Algebra po prvi puta dovodi Global Game Jam u Zagreb

Global Game Jam i u Algebri

TJEDAN POSVEĆEN GAMINGU

Piše: GameHubObjavljeno: 02. veljača 2023. 10:47

Global Game Jam, najveći svjetski događaj za izradu videoigara, stiže na Algebru! Održava se diljem svijeta s desecima tisuća sudionika – “jamera”, u više od stotinu zemalja. Tijekom 48 sati, točnije, od 3. do 5. veljače, sudionici će se okupiti kako bi stvorili video igre, a središnja tema oko koje će stvarati svoja djela bit će otkrivena tek na samom početku “jama”. Na području Hrvatske, Global Game Jam natjecanja su do sada održana u Rijeci i Novskoj te će Global Game Jam Algebra 2023 biti prvo takvo natjecanje održano u Zagrebu!

Natjecatelje očekuju i vrijedne nagrade pa će tako prvoplasirani dobiti besplatnu prvu godinu prijediplomskog studija primijenjenog računarstva ili prvu godinu diplomskog studija primijenjenog računarstva. Drugo mjesto osigurava 50 posto popusta na prvu godinu prijediplomskog studija primijenjenog računarstva ili prvu godinu diplomskog studija primijenjenog računarstva, dok će treće mjesto osigurati 30 posto niže cijene za iste smjerove.

image

Hrvoje Balen i Igor Margan gostovali su u AFK Showu GameHub TV-a

Gostujući u AFK Showu GameHub TV-a, Hrvoje Balen i Igor Margan istaknuli su kako je Global Game Jam centralni dio puno opširnijeg eventa u Algebri. “Cijeli Gamedev Weekend zamišljen je kao uvod ulaska Algebre kao visokog učilišta u game development. Događanje će započeti s panelom o ulozi svih etapa obrazovanja u game developmentu te potrebi za obrazovanjem i njegovom prilagodbom s obzirom na kontinuirani, ubrzani razvoj tehnologija. Panelisti će dati savjete o tome kako potaknuti snažniji razvoj industrije te ostvariti suradnje budući da samoukost u ovom području više nije dostatna. Hrvatskoj su potrebne konkretnije smjernice kako bi održala tempo s ostatkom svjetske gaming industrije i tu želimo pokazati što domaća gaming scena može ponuditi. Nameće se pitanje kako izgraditi cijeli jedan eko sustav koji može pomoći razvoju industrije u RH kako kvalitetan kadar ne bi ima potrebu tražiti perspektivu van granica naše zemlje budući da je evidentno da je u segmentu gaminga moguće uspješno poslovati”, istaknuo je Igor Margan, predavač na diplomskom studiju Razvoja računalnih igara na Algebri.

Tako će se na panelima moći čuti konkretne informacije vezane uz financiranje. Na prvom će Adam Kovač iz 3laterala i Epic Srbije govoriti o Epic mega grantu, fondu od preko 100 milijuna dolara koji na globalnoj razini financira projekte vezane uz Unreal, dok će Ana Fresl okupljenima približiti sve o Fondu za kreativne industrije vrijednom 33 milijuna eura. U sklopu Gamedev Weekenda održat će se i Dani karijera, paneli o obrazovanju i zapošljavanju u game devu, ali i izložba radova game development industrije iz Hrvatske i studenata Algebre.

image

Global Game Jam održava se od 3. do 5. veljače

Visoko učilište Algebra time nastavlja raditi na promociji i razvitku hrvatske gaming industrije pa se tako na diplomskom studiju može studirati primijenjeno računarstvo i razvoj računalnih igara, a studiji se osim na hrvatskom, izvode i na engleskom. Uz to, studiranjem u Hrvatskoj polaznici dobivaju hrvatsku i britansku diplomu renomiranog Goldsmithsa, sveučilišta koje je jedno od top 500 sveučilišta na svijetu i jedna od najstarijih sastavnica londonskog Sveučilišta. “Visoko učilište Algebra već dvadeset i pet godina prati najnovije tržišne trendove te smo prepoznali potrebu za obrazovanjem kvalitetnog kadra za poslove u gaming industriji koja iz godine u godinu jača. Global Game Jam je pokrenut upravo zato da mladima pokažemo da ne moraju nužno biti profesionalci s 15 godina iskustva da bi mogli isproducirati nešto kvalitetno, a istovremeno korisno i zanimljivo zajednici, ali i tvrtkama. Global Game Jam je odlična prilika mladima da pokažu svoje vještine, a – na kraju krajeva – sudjelovanje u ovako prepoznatljivom događanju može biti odlična referenca za njihov životopis”, istaknuo je Balen, član Uprave Algebre. “Sudjelovanje na Global Game Jamu otvara neka nova iskustva, povezuje ljude, ne samo poslodavce, već i jedne s drugima pa se tu stvaraju neka nova prijateljstva, otvaraju se novi biznisi ili startupi. Jedan ovakav događaj uvijek stvara nove potencijale i Algebra već godinama radi na sličnim projektima, a ovo je prvi puta da organiziramo game jam događanje u Zagrebu. Tako da se jako veselimo tom miksu koji će se dogoditi - mladih ljudi, iskusnih profesionalaca, poslodavaca, nastavnika i institucija.”, zaključio je Balen.

Prijave za Global Game Jam su završile, ali sudjelovanje u cijelom Gamedev Weekendu je besplatno pa navratite do Algebre i pogledajte što nudi hrvatska gaming industrija. Cijeli program možete pronaći na:

https://www.algebra.hr/visoko-uciliste/kampanje/gamedev-weekend-algebra-2023/raspored-aktivnosti/

Cijelo gostovanje Hrvoja Balena i Igora Margana u AFK Showu pogledajte na sljedećem linku:

Linker
26. travanj 2024 21:34