumnjati da će Red Bull i Atomic omogućiti vrhunsku podršku Braathenu i da će imati kvalitetnu ekipu oko sebe.

- Najvažnije mi je da mogu raditi s timom koji podržava moje vizije. Želim oko sebe imati ljude s pozitivnom energijom, izgradit ću takvu ekipu uz pomoć svojih partnera, a privilegija je što to možemo učiniti na način na koji želimo.

Glavni razloh

Izgubit će ono što je imao u norveškoj reprezentaciji - zajedničke treninge i sparinge s vrhunskim kolegama iz reprezentacije, ali taj dio će nadoknaditi trenirajući sa skijašima koji su u sličnoj poziciji. Kao što to rade Zubčić ili Ginnis ili bilo tko drugi koji nije dio velike reprezentacije, a Braathen je siguran da neće imati problema s time jer...

- Svi znamo da sam vrlo društvena osoba, a zajednički treninzi mogu pomoći svima.

Neće imati naravno nikakvih problema ni s Brazilskim savezom oko sponzorskih prava i načina na koji nekoga reklamira, baš kao što je to logično pretpostavio Odermatt još prošle jeseni.

- Dajemo mu fleksibilnost i prostor za razvoj. Podržat ćemo ga sa svime što mu treba - kaže Pettersson.

Glavni razlog za povratak je jednostavno objasnio...

- Nisam se svaki dan budio s ciljem da postanem najbolji.

A to mu je nedostajalo, pogotovo jer smatra da ima još puno toga dati u skijanju. Drugi razlog je slaviti s navijačima i priuštiti im show.

- To su trenuci koje samo sport može ponuditi.

Pravo da budeš drukčiji, da stvari radiš na svoj način, pa bilo to i bojanje noktiju ili nošenje ženske odjeće kao što on radi, njemu je najvažnije i zbog toga je i postao iznimno popularan. Puno je onih kojima se on nikako ne uklapa u sliku "normalnog" vrhunskog sportaša, ali takvi njemu nisu bitni.

- Biti dvije stotinke brži od drugog skijaša ne mijenja svijet. Ali priča iza toga može promijeniti cijeli život. Može pokazati da je vrijedno slijediti svoje snove. Ako sam u stanju osigurati da samo jedno dijete slijedi svoj san, čak i ako se ne osjeća željeno ili dobrodošlo, onda sam učinio ono zbog čega sam ovdje.

Nakon što je objavio mirovinu, koju je sad prekinuo, neko vrijeme je proveo u Brazilu, po povratku u Europu živio je s djevojkom u Parizu, a u međuvremenu je kupio stan u austrijskom Altenmarktu. A osim što je tijekom zime testirao skije za Atomic, bavio se glazbom i okušao se u ulozi manekena, ali...

- Shvatio sam da mi ples na snijegu više odgovara.

Na zadovoljstvo svih onih koji vole skijanje.

Linker
02. svibanj 2024 01:26