U sklopu Gamedev Weekenda, održan je i Global Game Jam

Održan Global Game Jam

"Descent into Nawia" pobjednik GGJ u Algebri

Piše: GameHubObjavljeno: 08. veljača 2023. 12:49

Od 03. do 05. veljače održan je Gamedev Weekend na kampusu Visokog učilišta Algebra. Trodnevni događaj uključio je natjecanje Global Game Jam, izložbu radova studenata, panel raspravu i Dan karijera.

Global Game Jam najveći je svjetski događaj natjecanja u izrađivanju videoigara koji se održava diljem svijeta s desecima tisuća sudionika – “jamera”, u više od stotinu zemalja. Tijekom 48 sati natjecatelji su izrađivali videoigre, a središnja tema oko koje su stvarali svoja djela otkrivena je tek na samom početku “jama”. Nju je otkrio Igor Margan, predavač na Algebri i voditelj projekta Global Game Jama: “Globalna tema je bila korijeni, na bilo koji način na koji to ljudi mogu intrepretirati. A naša specifična lokalna tema kao dodatak na to je slavenska mitologija.

Na području Hrvatske, Global Game Jam natjecanja su dosad održana u Rijeci i Novskoj te po prvi put u Algebri. To je ujedno i prvo takvo natjecanje održano u Zagrebu! Pobjednici ovog prvog izdanja je sedmeročlani tim “Domachi” s igrom “Descent into Nawia”. Matija Vigato iz pobjedničkog tima sretna je zbog ovog uspjeha: “Dali smo sve od sebe, izuzetno smo zadovoljni. Unatoč iscrpljenosti uspjeli smo napraviti igrivu verziju koja je u mogućnosti održati pažnju.

image

Pobjednici Global Game Jama je tim "Domachi"

Prva tri mjesta dobila su i vrijedne nagrade. Tako su pobjednici dobili besplatnu prvu godinu prijediplomskog studija primijenjenog računarstva ili prvu godinu diplomskog studija primijenjenog računarstva. Drugo mjesto osiguralo je 50 posto popusta na prvu godinu prijediplomskog studija primijenjenog računarstva ili prvu godinu diplomskog studija primijenjenog računarstva, dok je treće mjesto osiguralo 30 posto niže cijene za iste smjerove.

A o pobjednicima ovogodišnjeg Jama odlučivao je stručni žiri sastavljen od iskusnih članova različitih dijelova industrije videoigara. Siniša Bahun, Goran Kovač, Andrej Kovačević, Nikola Stolnik i Marko Krznarić omogućili su šarenolik i svestran pristup ocjenjivanju radova natjecatelja. “ U stvari ocjenjivao sam igre nekako prema iskustvu igranja videoigara i njihove marketabilnosti to je istina, ne mogu od toga pobjeći, ali mi to nekako govori da igra bi bila zanimljiva meni ili drugima u tom nekakvom kontekstu u kojem je stvorena tako da povijest iskustva rada u marketingu unutar videoigara je svakako pomogla pri ocjenjivanju.”, zaključio je Stolnik.

image

Zahvaljujući Algebri, Global Game Jam je prvi puta održan i u Zagrebu

Cijeli Gamedev Weekend zamišljen je kao uvod ulaska Algebre kao visokog učilišta u game development. Tako su uz natjecanje Global Game Jam, posjetitelji mogli poslušati panele i predavanja, obići Dan karijera, ali vidjeti i izložbu radova studenata na Algebri.

Reportažu GameHub TV-a s Gamedev Weekenda pogledajte na linku:

Linker
09. veljača 2023 11:07