JOHANN GRODER/AFP
JAČI OD OSTALIH

Zubčić sa snagom Supermana: Tamo gdje većina već ‘ispusti dušu‘, Filip je vrlo često - najbrži

Hrvatski skijaš je u Santa Caterini još jednom pokazao da je fizički savršeno pripremljen
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 09. prosinac 2020. 15:20

Komentirajući svoj nastup u prvoj vožnji drugog veleslaloma u Santa Caterini, onaj koji ga je smjestio na 21. mjesto, Filip Zubčić je rekao...

- Radio sam puno glupih pogrešaka, no uspio sam se skulirati i doći do cilja nekako, jedva. Nemam pojma ni sam kak’.
Ali čak i u takvoj vožnji, u kojoj “nije imao pojma kak’ je došao do cilja” u posljednjem segmentu staze, od trećeg prolaznog vremena do cilja imao je peto vrijeme. A to je zapravo njegov “zaštitni znak”, tamo gdje ostali “padaju” i jedva se dovuku do cilja, on gotovo redovito radi razliku. I nije to “od jučer”, radio je to i u onim sezonama kad se probijao prema vrhu, samo što to tada nije bilo toliko vidljivo u konačnim plasmanima.

Posložene ‘kockice’

Da je sjajan skijaš to je sad svima jasno, da je sazrio vidi se “iz aviona”, a dio cijele priče je i fantastična fizička pripremljenost. Ni to nije od jučer. I na tome je radio puno i temeljito. U sportu se svako toliko dogode senzacije i iznenađenja, ali na vrhunskoj razini ne možeš imati kontinuitet bez dugogodišnjeg rada i bez posloženih svih bitnih “kockica”. Za ono što pokazuje na stazi najzaslužniji je on, ali da bi to mogao pokazivati, a pogotovo u kontinuitetu svoj dio posla mora vrhunski odraditi i svaki dio njegove ekipe. Marko Šuman je tu broj jedan kao dugogodišnji trener, pa serviser Robert Horvat i fizioterapeut Zoran Pršo, otac Tomislav Zubčić, a oni kojih nema na utrkama, ali su iznimno bitni su Matko Vicić i Marino Bašić. Oni se brinu za njegovu fizičku pripremljenost i zaslužni su što Filip “jede stazu” tamo gdje većina ostalih od muke “jede same sebe” i jedva čeka da im se ukaže ciljna crta.

image
GEORG HOCHMUTH/APA/AFP

Zanimljivo je u tom kontekstu baciti pogled na Filipove veleslalome u ovoj kalendarskoj godini, posljednja četiri iz prošle sezone i tri dosad održana u novoj sezoni.

U Adelbodenu se 11. siječnja prvi put popeo na postolje u Svjetskom kupu za što mu je trebala kombinacija sedmog vremena iz prve i petog iz druge vožnje, a pritom je u drugoj imao drugo vrijeme na posljednjem dijelu staze i od posljednjeg prolaza do cilja smanjio svoj zaostatak za 25 stotinki.

Radi sjajan posao

Odličan primjer je i prva pobjeda u Yuzawa Naebi. Nakon prve vožnje Filip je bio na 12. mjestu, a u posljednjem segmentu staze imao je treće vrijeme. Na proljetnom snijegu, u teškim uvjetima prednost je startati što prije u drugoj vožnji, a naš skijaš je sjajno obavio posao, imao je najbolje vrijeme druge vožnje i najbrže odskijan posljednji segment staze.
U Hinterstoderu početkom ožujka temelj za još jedno penjanje na postolje napravio je u prvoj vožnji u kojoj je imao najbolje vrijeme od drugog do trećeg prolaza i od trećeg prolaza do cilja, a ukupno drugo što je zadržao i nakon 13. vremena u drugoj vožnji.

U Santa Caterini je u prvom veleslalomu u obje vožnje imao najbolje vrijeme na posljednjem dijelu staze, u prvoj vožnji je primjerice od trećeg prolaza na kojem je zaostajao čak 98 stotinki do cilja “skinuo” 29 stotinki, a u drugoj je na tom dijelu bio 21 stotinku brži od Žana Kranjeca.

U drugom veleslalomu je od 21. mjesta stigao do postolja zahvaljujući najbržem vremenu druge vožnje u kojoj je najbolje od svih odradio dio između drugog i trećeg prolaza, a na posljednjem dijelu staze je imao 4. vrijeme, ali pritom su Kilde, Odermatt i McGrath bili brži samo 6, 3 i 2 stotinke u tom dijelu.

Posljednjih 7 veleslaloma

Utrka 1. vožnja 2. vožnja Ukupno
Adelboden 7. (+0.26) 5. (+0.42) 2. (+0.29)
Garmisch-Parten. 9. (+0.63) 1. (-0.10) 4. (+0.35)
Yuzawa Naeba 12. (+1.58) 1. (-0.20) 1. (-0.74)
Hinterstoder 2. (+0.90) 13. (+0.89) 2. (+0.45)
Sölden 11. (+0.78) 16. (+0.93) 12. (+1.45)
Santa Caterina I 6. (+0.69) 2. (+0.19) 1. (-0.12)
Santa Caterina II 21. (+1.25) 1. (-0.08) 3. (+0.75)
Napomena: U zagrada su zaostaci u odnosu na vodeće u prvoj vožnji ili pobjednika utrke, odnosno prednosti u odnosu na skijaše s drugim najbržim vremenom 2. vožnje ili drugoplasiranim u utrci.

Postolja veleslaloma u 2020.

ADELBODEN
1. Žan Kranjec (Slo)
2. Filip ZUBČIĆ (Hrv)
3. Victor Muffat-Jeandet (Fra)
GARMISCH-PARTENKIRCHEN
1. Alexis Pinturault (Fra)
2. Loic Meillard (Švi)
3. Leif K. Nestvold-Haugen (Nor)
4. Filip Zubčić (Hrv)
YUZAWA NAEBA
1. Filip ZUBČIĆ (Hrv)
2. Marco Odermatt (Švi)
3. Tommy Ford (SAD)
HINTERSTODER
1. Alexis Pinturault (Fra)
2. Filip ZUBČIĆ (Hrv)
3. Henrik Kristoffersen (Nor)
SÖLDEN
1. Lucas Braathen (Nor)
2. Marco Odermatt (Švi)
3. Gino Caviezel (Švi)
12. Filip Zubčić (Hrv)
SANTA CATERINA I
1. Filip ZUBČIĆ (Hrv)
2. Žan Kranjec (Slo)
3. Marco Odermatt (Švi)
SANTA CATERINA II
1. Marco Odermatt (Švi)
2. Tommy Ford (SAD)
3. Filip ZUBČIĆ (Hrv)

Zaostatak je bitniji od pozicije nakon prve vožnje

Logično, najzanimljiviji detalj u drugom veleslalomu u Santa Caterini je bio Zubčićev skok od čak 18 mjesta, ali ključan detalj nakon prve vožnje nije bila pozicija na kojoj je završio nego zaostaci.
Jednostavno, sekunda i 25 stotinki značila je da ima realnu šansu za veliki skok u plasmanu ako drugu vožnju odradi na vrhunskoj razini. U skijanju je to tako, nije bitno samo na kojoj si poziciji završio prvu vožnju nego i kakvi su zaostaci, ali i kakvi su vremenski uvjeti i priprema staze i kakvu ti to sve zajedno daje šansu u drugom nastupu u odnosu na suparnike.
Samo za uspredbu, kad je Zubčić pobijedio u Naebi bio je 12. nakon prve vožnje, odnosno devet mjesta bolji nego u Santa Caterini, ali s većim zaostatkom za vodećim - sekunda i 58 stotinki.

Linker
26. travanj 2024 10:45