Screenshot
KAKAV JE TO NAPREDAK

ŠTO STOJI IZA SENZACIJE SVJETSKOG PRVENSTA Kreator svjetskog čuda je znao razbijati i Zagreb, šokirana legenda priznala: Ovo se nije dogodilo već...

SJAJNA SLIKA SVJETSKOG PRVENSTVA Reprezentaciju koju vodi legendarni Valero Rivera uništio je vratar Giovane Ranel Muachissengue sa čak 19 obrana
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 12. siječanj 2019. 21:25

Rukometaši Angole apsolutna su senzacija otvaranja SP-a. Pobijedili su Katar koji je na posljednja dva SP-a bio drugi i igrao četvrtfinale. Angola je na SP-u treći put: 2005. bili su 20. s pobjedom protiv Kanade, a 2007. bili su 21. s pobjedom protiv Katara koji im očito leži.

No, šalu na stranu jer ono što su pokazali je ozbiljan rukomet, sjajne predispozicije koje Angolu čine prvim timom Afrike. Ne treba zaboraviti da su im igračice godinama prisutne u svjetskom vrhu, a sada to čine i muški predvođeni Felipeom Cruzom, Portugalcem angolanskih korijena koji je nekad u dresu Brage znao razbiti i Zagreb. Sjajni ljevak pretvorio se u ozbiljnog trenera, spremnog iskoristiti svaku priliku. Na kraju su navukli na prerani šut Capotea, vratar je obranio, bacio kontru i sa sirenom je sin vjetra Claudio Chicolo donio veliko slavlje.

Slavni Valero Rivera koji vodi Katarce kaže:

- Ovo je najlošija utakmica koju smo odigrali u posljednjih pet godina. Mislim da je najbolje da je zaboravimo i idemo dalje.

Treba reći da cijeli angolanski tim, osim desnog krila Ferreire, igra u domaćoj ligi, ali će nakon ovoga mnogi naći mjesto barem u Portugalu u kojem su kao doma. Čak 12 od 16 igrača igra u istom klubu, Primero Augusto, koji vodi baš Cruz.

Sjajni su pivot dvometraš Gabriel Teca, potom Rome Hebo, srednjak izuzetne brzine i skočnosti, odličnog šuta, pa spomenuti Ferreira na desnom krilu, neobični dvometraš koji se lako pretvara u vanjskog, jedini koji igra u Egiptu. U tu skupinu svakako ide i streloviti Adelino Pestana na istoj poziciji, a senzacija je vratar Giovane Ranel Muachissengue koji je veći i teži čak i od Strahinje Milića, nekadašnjeg vratara Vardara, koji je sa 19 obrana ubio Katar i bacio posljednju kontru za pobjedu.

Doista ih je bilo lijepo vidjeti, a to je samo još jedan dokaz da rukomet nije što je bio, da je napredovao.

Argentina je uzela bod Mađarskoj koju je spašavao Lekai, a Švedska je dobila Egipat jedan razlike s tri gola Gottfridssona u samom finišu nakon što su već bili na koljenima. Brazil je bio jako blizu nedodirljivoj Francuskoj u ravnopravnoj utakmici. Rukometni SP nema više timova poput Australije nekad, i to je veliki korak naprijed u politici koju provodi predsjednik Hassan Moustafa. Zato najavljeno proširenje na 32 selekcije na SP-u uopće ne zvuči nerealno.

Ne treba očekivati da će u ovom sustavu natjecanja Angola i slični proći, ali definitivno treba respektirati širenje tržišta i činjenicu da je rukomet danas bolji nego prije dvije godine. A još za dvije... Sam vratar Muachissengue je zaključio:

- Teško je ovo za nas, ne znam kako će izgledati dalje, ali dat ćemo sve od sebe da probamo još nekoga pobijediti.

Veselili su se kao mala djeca, sjajna slika sa SP-a.

Linker
02. svibanj 2024 20:25