Uz gaming, ovaj će monitor dobro poslužiti i za rad

Isprobali smo zakrivljeni WideQHD Philips Momentum 5000

Monitor specifično napravljen za gaming publiku koja voli velike i brze ekrane

Piše: Vedran Jelavić, GameHubObjavljeno: 18. siječanj 2023. 15:52

Phillips kao brend već se dokazao na brojnim područjima, pogotovo televizijskih ekrana i monitora. Nedavno smo na testiranje dobili i proizvod koji je njihov jači iskorak u svijet gaminga - 34 inčni gaming monitor iz Momentum serije. Evo što smo o njemu saznali.

MALO O PAKIRANJU, OKVIRU I EKRANU...

Uz monitor koji zauzima većinu teškog pakiranja od skoro 12 kg, dolaze i sljedeći dodatci: uputstva, stalak za monitor, kabel napajanja, po jedan HDMI i display port kabel, jedan USB A-B te držač za slušalice koji ide na vrh samog stalka za monitor.

Prednji dio zaslona ima dizajn "bez okvira", s donjim rubom debljine približno 15 mm. Mali logotip tvrtke Philips postavljen je na donji rub na kojem je i LED indikator napajanja koji tijekom rada svijetli bijelom bojom, a bljeska dok je u stanju pripravnosti.

Sa stražnje strane možemo vidjeti dvobojni izgled sa sivim središnjim dijelom na kojem se nalazi stalak, okruženo crnom plastikom s točkastim efektom za dodatni vizualni efekt. Philips ističe kako na površini monitora postoji ‘antibakterijski tretman s certifikatom SIAA‘ koji navodno ‘sprječava rast bakterija‘.

image

Pakiranje je teško gotovo 12 kg

Dok je većina samog monitora izrađena od plastike, postolje je izrađeno od metala i teži čak kilogram i pol. Sami monitor, pak, teži čak 7 kilograma. Dimenzije stalka su 44 cm širine i 30 cm dužine. Priloženo postolje nudi i cijeli niz ergonomskih prilagodbi. Nalazimo do 130 mm podešavanja visine, 45 stupnjeva zakretanja ulijevo i udesno, nagib od -5 do +20 stupnjeva. Oni koji imaju držač za monitor ili zidni nosač mogu se opustiti jer kao i kod većine monitora, podržani su nosači 100×100 mm po VESA standardu.

Što se tiče video ulaza, ima po dva DisplayPorta verzije 1.4 i dva HDMI verzije 2.1. Preko Display porta se može prikazivati 165 Hz u 3440x1440 rezoluciji, a ako ste slučajno još vezani za HDMI, onda vam može prikazati samo 100 Hz u već navedenoj rezoluciji.

Od ulaza je tu još i 3,5 mm audio priključak, a potom i ukupno četiri USB Type-A porta, s tim da dva žuta podržavaju 1.2 tehnologiju brzog punjenja. Ugrađen je i par zvučnika jakosti 5 W.

Na kraju, mali joystick smješten je na stražnjoj desnoj strani monitora, a koristi se za kontrolu OSD-a do kojeg ćemo doći malo kasnije. To je inače jedini fizički gumb na cijelom monitoru.

PERFORMANSE WQHD EKRANA

Kad pričamo o samom ekranu, ovdje je riječ o zaobljenom 34 inčnom WQHD ili Wide Quad High Definition ekranu. Vrsta panela na ovom modelu je VA LCD, znači da koristi okomito poravnate kristale koji se naginju kako bi omogućili prolaz svjetla, a ne paralelne kao IPS tehnologija. Ekran ima ultra wide 21:9 omjer širine i visine, malo veći nego standardnih 16:9 kod većine monitora.

Vrijeme odziva mu je 4 ms, ali ako upalite MPRT (Moving Picture Response Time), onda je vrijeme odziva 1ms. Svjetlina zaslona je 300 kandela po kvadratnom metru. Gustoća piksela mu je 109,86 piksela po inču, dok mu je omjer kontrasta 3000:1.

Kut gledanja na ovom zaobljenom monitoru je dosta dobar za VA panel. Philipsovi VA LED zasloni koriste naprednu tehnologiju okomitog poravnanja u više domena zahvaljujući kojoj postižu izuzetno visoke omjere statičkog kontrasta, što rezultira iznimno živopisnim slikama jarkih boja. Standardne uredske aplikacije, naravno prikazuju bez poteškoća, ali do izražaj dolaze kad su u pitanju fotografije, pretraživanja interneta, filmove, igre i zahtjevnija grafičku obrada. Zahvaljujući optimiziranoj tehnologiji za upravljanje pikselima, osiguravaju izuzetno širok kut gledanja od 178/178 stupnjeva, što rezultira čistom slikom čak i za VA panele koji imaju lošije kuteve gledanja. Za tu čistu sliku su naravno zadužene i boje, kojih je 16,7 milijuna prikazanih u 8 bitnoj boji.

image

WideQHD Philips Momentum 5000 monitor je nešto što sigurno ne treba zanemariti

Monitor naravno ima i standardnu HDR 10 tehnologiju prikaza detalja u svijetlim i tamnim scenama koja je unaprijeđena i zove se smartimage HDR. Možete izabrati između više HDR načina: za igru,film ili fotografije. SmartImage HDR će vam osigurati optimalan prikaz HDR sadržaja.

Tu igra ulogu i tehnologija mega infinity DCR koji uspoređuje najsvjetlije bijele i najtamnije crne iz različitih scena. Ovaj zaslon je opremljen tim dinamičkim omjerom kontrasta te ima mogućnost tamne scene učiniti još tamnijima podešavanjem intenziteta pozadinskog osvjetljenja. Pri našim testovima na ovom modelu, nije se pojavio tzv. backlight bleed niti u jednom trenutku.

Naravno, kad pričamo o gaming monitorima, tu se mora nalaziti i adaptive sync tehnologija koja omogućuje zaslonu da prilagodi brzinu osvježavanja kako bi odgovarala brzini sličica u sekundi sadržaja koja prikazuje vaša grafička kartica. Nažalost, ovaj model nema GSync rješenje od Nvidie, nego ima samo AMDov Freesync. To bi trebalo biti i više nego dovoljno da vam ne dopusti kidanje ekrana pri brzim pokretima.

Što se tiče on screen displaya, imate veliki izbor postavki koje možete podešavati dok gledate vaš omiljeni sadržaj. Na OSD-u imate deset različitih tabova do kojih dolazite preko joystick gumba na poleđini ekrana. Neki su standardni poput namještanja kontrasta i svjetline na monitoru, dok su neki malo napredniji poput pbp moda ili multiviewa u kojem možete podijeliti sliku na dva izvora. Tu su i postavke za pozicioniranje samog OSD-a, jezici, toplina boje, MPRT kojeg smo već spomenuli pa čak i nišan na sredini ekrana koji može pomoći u nekim fps igrama. Tu postoji i LowBlue mode, tehnologija bez treperenja razvijena za manje naprezanja i zamaranja očiju koji su često uzrokovani višesatnim gledanjem monitora.

image

Nakon ovakvog iskustva igranja, teško se vratiti na manje monitore

Doživljaj igranja na ovom ekranu je dosta dobar i nakon ovakvog iskustva igranja, teško se vratiti na manje monitore. Iako neki naslovi popularnih igara bržih first person shootera nisu optimizirani za 21:9, nas to nije previše brinulo i mogli smo uživati u formatu. Oni naslovi koji su nam bili fullscreen su izgledali odlično.

ZAKLJUČNO, ŠTO MISLIMO O OVOM MONITORU?

Zakrivljeni, 34inčni WideQHD philips momentum 5000 monitor je nešto što sigurno ne biste trebali zanemariti. Bilo da koristite konzolu ili računalo, ovaj model je specifično napravljen za gaming publiku koja voli velike i brze ekrane. Boje neće biti najbolje prikazane kao na nekim IPS ili OLED panelima koji su puno skuplji, ali je zato brzina i responzivnost tu, i naravno - 34 inča. Uz gaming, ovaj će monitor dobro poslužiti i za rad jer osim tehnologije koja manja umara oči, odličan dodatak je multi view preko kojeg možete imati više uređaja na jednom monitoru i biti ekstra produktivni.

Cijelu video recenziju pogledajte na linku:

Linker
20. srpanj 2024 22:15