White Shark Panel

Reboot Infogamer - From Game to Business

Drugi dan White Shark panel diskusije donio nam je vrlo bitne institucije i primjere uspješnosti u industriji izrade video igara
Piše: Vedran JelavićObjavljeno: 10. studeni 2023. 18:25

U tijeku je drugi dan Reboot Infogamera powered by A1. Nakon jučerašnje panel rasprave “Sigurnost/Opasnost interneta i društvenih mreža”, danas smo imali priliku poslušati uspješne priče iz industrije video igara i kojim putem krenuti kako bi došli do tih uspjeha. Današnji gosti su bili Igor Margan, voditelj novog stručnog prijediplomskog studija za razvoj računalnih igara na Algebri, Andrej Levenski, tehnički direktor Gamepires studija, Diana Svalina, viši specijalist za sponzorstva i evente u A1 Hrvatska i na kraju Vlado Vujica, voditelj gaming centra i načelnik odjela za investicije za Pismo Inkubator te Krešimir Dominić, glavni direktor tvrtke VIDI.

image

Foto: Gamehub

Već u samom početku panel rasprave, Andrej Levenski je morao ispričat svoj put do uspjeha kakvog danas imaju u Gamepiresu. Andrej je jedan od pionira game dev industrije u Hrvatskoj i vrlo je dobro opisao kako je scena izgledala prije više od 15 godina te kako danas izgleda i koliko je lakše početi se baviti u industriji video igara. Put prema uspješnoj karijeri u industriji video igara počinje edukacijom a za to se uvijek možete obratiti Pismo Inkubatoru u Novskoj, koji svojim stručnim znanjem, besplatnim edukacijama i potporama, svaki dan pomažu novim talentima u industriji. Isto tako, Visoko učilište Algebra je vrlo dobro pozicionirana institucija u industriji.

Igor Margan je opisao njihovo zadovoljstvo pokretanja prvog hrvatskog stručnog studija za izradu video igara i isto tako opisao zadovoljstvo studenata koji su jedva dočekali ovakvu vrstu studija u Hrvatskoj. Iz perspektive kompetitivnih igrača i organizatora turnira, tu nam je Diana Svalina opisala kako uspješno funkcionira A1 Adria Liga od njenog početka 2017. godine. Osim što je liga odskočna daska za daljnje uspješno probijanje igrača na svjetsku esport scenu, opisala nam je i poslovne prilike i uspješne primjere za organizacije, talente i organizatore događaja te koja je budućnost kompetitivnog gaminga. Što se tiče same budućnosti industrije video igara u Hrvatskoj, ona je i više nego pozitivna. To omogućuje tvrtka VIDI koja s istoimenim časopisom već dugi niz godina pokušava približiti i pojasniti korisnicima samu industriju i tehnološki svijet u kojem se nalazimo. VIDI su također izradili mali mikro kompjuter po imenu VIDI X koji našim osnovnoškolcima nudi veliki broj prilika kako bi se već od malih nogu naučili programirati. Uz sami VIDI X, Krešimir Dominić je najavio i VIDI X Game challenge, natjecanje koje se provodi u 160 osnovnih škola gdje njihovi učenici programiraju i sklapaju nove projekte. Naravno, najbolje očekuju vrijedne nagrade i još vrijednije iskustvo koje je vrlo bitno za nadolazeće generacije. Uz ovakve stručne osobe koje su danas bile na panelu, koje vam žele pomoći i pokazati vam pravi put u ovoj još mladoj industriji, ipak ima nade za game dev scenu u Hrvatskoj.

Linker
10. prosinac 2023 05:22