Adelboden

 FABRICE COFFRINI Afp
SVJETSKI SKIJAŠKI KUP

Zubčićev trener postavio prvu vožnju na Chuenisbärgliju: ‘Posuli smo oko 500 kilograma soli po stazi‘

Skijaši su ovaj vikend u švicarskom Adelbodenu gdje se voze veleslalom i slalom
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 07. siječanj 2023. 08:53

Skijašice su se iz Zagreba preselile u Kranjsku Goru, a skijaši su iz njemačkog Garmisch-Partenkirchena doputovali u švicarski Adelboden. Promijenili su države, ali ne i vremenske uvjete jer ugodno toplo za one koji ne vole hladnoću, ali puno pretoplo za skijanje ovih je dana u cijelom tom dijelu Europe. I kao što su nemirno spavali ili uopće nisu spavali organizatori posljednja dva slaloma, tako su vrlo nemiran san imali i odgovorni u Adelbodenu i Kranjskoj Gori. Možeš se truditi koliko hoćeš, ali na kraju ovisiš o milosti prirode.

Ekstremno teški uvjeti

U Zagrebu tu “ruku podrške” organizatori Snježne kraljice nisu dočekali, dapače vjetar i previsoke temperature su presudili u noći između dvije utrke, a u Adelbodenu su imali više sreće. Noć s četvrtka na petak je bila vedra i to je značajno povećalo šanse za održavanje utrke iako su se svi nastavili moliti da ista bude i noć s petka na subotu.

Slika u Adelbodenu nije ovih dana bila nimalo drukčija od one u Zagrebu. Dvije bijele trake snijega, a okolo je sve zeleno ili blatnjavo. I temperature su bile vrlo slične, a u petak ujutro su neke švicarske radio postaje javljale kako utrke neće biti.

- Doista ne mogu razumjeti zašto se toliko mnogo ljudi trudi proširiti negativno raspoloženje. Naravno, uvjeti su ekstremno teški za pripremu staze kakva bi trebala biti u Svjetskom kupu, ali ja sam sto posto sigurna da će se utrke održati kako je i planirano - izjavio ja za Blick Hans Pieren, dugogodišnji šef utrka u Adelbodenu, koji je sad u ulozi savjetnika.

image

Adelboden

FABRICE COFFRINI Afp

Ispada da ni Švicarci nisu baš toliko različiti od nas kad je u pitanju “širenje lošeg raspoloženja”.

- Imali smo jednu noć kakva nam je trebala i staza se dovoljno stisnula, a prognoza je dobra i za noć uoči utrke - zaključio je Pieren.

Mnogo bolja nego što je bio slučaj u noći s ponedjeljka na utorak kad su Švicarci na čuvenoj stazi Chuenisbärgli izmjerili 14 stupnjeva Celzijusovih, a organizatori utrka su rješenje potražili u kuhinji. Ne baš doslovno, ali skoro.

- Kako bismo otapanje snijega zadržali u granicama unatoč ovim iznimnim temperaturama, posuli smo oko 500 kilograma soli po stazi. Naš recept se sastoji od čiste kuhinjske soli. Upotrijebljen u pravoj količini, snijeg dobiva željeno hlađenje. Ali ako koristite previše soli, snijeg se pretvara u bljuzgavicu - izjavio je Pieren.

Nedostatak snijega je trenutačno glava glavna tema u Svjetskom kupu, a vjerojatno je najveća istina sažeta u samo jednoj rečenici Marca Odermatta:

- Sljedećih godina ćemo vjerojatno imati sve više i više ovakvih utrka.

Kako god, u petak je u Adelbodenu postavljena prva vožnja za današnju utrku, a taj je zadatak imao Sergej Komarov, trener našeg Filipa Zubčića.

Naš najbolji skijaš u Adelboden dolazi nakon dobrog 15,. mjesta u slalomu u Garmischu, ali bitnije od toga su 10. i 8. mjesto s posljednja dva veleslaloma u Alta Badiji. I činjenica da je u Adelbodenu osvojio tri uzastopna druga mjesta (2020. i u oba veleslaloma održana u siječnju 2011.), a i lani je u sezoni koja nije bila na razini prethodne dvije upravo u Adelbodenu imao najbolji veleslalomski rezultat - 7. mjesto.

ZUBČIĆ U ADELBODENU

VELESLALOM

2014. Nije izborio 2. vožnju

2015. 28. mjesto

2017. 16. mjesto

2018. nije završio 1. vožnju

2019. 26. mjesto

2020. 2. mjesto

2021. 2. mjesto

2021. 2. mjesto

2022. 7. mjesto

SLALOM

2015. nije završio 1. vožnju

2016. nije završio 1. vožnju

2019. nije završio 1. vožnju

2020. 18. mjesto

2021. nije završio 1. vožnju

2022. 15. mjesto

ZUBČIĆ OVE SEZONE

VELESLALOM

Sölden: 12. mjesto

Val d’Isere: nije završio 1. vožnju

Alta Badia I: 10. mjesto

Alta Badia II: 8. mjesto

SLALOM

Val d’Isere: nije završio 1. vožnju

Madonna di Campiglio: 18. mjesto

Garmisch-Partenkirchen: 15. mjesto

image

Adelboden

FABRICE COFFRINI Afp

Podkoren, a ne Pohorje

I dok su skijaši u Adelbodenu, skijašice su nam u susjedstvu. Kranjska Gora je domaćin dva veleslaloma. Ovo je već četvrta uzastopna godina da se čuvena Zlata lisica “lovi” na Podkorenu, a ne na Pohorju, ali ovog puta se to znalo još uoči sezone. Iduće godine, Lisica bi se trebala vratiti u svoje staro stanište budući da se rade preinake na Pohorju kako bi se izbjegli otkazi utrka, odnosno selidbe u Kranjsku Goru, koji su posljednjih godina bili praktično pravilo, a ne iznimka.

Naša predstavnica je Zrinka Ljutić, a želja je kao i u svakom veleslalomu ove sezone - prvi bodovi u ovoj disciplini. Ako uspije prenijeti vožnje s treninga to bi se i moglo dogoditi, ako ne - ima i vremena i utrka ispred nje.

U prvom planu će naravno opet biti Mikaela Shiffrin, koja je u Zagrebu mogla izjednačiti rekord Lindsey Vonn po broju pobjeda u Svjetskom kupu skijašica (82), ali kako je drugi slalom otkazan sad će imati dvije prilike u Sloveniji. I za izjednačiti i za nadmašiti rekord, a u kakvoj je formi Amerikanka i kako trenutačno skija većina to i očekuje.

SKIJAŠKI VIKEND

Subota, 7. siječnja

Kranjska Gora (ž)

9.30 Prva vožnja veleslaloma

12.30 Druga vožnja veleslaloma

Adelboden (m)

10.30 Prva vožnja veleslaloma

13.30 Prva vožnja veleslaloma

Nedjelja, 8. siječnja

Kranjska Gora (ž)

9.30 Prva vožnja veleslaloma

12.30 Druga vožnja veleslaloma

Adelboden (m)

10.30 Prva vožnja slaloma

13.30 Prva vožnja slaloma

UTRKE U SIJEČNJU

Skijaši

Adelboden (Švi): veleslalom i slalom (7. - 8. I.)

Wengen (Švi): spust, super G i slalom (13. - 15. I.)

Kitzbühel (Aut): dva spusta i slalom (20. - 22. I.)

Schladming (Aut): slalom (24. I.)

Garmisch-Partenkirchen (Njem): spust i veleslalom (28. - 29. I.)

Skijašice

Kranjska Gora (Slo): dva veleslaloma (7. i 8. I.)

Flachau (Aut): slalom (10. I.)

St. Anton (Aut): spust i super G (14. i 15. I.)

Cortina d’Ampezzo (Ita): spust i dva super G-a (20. - 22.)

Kronplatz (Ita): veleslalom (24. I.)

Špindleruv Mlyn (Češ): veleslalom i slalom (28. - 29. I.)

Linker
27. srpanj 2024 02:03