CROPIX
NAJBOLJI JE NA SVIJETU, ALI...

SRAMOTNA ODLUKA NAJMOĆNIJEG KLUBA NA SVIJETU Zbog bolesti potjerali hrvatskog kapetana, izbornik poručuje: 'To je u najmanju ruku nečovječan potez!'

PERICA BUKIĆ Dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza krajnje je jednostavno sublimirao stav Saveza prema kapetanu Sandru Suknu s kojim je Pro Reccoo raskinuo ugovor
Piše: Dean BauerObjavljeno: 12. veljača 2018. 09:51

Ivica Tucak, izbornik vaterpolske reprezentacije, u petak je u Splitu, na konferenciji za novinare uoči Europa kupa, prozborio pokoju i o kapetanu Barakuda i najboljem svjetskom vaterpolistu Sandru Suknu. Od trenutačnog stanja, liječničkog tretmana, pa do onog u Sandrovu sad već bivšem klubu Pro Reccu.

Tjedan dana prije početka sezone, a nakon pregleda u Rimu, na kojem su utvrđeni Suknovi problemi sa srcem, hrvatski kapetan nije samo udaljen iz momčadi (zbog nemogućnosti igranja, jasno), već je klub s njim raskinuo ugovor.

Završena priča

- Ne usuđujem se davati ikome lekcije, ali potez Pro Recca u najmanju ruku mogu ocijeniti kao nečovječan. To ide njima na dušu, to je njihova stvar - rekao je Tucak.

Water Polo – Hungary v Croatia – 17th FINA World Aquatics Championships – Men's Water Polo Final – Budapest, Hungary – July 29, 2017 – Team Croatia coach Ivica Tucak instructs players during the time-out. REUTERS/Laszlo Balogh
REUTERS/Laszlo Balogh / REUTERS
Ivica Tucak

Izbornik je iznio svoj stav na koji ne samo da ima pravo, ne samo da je i logičan jer odlučno brani svojeg igrača, već je i mišljenje s kojim bi se najveći dio javnosti (pa i ne samo hrvatske) mogao složiti. No, jednako tako, to ne znači i da bi trebalo bacati drvlje i kamenje i na klub, u ovom slučaju Pro Recco. Talijanski je prvak vrlo vjerojatno postupio ispravno s pravnog gledišta. Čelnici Pro Recca odlučili su zaštititi svoj klub te ne plaćati igrača koji je obolio ili se ozlijedio izvan klupskih natjecanja.

Pravno gledano ispravno. Moralno? O tome bi se dalo raspravljati.

- Teško je komentirati odluku kluba, niti to želim - veli Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Odluka je samo njegova

- Pro Recco se ponaša strogo profesionalno i to je to. Da je Sukno igrao u nekom našem klubu, sigurno da bi taj klub imao drukčije osjećaje. Međutim, ne možemo nikoga natjerati da bude korektniji od onog što je napisano u ugovoru. Oni formalno imaju pravo i to je završena priča. Ovo je možda više putokaz našim igračima za budućnost da im je za nešto manje novca bolje ostati u nekom našem klubu, negdje gdje te gledaju kao čovjeka, a ne kao sredstvo za postizanje rezultata. Važno je gledati ne samo što, nego i s kim potpisuju ugovore. Tu bih samo istaknuo, nema tu nikakve, po meni, ljutnje na Pro Recco - veli Bukić.

Međutim, novonastalo stanje ne znači da je domaća vaterpolska zajednica zaboravila Sandra Sukna. Štoviše...

- U prvoj sam reakciji rekao da HVS stoji iza Sukna. Znači, ima i imat će svu pomoć, od moralne, ako treba psihološke, pa do zdravstvene i svake druge. U dogovoru s HOO-om, Hrvatski vaterpolski savez osigurao mu je najbolju medicinsku skrb, pregled u SAD-u u najboljoj svjetskoj klinici... I dalje ćemo raditi sve da bi Sandro dobio najbolju moguću sliku stanja, na osnovi čega će on i samo on donijeti odluku. Vrlo važno je istaknuti da je nama kao Savezu primarno isključivo njegovo zdravlje, ni na što drugo ga ne silimo. Ni na što! Da bi Sandro donio najbolju odluku, mora imati odgovarajuće mišljenje svjetskih stručnjaka. E, to je ono što je briga HVS-a.

Bukić je sve sažeo u jednoj rečenici:

- To je naša obveza prema svakom sportašu koji je branio boje Hrvatske, a pogotovo prema kapetanu i najboljem svjetskom igraču.

Ovomu doista ništa ne treba dodati.

Linker
03. svibanj 2024 14:57