Esport udruga Hrvatske

ESUH želi poboljšati hrvatsku esportsku scenu i infrastrukturu

Nova esport udruga u Hrvatskoj

Piše: Marija Bubanović, GameHubObjavljeno: 08. ožujak 2023. 13:13

U posljednjoj epizodi AFK Showa, Veco je ugostio članove Esport Udruge Hrvatska, Dmitryja Matiukha, predsjednika organizacije i tajnika Sašu Radoša. Razgovarali su o dosadašnjem radu, budućim planovima i ciljevima organizacije.

ESUH je javna organizacija s ciljem povećanja i poboljšanja odnosa hrvatske esportske zajednice i šire. CLA (Cyber Live Arena) je esportska liga koja postoji već šest godina, a bila je otvorena u Ukrajini. Prošle je godine počela djelovati i u Hrvatskoj, kada je osnovan ESUH, upravo s ciljem suradnje s ukrajinskom udrugom, koja i dalje djeluje, bez obzira na teške uvjete. ESUH tako ima pravo promovirati CLA i pod njenim imenom organizirati online turnire u nekoliko esportskih kategorija.

Trenutno, CLA ima više od 50 igrača u hrvatskoj ligi, a više od 70 u ukrajinskoj. Igre koje se igraju su: FIFA, NBA i NHL. U budućnosti također planiraju dodati i Rocket League. CLA se više fokusira na PlayStation kao platformu, no osim toga, planiraju dodati i CS:GO kao PC igru, koju su već prije imali u ponudi, no nije bila profitabilna.

Budući da ESUH ima za cilj razvijanje infrastrukture esporta, kao i promociju talentiranih esportaša, CLA igrači na raspolaganju imaju trenere koji su među top 20 FIFA igrača na svijetu, s kojima imaju velike planove za proširenje poslovanja. U CLA se FIFA turniri igraju 1 na 1, po sustavu round-robina, gdje svaki igrač igra protiv drugih igrača po dva puta do kraja turnira, umjesto uobičajenog 2 na 2 formata. “Kao igrači su strašno prilagodljivi, tu nema nikakvih problema”, odgovara Saša na pitanje o tome predstavlja li promjena formata problem za igrače.

image

Osnivači ESUH-a gostovali su u AFK Showu

O uvjetima rada u organizaciji i dnevnom rasporedu, Dmitry je rekao sljedeće: “Mi smo dosta flexible u vezi s rasporedom. Svaki igrač može dolaziti svaki dan ako želi. Radimo u tri smjene.” Smjene pokrivaju cijeli dan, pa tako igrači koji studiraju ili imaju druge obveze imaju opciju dolaziti u koju god smjenu žele. Također su osigurali smještaj i prehranu za igrače koji nisu iz Zagreba.

Ako se pitate kako se pridružiti organizaciji, ESUH ima svoje scoutove te se provode testiranja za svakog igrača koja obavljaju njihovi glavni treneri i scoutovi. Osim toga, oglašavaju se na medijskim platformama. “U vrlo kratom roku od prvog scouta i igrača smo vrlo brzo narasli, u smislu količine ljudi koji su se prijavili. U jednom trenutku smo morali stati, jer nismo imali dovoljnu infrastrukturu da sve to popratimo.”, rekao je Saša o rapidnom porastu broja prijava. Osim toga, imaju svoju vrstu affiliate programa, u kojem igrači dobivaju nagrade ako pozovu nekoga na turnire. Organizacija također surađuje s vanjskim suradnicima po pitanju održavanja fizičke aktivnosti igrača, od koji su neki od suradnika ukrajinski državljani.

Što se tiče dnevnog rasporeda igrača, igračma je unaprijed poznat raspored utakmica te se sukladno tome određuju dani ili sati igranja. “Igrači, kad ne igraju, imaju svu mogućnost odmora i relaksacije, te je uvijek tu trener ili scout da s njima radi u slobodno vrijeme, ako to žele. Također mogu iskoristiti pauze između mečeva da se konzultiraju sa trenerom.”, nadodaje Saša.

Organizacija se planira širiti i na poljsko tržište pa ih je Veco priupitao o razlikama između hrvatske i poljske industrije te kako bi Hrvatska mogla dostići Poljsku u tom pogledu. “Najvažnije je u državi napraviti business klimu, neki zakon ili porez koji će biti dobar za tvrtke koje se žele otvoriti u nekoj državi. U Poljskoj prve dvije-tri godine uopće ne moraš platiti porez.”, odgovara Dmitry. “U Poljskoj je poslovna klima prema esportu relaksiranija”, nadodaje Saša.

image

ESUH-u je glavni cilj poboljšati hrvatsku esport scenu

Trenutno rade na tome da uđu u osnovne sportske saveze, među ostalim i da postanu pridruženi član Zagrebačkog sportskog saveza, kako bi započeli “borbu” da esport postane ravnopravan klasičnom sportu. Zasad ne planiraju suradnju s ESL-om, jer se žele držati svojih ciljeva koje su donijeli iz Ukrajine. “Mi ne žalimo biti direktni konkurenti, u smislu da ćemo napadati, nego ćemo samo raditi ono što najbolje znamo.”, dodao je Saša. Vrlo su pozitivni o budućnosti esporta u Hrvatskoj, no naglašavaju nužnost novih zakona i infrastrukture za ovu industriju. Za hrvatsko tržište odlučili su se zbog toga jer je Hrvatska zanimljiva država koja je članica Europske unije, što olakšava poslovanje, pogotovo jer je uveden euro. Imaju ambicije napraviti Eurocup, gdje će u svakoj regiji Europe otvoriti djelatost. Zasad nemaju previše administrativnih problema, kaže Saša. “Hrvatska ima mnogo mogućnosti za esport, taj put smo već prošli u Ukrajini. Najglavnije je bilo napraviti neko infrastrukturu i populizirati esport za većinu ljudi. Raditi u Hrvatskoj općenito nije teško jer je mentalitet sličan ukrajinskom. Ključ uspjeha je pronaći razumijevanje među ljudima.” odgovara Dmitry na pitanje o razlikama između ukrajinskog i hrvatskog tržišta te prijateljskoj nastrojenosti prema esportu.

Cijelu emisiju možete pogledati na linku:

GameHub TV pratite i dalje putem našeg TV kanala, YouTubea, weba i društvenih mreža.

Linker
08. ožujak 2023 13:13