službeno

Međunarodni Olimpijski Odbor službeno potvrdio i najavio Olimpijske Esport Igre

Saudijska Arabija će biti prvi domaćin
Piše: Vedran JelavićObjavljeno: 24. srpanj 2024. 13:50

Međunarodni Olimpijski Odbor (MOO) je usvojio plan kojim će započeti Olimpijske Esport Igre u Saudijskoj Arabiji, počevši od 2025. godine. Odluka uključuje partnerstvo s nacionalnim olimpijskim odborom Saudijske Arabije na razdoblje od 12 godina, s događajima koji će se redovito održavati.

„Svrha ovog otvaranja je prilagoditi se novom digitalnom svijetu,” izjavio je predsjednik MOO-a, Thomas Bach. „Svijet se mijenja, a mi živimo digitalnu revoluciju.” MOO već dugo radi na uključivanju esporta, ali nije razmatrao dodavanje tog segmenta u Olimpijske igre zbog njegove potencijalne veličine. Olimpijske igre zahtijevaju da domaćini ugoste 10.500 sportaša, a kombinacija esport događaja s tradicionalnim događajem dodala bi još tisuće sportaša i pratećeg osoblja. MOO istražuje mogućnosti oko esporta od kraja 2017. godine, a 2018. godine, zajedno s Globalnom asocijacijom međunarodnih sportskih federacija, održao je forum s više od 150 ljudi iz industrije igara.

U lipnju 2023., MOO je održao svoj inauguralni tjedan Olimpijskih Esport igara u Singapuru, gdje se više od 100 sportaša natjecalo u 10 virtualnih sportova. Odobrenje članova MOO-a pokreće opsežan, ali još uvijek neodređen proces izgradnje zasebne strukture s vlastitim financijama, organizacijom i kvalifikacijskim procesom. Prioritet će biti partnerstvo s međunarodnim federacijama i nacionalnim olimpijskim odborima koji već uključuju esport. Saudijska Arabija snažno je uključena u koncept Olimpijskih Esport igara i bit će domaćin inauguralnih igara sada kada je to službeno. Sljedeći korak je pronaći mjesto održavanja i odrediti kako će se događaj voditi odvojeno od tradicionalnih Olimpijskih igara.

Linker
02. rujan 2024 09:50