Marko Todorov / CROPIX
13. TRAVNJA NA BUNDEKU

STASALA JE NA KROSU SPORTSKIH NOVOSTI, A SADA LOVI OI 'Ta utrka mi je bila jedna od prvih u karijeri, a konkurencija na Krosu uvijek je jaka'

KROS SPORTSKIH NOVOSTI U subotu 13. travnja čeka nas 36. izdanje lijepe sportske priredbe čija će ambasadorica i ove godine biti jedna od najboljih hrvatskih trkačica, odnedavno i sjajna maratonka.
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. ožujak 2019. 21:05

Malo je sportskih natjecanja u Hrvatskoj koji se mogu pohvaliti tradicijom koja traje desetljećima. Upravo smo zato ponosni što i ove godine organiziramo Kros Sportskih novosti, priredbu koja je puno više od sporta, priredbu koja potiče djecu na fizičku aktivnost, ali i na druženje i veselje, na borbu i poštivanje suparnika. Zajedno s Hrvatskim atletskim savezom 13. travnja ćemo 36. put ugostiti učenike i studente iz cijele Hrvatske. Bundek će ponovo biti domaćin jednog od najmasovnijih atletskih, ali i općenito sportskih događaja u našoj zemlji.

Druga svih vremena

Veliko nam je zadovoljstvo što će i ove godine ambasadorica Krosa biti jedna od najboljih hrvatskih trkačica Matea Parlov, djevojka koja je od lanjskog druženja na Bundeku napravila ogroman korak naprijed u sportskoj i akademskoj karijeri. Prošle smo je godine predstavljali kao hrvatsku rekorderku na 3000 metara i višestruku prvakinju u nizu disciplina, a danas svemu tome možemo dodati i titulu magistre kineziologije i vrhunske maratonke. Matea je u rujnu u Berlinu debitirala u maratonu i istrčala odličnih 2;38:05, a prije mjesec dana u Sevilli je podigla letvicu još više. Sa 2;32:43 ispunila je normu za Svjetsko prvenstvo u Dohi i došla na drugo mjesto svih vremena u Hrvatskoj. Sada nastavlja lov na Olimpijske igre u Tokiju, kvalifikacijski je sustav pomalo kompliciran, ali 26-godišnja članica AK Svetice ima dobre izglede da dogodine ode u Japan.

Matea obožava trčanje, gdje god je u Hrvatskoj neka cestovna utrka, velika je vjerojatnost da ćete naići i na nju. Bilo je tako i jučer, kada je trčala na Zagrebačkom proljetnom polumaratonu, ujedno i prvenstvu Hrvatske u ovoj disciplini. S obzirom na to da je prije samo mjesec dana trčala maraton, jasno je da nije u najboljoj formi, ali je rezultatom 1;16:27 osvojila drugo mjesto i donijela svome klubu ekipni naslov.

- Sada ću se konačno malo odmoriti, imat ću još nekoliko manjih utrka u travnju i svibnju, čisto iz treninga, a zatim počinju pripreme za jesen i SP u Dohi - kaže Matea.

Velika čast

Osim što će se odmarati i lagano trenirati, uživat će i u ulozi ambasadorice Krosa SN-a.

- Stvarno mi je velika čast, nadala sam se da ćete me zvati i ove godine. Tu sam stasala kao ozbiljna trkačica, ta utrka mi je bila jedna od prvih u karijeri. Isto tako, moram reći da je konkurencija na Krosu uvijek jaka, jer dođu trkači od 400 m, pa do dugih pruga i svi se nađu na startu. Uvijek sam tu vodila velike okršaje s konkurenticama. Sve u svemu, jako lijepa manifestacija, ne samo sportska, tu je i druženje, a uvijek se organizira i neki koncert. Mislim da bi u Hrvatskoj trebalo biti više takvih manifestacija.

Matea je puno puta trčala na Krosu, a zna i kakav je osjećaj osvojiti prvo mjesto. Je li joj koji Kros ostao u posebnom sjećanju?

- Stvarno ne znam koji bih izdvojila, jer su mi svi bili odlični. Uvijek smo se svi veselili Krosu, pogotovo kad sam još bila juniorka. Ondje bih susrela i kolegice iz reprezentacije i uvijek bismo se ostale družiti poslije natjecanja.

Ljubav prema krosu kao disciplini Matea je zadržala i danas, kada je aktualna hrvatska prvakinja.

- U krosu je svaka utrka drugačija i posebna na svoj način. Drugačija je i podloga i općenito trasa svake utrke. Zanimljivo mi je na krosu, drugačije je od staze i cestovnih utrka, i to me uvijek veseli.

Dođite i zabavite se

Za kraj je Matea pozvala učenike iz cijele Hrvatske da u što većem broju u subotu, 13. travnja, dođu na Bundek.

- Dođite prvenstveno zbog njegovanja sporta i sportskog načina života. Možda se netko pronađe u trčanju, pa se i uključi u atletiku. U svakom slučaju, naučit ćete što je sportski duh, što znači truditi se i boriti se na terenu, a isto tako i što je fair play, koji je jako važan. A poslije utrke će biti i druženje i kakav god ishod bio, zabavit ćete se.

Linker
03. svibanj 2024 05:17