Gameri

Expo GameRi - prvi riječki gaming expo 6.-7.4.2024. Exportdrvo, Rijeka

Intervju sa poznatim riječkim glazbenikom i skladateljem, Franom Živkovićem
Piše: GameHubObjavljeno: 27. ožujak 2024. 15:47

Bogati dvodnevni program Expo GameRi donosi vikend prepun zabavnog i edukativnog sadržaja, pa će se tako osim cjelodnevnog igranja na vrhunskim računalima na rasporedu naći i zanimljivi paneli u kojima će sudjelovati poznata i stručna lica iz industrije, zabavna natjecanja, Cosplay show, atraktivne plesne točke, borbe robota, kvizovi, gaming turniri, radionice za djecu, subotnji party uz DJ Mirlilo te za samu završnicu u nedjelju u 18 sati veliki koncert glazbe iz videoigara.

Glazbeni spektakl za završetak programa prvog riječkog gaming sajma

Frano Živković, poznato riječko lice, priprema pravi spektakl za samu završnicu nedjeljnog programa. Mladi glazbenik, skladatelj i instrumentalist, u svojih nepunih 19 godina već je svirao diljem svijeta s mnogim imenima kao što su Zucchero, Norah Jones, 2 Cellos, Ten Years After i Tommy Emmanuel, a sada je zaplivao u potpuno nove vode. Osim što svira, pjeva, sklada i aranžira, njegov svestrani lik i djelo poslužili su kao inspiracija za lik Miguela u Oscarom nagrađenom filmu i Disneyovom crtiću “Coco”.

Pod pokroviteljstvom Grada Rijeke te poslovnog kluba PartneRi, za ovu posebnu priliku Frano je za prvi riječki gaming sajam pripremio “Videogames in Orchestra”, koncertni program glazbe iz videoigara.

Na glavnoj pozornici okupit će se gotovo 70 izvođača koji će izvoditi popularne skladbe iz videoigara i filmova, a posjetitelji će moći poslušati i nekoliko Franovih autorskih skladbi. Koncert će se održati u nedjelju, 7. travnja u 18 sati te će biti potpuno besplatan za sve posjetitelje. S Franom smo popričali o njegovim inspiracijama i o pozadini ovog velikog projekta.

Igraš li videoigre, i koje?

Frano: Volim isprobati igre iz franšiza Star Warsa i Super Maria te povremeno isprobam razne igre, no zbog svojih raznih obaveza i mnogih glazbenih i umjetničkih angažmana nažalost nemam baš vremena za igranje videoigara. Jedina igra koja redovito zauzima moje slobodno vrijeme je online šah.

Čuli smo da jako voliš filmsku glazbu. O kakvim se filmovima radi, i hoćemo li čuti neke filmske skladbe i na koncertu?

Frano: Filmska glazba sadrži neke od mojih najvećih inspiracija pri skladanju, a često gledam filmove skoro isključivo zbog kvalitetne glazbe. Skladatelji poput Johna Williamsa, Hansa Zimmera, Alana Silvestrija, Dannyja Elfmana, Ennia Morriconea, Johna Powella, Michaela Giacchina i još mnogo njih zaista znaju kako glazbom pogoditi publiku u srce. U koncertnom programu kojeg pripremam za Expo GameRi, nalaze se, osim glazbe iz videoigara, i neke skladbe i kombinacije iz filmova koji su na neki način povezani s videoigrama.

Da možeš živjeti u nekom filmskom svijetu tj, univerzumu, koji bi to bio i zašto?

Frano: Velik je ovdje izbor, ali mislim da postoji samo jedan točan odgovor: Star Wars. Svjetlosni mačevi naravno zauzimaju top 3 razloga, ali mislim da "the Force" pruža jedan jedinstveni način shvaćanja i povezivanja sa svijetom oko sebe i bez obzira na to koliko su višeznačni savjeti starih majstora, neke od njihovih lekcija volim shvaćati ozbiljno i prenosim ih u svoj život.

Kako si se dublje povezao sada i upoznao s glazbom iz videoigara, postoji li skladba koja te posebno impresionirala ili čak inspirirala?

Frano: Pogledao sam dosta edukativnih videa na internetu, koji objašnjavaju i analiziraju glazbu iz videoigara, koja je često dosta kompleksnija nego što se čini na prvi pogled. Ponekad je, pogotovo u starijim igrama, ograničenost tehnologije pridonijela vrlo kreativnim idejama i rješenjima - pa zapravo, mogu reći da me ta originalna glazba i njihova inovativnost inspirirala da budem kreativan i u vlastitom stvaralaštvu i skladanju.

Koja je tvoja najveća želja za budući projekt ili veliki san koji želiš ostvariti?

Frano: Sad kada radim na ovako velikom projektu i vidim koliko truda i vremena svi uključeni pružaju i pridonose, mogu reći da sam stvarno uzbuđen i jedva čekam vidjeti konačni rezultat na Expo GameRi-ju. U vrlo kratkom periodu aranžirao sam ove skladbe za orkestar, a svakako bih volio nastaviti s projektima u tom smjeru - i surađivati s raznim orkestrima! Jedan od mojih najvećih snova do sada bio je dirigirati orkestrom koji će izvesti moje vlastite skladbe, stoga mi je stvarno jako drago da ću upravo to moći izvesti na Expou. A nakon toga, želim se posvetiti radu na novom album za akustičnu gitaru, nastupati sa zanimljivim glazbenicima, tko zna - možda budem i skladao za neku videoigru ili film uskoro!

Expo GameRi donose lokalne snage, marketinška agencija Rivira i Udruga "3. zmaj" iz Rijeke, s partnerima medijskom kućom GameHub iz Zagreba i najvećim regionalnim gaming portalom HCL.hr.

Ulaznice su u prodaji: www.gameri.eu

Sve što želite saznati o ovom događanju i program pronađite na web stranici www.gameri.eu te zapratite Expo GameRi na društvenim mrežama:

FB: www.facebook.com/expogameri

IG: www.instagram.com/expogameri

TikTok: www.tiktok.com/@expo.gameri

YouTube Channel: @ExpoGameRi

WEB: www.GameRi.eu

Linker
11. travanj 2024 22:11