Getty Images
SPORTAŠI PROTIV TERORIZMA

SPREMAJU SE NOVI NAPADI? Francuska u strahu zbog Tour de Francea: 'Ovo mora prestati!'

Piše: Filip OžboltObjavljeno: 16. srpanj 2016. 19:57

Francuska je nakon terorističkih napada u siječnju i studenom prošle godine ponovo na svojoj koži iskusila gorak okus žrtve terorizma. Ovaj put je kolijevka revolucije napadnuta na dan velikog državnog praznika, popularno zvanog Dan Bastille.

Na francuskoj obali, u Nici, koja je bila jedan od gradova domaćina nedavno završenog nogometnog Europskog prvenstva, ubijene su 84 osobe, a napadač Mohamed Lahouaiej Bouhlel usmrćen je ubrzo nakon što se kamionom zaletio u mnoštvo koje je u prazničkoj atmosferi čekalo vatromet na obali.

Cijela Francuska ponovo je zavijena u crno, a brojne nogometne zvijezde i klubovi su putem društvenih mreža iskazali solidarnost sa žrtvama napada pokazavši nulti prag tolerancije na terorizam.

Uz korištenje hashtaga u kojemu se poziva na molitvu za žrtve napada, Manchester City i Barcelona su bili među prvim klubovima koji su izrazili šok i nevjericu povodom terorističkog čina, dok su neki, poput Real Madrida, izdali priopćenje putem svojih službenih stranica.

Velški reprezentativac i nogometaš Kraljevskog kluba Gareth Bale izrazio je žaljenje za žrtvama, uz jasnu poruku svim teroristima diljem svijeta.

- Ovo mora prestati!!! Moje misli su uz sve ljude u Nici - napisao je Bale na svom Twitter profilu.

Njegovim primjerom poveli su se belgijski vratari Thibaut Courtois i Simon Mignolet, kao i napadači Roberto Soldado i Radamel Falcao, koji igra u neposrednoj blizini Nice, točnije u prvoligašu iz Monaca.

Uz aktualne nogometne asove, svoju su tugu događajem iz Nice iskazali i umirovljeni nogometaši poput Garyja Linekera, Thierryja Henryja i Louisa Sahe.

Francuski predsjednik Francois Hollande proglasio je tri dana žalosti, koji u Francuskoj počinju danas.

Napad se dogodio samo pet dana nakon završetka Europskog prvenstva u nogometu, a francuske vlasti izražavaju bojazan od ponavljanja sličnog napada u danima Tour de Francea koji je u tijeku.

Podsjetimo, tijekom napada u studenom bomba je eksplodirala ispred stadiona St. Denis u Parizu tijekom prijateljske utakmice između Francuske i Njemačke, a nogometni svijet je kao i danas pružao potporu Francuskoj danima nakon napada.

Linker
05. svibanj 2024 15:54