FOTO: ALGS

skandal

Hakeri uživo napali Apex Legends igrače tijekom meča

Preporuča se pauzirat sa igranjem i pričekat službeno priopćenje Respawn-a
Piše: Vedran JelavićObjavljeno: 19. ožujak 2024. 11:46

Esport Apex Legendsa potresao je veliki hakerski skandal koji se dogodio ovog vikenda nakon što su nekoliko ALGS igrača dobili cheat programe protiv svoje volje usred NA Pro League Split finala. Posljednji dan turnira trebao je odrediti 12 timova iz Sjeverne Amerike koji će predstavljati regiju na Split 1 Playoffs ALGS-a u svibnju. Međutim, sve je to odgođeno nakon sigurnosnih propusta.

TSM-ov Phillip "ImperialHal" Dosen i DarkZero-ov Noyan "Genburten" Ozkose bili su mete hakiranja. ImperialHal je argumentirano lice Apex Legendsa, a Genburten je dio pobjedničkog tima DarkZero i višestrukim Split Playoffs trofejima. Oba su igrača hakirana u četvrtoj rundi. Prvi je bio Genburten kojemu se usred runde iznenada našao s mogućnošću gledanja kroz zidove. Na Genburtenovom se ekranu pojavio UI sučelje nazvano "TSM HALAL HOOK", koje mu je navodno također davalo aimbot. Unatoč tome što ga je njegov IGL Zer0 pitao može li još uvijek igrati, Genburten je dignuo ruke zbog nemogućnosti kontrole i zatim izašao iz servera dok su se ostali borili.

Nakon što je igra bila resetirana, sljedeći je pogođen ImperialHal. Hal je primijetio da mu je dana mogućnost aimbota dok je TSM trebao ući u borbu, jer je primijetio kako mu je ciljanje sumnjivo brzo. Detaljna analiza snimke pokazuje da kad je Hal pucao nekoliko metaka na svog neprijatelja kojeg fizicki nije vidio te nekoliko drugih metaka koji su pogodilili drugog igrača u njegovom vidokrugu. Unatoč tome što su mu suigrači rekli da napusti server, Hal je pokušao nastaviti igrati unatoč hakovima, odbijajući pucati na igrače. Međutim, lobby je brzo zatvoren od strane administratora.

Nakon što su se dogodili napadi, finale je odgođeno te su ImperialHal i suigrač Verhulst dobili zabrane na svojim računima nakon što su pokušali ući u igru. Nakon hakiranja, održane su rasprave o tome jesu li profesionalci i opća igračka baza sigurni od hakova, budući da je viđenje pro lobija koji su ovako ozbiljno narušeni nečuveno. Postoje teorije o tome kako je haker, Destroyer2009, provalio u igru. Prema korisniku Twittera Anti-cheat Police Department, tvrdili su da su sami poslali poruku hakeru koji je tada tvrdio da koristi RCE eksploataciju. U osnovi, to je navodni upad u Easy Anti-Cheat, softver za protiv varanja koji koristi desetke igara od Apex Legendsa do Fortnitea.

Što se tiče pitanja trebate li deinstalirati Apex, u trenutku pisanja je nepoznato. Međutim, preporučuje se da profesionalni igrači koji su igrali na tom serveru ponovno instaliraju Apex i pokrenu anti-virus ili naprave čistu reinstalaciju OS-a u slučaju da su im podaci ugroženi.

Za ostale igrače, za sada je nepoznato koliko daleko dosežu hakovi. Međutim, možda je najbolje izbjegavati igranje Apexa dok Respawn ne objavi plan za rješavanje ovog problema.

Linker
27. srpanj 2024 02:03