Marko Todorov / CROPIX
IZBOR ZA SPORTAŠA GODINE

SPORTSKE NOVOSTI PONOVNO BIRAJU NAJBOLJE U GODINI NA IZMAKU Velika svečanost okrunit će sportsku 2019. godinu, saznat ćemo imena laureata

Piše: Dean BauerObjavljeno: 28. prosinac 2019. 17:17

Finale! Veliko finale! To je ono što nam slijedi sutra točno u podne.

U trenucima kada 2019. već i doslovno odbrojavamo sate do isteka, a nakon što su sve općine, gradovi, županije, različiti nacionalni savezi i sportske udruge lokalne i državne razine odabrali najbolje u sportu u Hrvata, preostale je još doslovno samo... finale! Uz dužno uvažavanje svih dosadašnjih ovogodišnjih izbora i laureata, sada slijedi ipak, neka se nitko ne nađe uvrijeđenima, ono najbolje od najboljeg, najprestižnije od elitnog. Izbor sportaša godine Sportskih novosti. Nekoliko je parametara koje ovaj naš izbor ipak čine posebnim i najcjenjenijim.

Tradicija kao legitimitet

Riječ je prije svega o tradiciji staroj sada već 68 godina. Daleko najdugotrajniji u Hrvatskoj, ali i s respektabilnim “stažom” i u europskim, svjetskim razmjerima. Valja izdržati, održati se i pače, vječno napredovati toliki niz godina, desetljeća.

Ovaj je izbor Sportskih novosti stariji od mnogih europskih država. Ovaj je izbor, kao uostalom i cijela naša novina, jedan od rijetkih primjera sportskih dnevnika na Starom kontinentu, naš izbor sportaša održao i u totalitarnom sustavu i današnjoj demokraciji. Održali smo ga i onda kada je sport, sasvim logično bio u zapećku, u doba Domovinskog rata.

Odustali, posustali nismo nikada. Takvo što u konačnici ne da ne možemo, nego niti ne smijemo. Poradi njih, sportaša.

Nadalje, ovo je izbor u kojem svojim glasovima odlučuju, presuđuju sportski novinari. Oni koji na doslovno svakodnevnoj razini “žive” uz sport i sportaše. Prate ih, gledaju, komuniciraju, ponekad se grle, ponekad svađaju, ali su sportašima jedina konstanta uz treninge. To smo mi, sportski novinari. Zanesenjaci u sportsku umješnost onih koji se izdižu iznad prosjeka.

Ove godine je svoj glas najboljima dalo 290 sportskih novinara iz 55 redakcija iz cijele Hrvatske. To je brojka, podatak koji jednostavno mora odagnati i najveće sumnjičavce, skeptike po pitanju je li izabran najbolji odnosno najbolja. Oni, sportski novinari, po ovom pitanju i u svojoj konačnici nisu nikada “promašili”. Pitajte uostalom laureate prijašnjih 67 izbora. Nije kraj.

Izbor sportaša Sportskih novosti je ujedno i vrhovna, najveća sportska nagrada, priznanje za postignuće u jednoj kalendarskoj godini koje može primiti neka sportašica, sportaš. Baš zbog te tradicije i onih koji biraju. koji glasuju. Opet, to nije samo puka naša tvrdnja ili čin samoreklamerstva, već činjenica koju izgovaraju sami sportaši. Stajati u kasne prosinačke dane, ispred bora urešenog kuglicama, s prepoznatljivim zlatnim peharom Sportskih novosti ispred kamera državne televizije i pred desecima fotoreportera... to nema cijenu. To je vrhovno sportsko postignuće u Hrvatskoj.

Utrka prvaka

Ove godine je izbor, baš kao uostalom i tolikih prijašnjih, bila “utrka” svjetskih i europskih prvaka, osvajača kupova i liga, nositelja kolajni na kontinentalnim i planetarnim smotrama. Naime, za biti najbolji u Hrvatskoj, samo za konkurirati za takvo što, valja prethodno “pod noge” postaviti Europu, svijet... Snaga hrvatskog sporta.

U nedjelju u podne, uz prijenos na HTV 2, u studiju Anton Marti očekujemo baš takve. Najbolje u Europi i svijetu. Sportske novosti će, kao i svake godine, nagraditi najbolju ekipu i momčad, te najbolju sportašicu odnosno sportaša godine, kao i nagradu za fair-play potez 2019. Međutim, ove godine dijelimo i nagradu za najboljeg mladog sportaša, kao i prvi put priznanje za Osobu godine, a koja je izabrana glasovanjem čitatelja na mrežnoj stranici SN.

U društvu velikana

Dolazak na 68. Izbor sportaša godine najavile su i brojne poznate osobe iz svijeta sporta poput Ane Jelušić, Dubravka Šimenca, Line Červara, Filipa Hrgovića, Mirka Novosela, Nikole Bralića, Zlatka Dalića, te brojni drugi aktivni li pak bivši sportaši i njihovi treneri. Za glazbeni dio ugođaja pobrinut će se Ante Gelo i njegovi vrhunski glazbenici i vokali Alen Đuras, Iva Ajduković i Bruna Oberan.

No, da ne otkrivamo baš sve. Nađimo se sutra u 12.00 u HTV domu ili ispred TV prijamnika.

Sportske novosti ove su godine uvele i novu kategoriju, a to je izbor Sportske osobe godine. Za ovu kategoriju nominirali smo sportaše, trenere, ili sportske djelatnike koji su na svoj način obilježili 2019. godinu. Ovaj je izbor drukčiji i zbog načina biranja. Naime, pobjednika odlučuju naši čitatelji glasujući putem našeg portala (sportske.jutarnji.hr).

Kandidati su bili:

Franko Grgić, plivač

Luka Modrić, nogometaš

Nenad Bjelica, trener GNK Dinamo

Zlatko Dalić, izbornik nogometne reprezentacije

Bruno Petković, nogometaš

Bojan Bogdanović, košarkaš

Petra Martić, tenisačica

Tin Srbić, gimnastičar

Nikola Bralić, veslački trener

Ivica Tucak, izbornik vaterpolske reprezentacije

 

Linker
21. studeni 2020 20:21