Daniel Rafaelić pokazao je educational mode u Assassin‘s Creedu

“Moderni Prometej kulture” progovorio o edukativnoj vrijednosti videoigara!

“Ovako nešto uzeti i staviti u nastavu u srednjoj školi, u nastavu na fakultetima…To je jednostavno božanstveno.”

Piše: Marija Bubanović, GameHubObjavljeno: 09. siječanj 2023. 15:58

U novoj epizodi HotSeata, emisije GameHub TV-a, Dunja i Leo ugostili su Daniela Rafaelića - znanstvenika, egiptologa, povjesničara, novinara, sveučilišnog profesora, bivšeg čelnika HAVC-e, autora i suautora mnogobrojnih članaka i knjiga. Daniela je nedavno Hollywood Foreign Press Association izabrao i za novog glasača za dodjelu nagrada Zlatni globus.

Od zaborava spašava stara hrvatska filmska remek-djela, a kolege ga često nazivaju i “modernim Prometejem kulture”. Budući da voli spajati različite svjetove, u edukaciji često koristi i video igre, poglavito Assassin’s Creed, koji je zaigrao u emisiji.

image

Daniel, Dunja i Leo razgovarali su o edukativnoj vrijednosti igara

“Zapravo sam na prevaru u to iniciran.”, priča Daniel o tome kako je zavolio ovaj vrlo popularan serijal nakon što je na posinkov prijedlog zaigrao jedan od naslova jer mu je rečeno da se radnja zbiva u Egiptu. “Meni je vilica otpala kad sam vidio što je to.

U prvom djelu emisije Daniel je prolazio kroz edukativni mode u kojem se ne može poginuti. “Taj educational mode je donio svima nama koji predajemo takve stvari jedan nevjerojatan gušt.”, komentira Daniel korisnost ovog moda u nastavničke svrhe. Objasnio je i koliko je zapravo ova digitalna rekonstrukcija vjerna antičkom Egiptu te koliko je truda uloženo u njeno stvaranje, a izdvojio je i jedan fun fact - osnova za rekonstrukciju grobnice Aleksandra Velikog bila je upravo naša slavna Dioklecijanova palača u Splitu! “Ovako nešto uzeti i staviti u nastavu u srednjoj školi, u nastavu na fakultetima…To je jednostavno božanstveno. Jer kad Vi djeci pokušavate približiti to vrijeme, tu ne možete puno osim malo teorije, malo fotografije itd. Ovdje, gdje ste Vi potpuno uronjeni u helenistički svijet, ovo je vrijeme Cezara i Kleopatre, to mislim da ne može biti bolje, da ne može biti ljepše.” Upravo na ovaj način povijest može biti približena onima koji vole igre, a možda nisu zainteresirani za povijest.", zaključio je Daniel i istaknuo: “Zapravo bi trebalo podučavati i profesore i učitelje, da ih tu sve posjednete i objasnite im zašto je igrati PlayStation, ovakve igrice, vrlo, vrlo važno!”.

image

Educational mode Assassin‘s Creeda

S gamingom se prvi put upoznao kroz informatičku grupu u osnovnoj školi. “Kompjutori su se zvali “Orao”, a tvrtka Velebit je bila provider svega toga.”, prisjeća se Daniel svojih prvih tehnoloških iskustava. Na ZX Spectrumu volio je igrati Kokotoni Wilf i Hobbita. “Mi smo te igrice igrali sa blokom i olovkom. Danas odeš u inventory i sve ti je to unutra! Sad smo u vremenu…sve je konkretno, sve je dostupno, više ne sudjeluješ.”, komentira Daniel razlike između ondašnjih i sadašnjih filmskih i igračih iskustava.

image

Kroz igru je Daniel pričao i o Sedam svjetskih čuda antike

Budući da je Daniel dobro poznati filmski kritičar, Dunja ga je upitala koliko su cutscene napredovale i što klasični filmaši mogu naučiti od dizajnera videoigara. “Oni prvi PlayStationi koji su imali te cut-out scene, to je bilo grozno. Kao da su prerano izlazili sa time. Danas kada to vidite, to je bolje nego kinematografija.” istaknuo je Daniel i nastavio: “Prvo mogu naučiti čistoću linija. Kad vidite kako su cutout scene složene, one su se inspirirale standardnim filmskim jezikom, od kojeg kinematografija danas odlazi, što je velika šteta.

image

Daniel Rafaelić dobro je poznati filmaš i bivši čelnik HAVC-a

U drugom dijelu emisije, Daniel je zaigrao standardni mode Asssassin’s Creed Originsa. Dok je putovao kroz stari Egipat, Dunja ga je upitala kako izgledaju pripreme za glasovanje za Zlatni globus, na što je on odgovorio da se većinom sastoji od gledanja filmova. “Kinematografija je, na moju nevjerovatnu tugu, u jako lošem stanju već godinama i zapravo, kad čovjek vidi u kojem je stanju film, onda se iznenadi kad ovakvo nešto dobije privilegiju zapravo, gledati filmove za Zlatne globuse, koliko dobrih i genijalnih stvari ima.”, komentira Daniel današnje stanje filma. Kaže da je za Zlatne globuse morao pogledati 141 film u dva mjeseca. “Mainstream hollywoodski film, koji je bio inače godinama univerzalan, genijalan, pokrivao je stvarno cijeli svijet i dominirao njime, zamotao se u političku korektnost, u autocenzuru i na neki način je ubio sam sebe.”, navodi Daniel što smatra razlogom smanjene popularnosti filmova u novije doba. “Ljudi su sad ponovno kao u 50-im godinama, kad se kinematografija jako borila protiv tadašnje pošasti koja se zvala televizija.

image

Assassin‘s Creed omiljena je Danielova igra

Na kraju emisije, Dunja se u zadnjem pitanju dotaknula Danielovog rada u HAVC-u, iz kojeg je Daniel otišao nakon pola ravnateljskog mandata. Daniel tvrdi da se od tada nažalost ništa nije promijenilo. “Ne možeš biti pokretač promjena ako ono za koji radiš te promjene to ne žele. Jako Ministarstvo kulture i jaki HAVC su jedini način da budu servis i nekakva osnova za to da HAVC može biti ono što bi trebao biti, a to je pokretač snage hrvatske kinematografije.

Cijelu emisiju pogledajte na linku:

GameHub TV pratite i dalje putem našeg TV kanala, YouTubea, weba i društvenih mreža.

Linker
25. travanj 2024 15:59