FABRICE COFFRINI Afp
SVJETSKO PRVENSTVO

Zubčić slikovito opisao 8. mjesto: ‘Moje vožnje su kao voćna salata, tako se ne može do odličnog rezultata

Čudesni Švicarac je olimpijskom zlatu u veleslalomu dodao i svjetsko, dok je Hrvat završio kao osmi
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. veljača 2023. 18:17

Marco Odermatt prije godinu je dana u Pekingu osvojio olimpijsko zlato u veleslalomu, sad mu je dodao i svjetsko zlato, a usput je bio na postolju u svim veleslalomskim utrkama u kojima je startao od početka prošle sezone. Petnaest veleslaloma u nizu na najvišoj razini (ZOI, SP i Svjetski kup) i 15 postolja u dvije sezone, a čak 11 puta je bio pobjednik. Skijaš s neke druge planete. Barem tako izgleda posljednje dvije sezone u veleslalomu u odnosu na sve ostale.

Na Svjetskom prvenstvu koje je u tijeku Odermatt je osvojio i zlato u spustu i postao peti u povijesti koji spojio zlatna odličja u spustu i veleslalomu na istom SP. Prije njega su to učinili Toni Sailer (1956. i 1958.), Zeno Colò (1950.), Jean-Claude Killy (1968.) i Aksel Lunde Svindal (2007.).

Filip Zubčić nastup u svojoj "paradnoj disciplini" završio je na osmom mjestu. Manje od onoga što je želio i čemu se nadao, ali to je na razini rezultata koje ima ove godine. U prvoj vožnji je imao 8. vrijeme, što je odlična pozicija za napad kad razlike nisu onakve kakve su bile u ovoj utrci.

Naime, Marco Schwarz je na ledenoj, iscrpljujućoj stazi, koju je postavio austrijski trener, odradio vožnju života i imao velikih 58 stotinki bolje vrijeme od drugoplasiranog Marca Odermatta, a unutar sekunde zaostatka uspio se smjestiti još samo Slovenac Žan Kranjec (+0.76). Zubčić je na 8. mjestu bio posljednji s manje od 2 sekunde zaostatka (+1.99) za Austrijancem, a sekundu i 23 stotinke iza trećeplasiranog Kranjeca.

Bilo je jasno da ga samo ludo dobra druga vožnja, uz pogreške onih koji su mu puno "bježali", može značajno pomaknuti naprijed, ali to se nije dogodilo. Zubčić je imao 16. vrijeme te druge vožnje i zadržao poziciju koju je držao i na "poluvremenu".

Osmo mjesto nije loš rezultat, ali nije ono što će na SP zadovoljiti bilo koga tko se već penjao na postolja.

- Definitivno ne. Htio sam se boriti za medalju, uvijek je tako i ne mogu biti pretjerano zadovoljan rezultatom. Kao što se vidjelo, moja prolazna vremena su bila kao voćna salata, jedan dio odličan, jedan dio stvarno loš, jedan solidan i s time se ne može napraviti odličan rezultat. Pozitivno je samo to što sam na nekim dijelovima staze stvarno jako brz, odnosno nije da sam konstantno loš ili osrednji, nego sam negdje jako dobar, negdje jako loš i na kraju je rezultat takav kakav je. A ništa, idem korak po korak i vratit ću se opet na postolje i opet ću pobijediti jednom u budućnosti.

Ta njegova "voćna salata" je izgledala ovako - u prvoj vožnji je u prvom segmentu staze imao 17. vrijeme, u drugom 13., pa 8. i u posljednjem 5. vrijeme. U drugoj vožnji je to bilo 22., 30., 14. i 4. vrijeme.

Na pitanje što to govori rekao je...

- Ja to uvijek gledam s pozitivne strane i uzimam dobre segmente kao nešto na što se treba vezati za budućnost, a loše segmente treba analizirati. Ovaj drugi "lauf" je bila dosta velika "petarda" jer je Odermattov trener postavljao stazu, a njemu to paše. Baš te dijelove koji su bili jako ravno postavljeni sam slabije skijao, pogotovo na najvećoj strmini. Više volim kad je strmina zatvorenije postavljena, ali što je tu je, neću se na to vaditi. Slika je takva kakva je, trenutačno realna, jer se ove sezone konstantno vrtim oko Top 10, čak sam više unutar tog društva nego izvan što je zadovoljavajuće.

Nekoliko je puta ponovio ono što ponavlja cijele sezone "vrati ću se tamo gdje sam bio", a pokazao se i kao dobar prognozer jer je odmah nakon pogreške Schwarza u drugoj vožnji rekao kako će u cilju zaostati za Odermattom što se i potvrdilo. Veliki Švicarac i njegov sunarodnjak Loic Meillard su maksimalno iskoristili postavku svog trenera, Meillard je s najbržim vremenom 2. vožnje skočio s četvrtog mjesta na drugu stepenicu postolja, a Odermattu je i 5. vrijeme druge vožnje bilo dovoljno za zlato. Marco Schwarz nije uspio skijati kao u prvoj vožnji, pogreške su ga koštale sjajnije medalje, ali je na drugom SP uzastopno osvojio broncu u veleslalomu. Usput, u Svjetskom kupu ima samo jedno postolje, isto treće mjesto i to vrlo friško, iz Schladminga ove sezone. Žan Kranjec je imao tek 20. vrijeme druge vožnje i olimpijskom doprvaku iz Pekinga propala je prilika za prvo svjetsko odličje.

Marco Odermatt je zlato u spustu osvojio savršenom vožnjom, u veleslalomu nije bio savršen, ali je na kraju opet bio bolji od svih ostalih i ta konstanta koju drži već drugu sezonu u veleslalomu je nevjerojatna.

- Nisam očekivao da ću pobijediti, Marco je skijao jako dobro prvu vožnju. No, u drugoj je napravio neke pogreške i to mi je pomoglo. Meni je bilo puno lakše skijati ovu utrku jer sam već imao zlato u spustu, ali naravno da uvijek želite još jedno - zaključio je Marco Odermatt svoju drugu zlatnu priču na ovom SP-u.

Linker
18. travanj 2024 04:54