SN
SVI NA BUNDEK

Sportske novosti i Hrvatski atletski savez dobili jakog partnera za 33. kros SN-a

Piše: Kristina DominkovićObjavljeno: 07. travanj 2016. 18:40

Sportske novosti i Hrvatski atletski savez, organizatori 33. krosa Sportskih novosti, dobili su jakog partnera u ovoj sjajnoj priči koja godinama okuplja tisuće mladih trkača, osnovnoškolaca, srednjoškolaca i studenata iz cijele Hrvatske.

Naime, u natjecanje koje će se na zagrebačkom Bundeku održati 17. travnja uključio se i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping.

HZTA je inače sudionik projekta Erasmus Plus, čiji je glavni nositelj i koordinator Slovenska antidopinška agencija (SLOADA). Predviđeno je da projekt pod nazivom prePLAY traje dvije godine, od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. i da se za to vrijeme provodi antidopinška kampanja na način da se involviraju mladi predstavnici dobi od 18 do 22 godine. Cilj cijelog projekta je proširiti antidopinšku poruku na mlađe dobne skupine i osigurati da se takva poruka prenosi putem njihovih vršnjaka.

Osim Hrvatske i Slovenije, u projektu sudjeluju i nacionalne antidopinške organizacije Estonije, Latvije i Malte. Dodatno su u projekt uključeni iNADO (Institut nacionalnih antidopinških organizacija iz Bonna) i neovisni promatrač iz Njemačke (Savez njemačke sportske mladeži).

Hrvatska ima 22 antidopinška ambasadora, redom studenata, koji su već aktivni na terenu. Prisutni su na raznim sportskim natjecanjima, drže predavanja o opasnostima dopinga mlađim dobnim skupinama.

- Imamo i Play True Day, dan posvećen čistom i poštenom sportu. Svrha mu je upoznati sportaše, kao i cijelu sportsku javnost, a i građane općenito, s globalnom borbom protiv dopinga u sportu. Kako je riječ o jednom od najvećih problema s kojim se sport suočava, obilježavanjem Play True dana želimo podsjetiti ljude o moralnoj neprikladnosti korištenja dopinga i upozoriti na opasnost njegove primjene - kaže Vesna Barišić iz Odjela za prevenciju dopinga Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping.

Play True Day izvorno je pokrenut u južnoameričkim zemljama i za taj dan je u suradnji sa Svjetskom antidopinškom agencijom (WADA) i na temelju Montevideo deklaracije određen datum 10. travnja kada se taj dan obilježava. U okviru Erasmus+ programa i projekta prePLAY, pet europskih zemalja provest će intenzivne antidopinške aktivnosti tijekom dva tjedna, a središnji događaj će se organizirati upravo na dan kada pada Play True Day.

- Jedna od mnogih aktivnosti koje ćemo provesti u dva tjedna obilježavanja Play True dana je i Kros Sportskih novosti. Naš je plan da na tom sportskom događaju odradimo Athlete Outreach Program gdje će zainteresirani sudionici natjecanja na laptopu rješavati antidopinški kviz te će na taj način provjeriti koliko znaju o opasnostima dopinga i svim posljedicama koje se vežu uz uzimanje zabranjenih tvari ili primjenu nedozvoljenih postupaka.

Ova akcija počela je 3. travnja, a završit će se baš na dan Krosa SN-a, 17. travnja.

Linker
24. rujan 2024 17:30