Denis Doyle/Getty Images
UTRKA PO ŠPANJOLSKOJ

SLIJEDI VELIKA BORBA ZA NASLOV Bask uzeo 'etapu malih ljudi', Slovenac i dalje uvjerljivo vodi na Vuelti, bio je ovo 'slobodan dan za vodeće'

Piše: Neven BertičevićObjavljeno: 04. rujan 2019. 20:39

Nakon prilično zahtjevne etape koja se vozila pojedinačno na kronometar, u francuskom gradu Pau, i koja je u priličnoj mjeri odredila poredak na vrhu, koji će se možda samo donekle mijenjati, 11. etapa je bila, zapravo, relaksirajuća. Pogotovo za vodeće u ukupnom poretku i one koji su se najviše potrošili na kronometru i od početka je bilo jasno da tu neće biti velikih iskoraka u traganju za etapnom pobjedom.

Doduše, bila je to etapa za koju obično znamo reći da je etapa malih ljudi, onih koji rijetko dođu u priliku napraviti nešto veliko, a ovo je bio jedan od takvih dana.

Kako je glavnina favorita, predvođena s vodećim u ukupnom poretku, Slovencem, Primožom Rogličem, odlučila uzeti, samoinicijativno, slobodan dan na Vuelti, dopustili su skupini od 14 biciklista bijeg, ali ti su bili apsolutno nevažni u borbi za ukupni poredak, jer najbolji iz te skupine je izostao 37 ili 38 minuta.

U takvoj situaciji, šest kilometara prije cilja na 10-ak sekundi je pobjegao domaći vozač Bask Mikel Iturria, koji je šestu godinu profesionalac, član drugoligaške momčadi, ali je iskoristio svoju priliku, dok su se oni iza njega dogovarali tko će krenuti u potjeru, Iturria je prvi prošao ciljem, i tako u šest godina profesionalnog biciklizma, upisao prvu pobjedu u karijeri. I to odmah na Vuelti.

Sve ostalo se nije mijenjalo, Roglič i nadalje uvjerljivo vodi, i nakon ovog dana odmora momci će biti spremni od četvrtka upustiti se u novu borbu u utrci za veliki naslov.

Linker
19. svibanj 2024 07:21