Libertas Marinkolor slavi četvrti uzastopni naslov prvaka - Tomislav Japec se nakon posljednjeg poena popeo na stol

 TONČI VLAŠIĆ/DUBROVAČKI VJESNIK
STOLNI TENIS

DUBROVČANI SLAVE ČETVRTI NASLOV U NIZU Mi smo poput tri mušketira, koji se bore poput lavova

Libertas Marinkolor je kolo prije kraja Superlige potvrdio ukupno petu titulu prvaka Hrvatske, a Velika Gorica i Marathon vode veliku borbu za spas superligaškog statusa
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 15. travanj 2024. 13:24

Za naslov prvaka trebala im je pobjeda, a ona je stigla već u prvom sljedećem susretu.

Stolnotenisači Libertasa Marinkolora u 11. kolu Superlige pobijedili su GSTK Zagreb s 3:0 i šampanjac se konačno mogao otvoriti. Je, glavni posao odrađen je ranije, nakon čega je bilo jasno da titula ostaje u Dubrovniku. Samo je bilo pitanje kada će i matematički potvrditi novi naslov prvaka. Ukupno peti, četvrti uzastopni.

- Četvrti put prvaci uzastopce, pet ukupno. To je najvažnije u ovom trenutku… Presretan sam. Čestitam kolegama, Japecu i Čipinu. Odlična sezona. Opet smo osvojili bez poraza, mislim, liga još nije gotova, ali mi smo naslov osigurali bez poraza što je jedan veliki, veliki rezultat. Ovo je četvrta sezona od kad je Čipin došao u klub i četvrti naslov, a pričali smo uoči i tijekom ove sezone: Ako ovaj naslov uzmemo, bit će poseban jer je put najteži. Sad kad netko pogleda tablicu, reći će, opet lako, ali nije bilo tako. Neki rezultati su nam išli na ruku, ali mi smo bez poraza, i mi smo bili najbolji kad je bilo najvažnije, i to u svakom važnom meču, a s obzirom na konkurenciji, takvih mečeva je bilo dosta. Naravno, hvala publici, koja nas i dalje prati. Četvrti put u nizu smo prvaci, ali njima očito nije dosadilo… - rekao je Miho Simović za Dubrovački Vjesnik, koji je protiv Leona Benka gubio 2:1 i 10:8, ali pobjeda je na kraju bila njegova.

U trećem meču Tomislav Japec je s 3:0 svladao Filipa Borovnjaka, nakon čega je od sreće završio na stolu.

- Što bi bilo da se slomio? Ha, trebalo bi kupiti novi... Joj, što reći. Bio je težak meč, i emocionalno težak. Sve smo uložili u ovo. Nakon pobjede u Zagrebu protiv STK Zagreb, potom poraza GSTK Zagreb od Starr-a prethodno kolo lige, bilo je jasno kako je naslov naš, ali trebalo je to matematički potvrditi. Dečki iz GSTK Zagreb su stvarno odlična mlada ekipa. Imaju lijepu perspektivu, ali mi se ne damo, borimo se. Mi smo poput tri mušketira, koji se bore poput lavova... - kazao je Japec te dodao:

- Prekrasno se osjećam u ovom trenutku. Evo, prvi put je supruga Ana došla na meč, prvi put smo doveli malog na meč da vidi gdje je to njegov tata, što to tata igra, što radi… Hahaha, a tata skače po stolovima. Fran kod kuće skače, valjda neće sad poput tate počet skakat po stolovima.

Za kraj izjavu je dao i Filip Čipin, koji je ove sezone bio lokomotiva dubrovačke momčadi. Dvadeset mečeva i tek jedan poraz!

- Ove sezone smo baš, baš unutra što se tiče mečeva, pripreme mečeva. I želimo ovo raditi i dalje, dakle, i iduće sezone želimo nastaviti niz. Jesmo bili favoriti, ali nismo veliki, međutim, kad je bilo najvažnije, tad smo bili najbolji. To me čini u ovom trenutku presretnim. Do danas su GSTK Zagreb, bivši Večernji list, te dr. Časl znali osvojiti četiri naslova u nizu, GSTK Zagreb, naš najtrofejniji klub, i više od četiri. Dosta više. Dakle, mi smo treći klub u povijesti koji je uspio nanizati četiri naslova prvaka i mi smo taj svoj niz produžili kad je liga bila nikad jača u posljednje vrijeme. I ne mislimo stati na ovom. Idemo iduće sezone po novi - rekao je Čipin, te tako potvrdio kako ostaje u Gospinom polju.

- Ne idem ja nigdje, ne ide nitko. Tu smo i dalje.

Nije bilo previše vremena za slavlje jer su Pituri u nedjelju igrali s Pulom i pobijedili 3:0. Je, nije išlo baš lako, Čipin je gubio 2:0 od Krstevskog, imao je igrač Pule i meč loptu u četvrtom setu. Potom je Simović izgubio prvi set s Kuzmićem, ali nakon toga sve je išlo glatko. Dubrovčani su ostvarili i 18. pobjedu u isto toliko susreta.

Starr je na proputovanju kroz Dalmaciju slavio na oba gostovanja. Sa Splitom je bilo 3:2, sa Zadrom s 3:1. Dva napeta i neizvjesna meča, ali i dvije pobjede. Teška gostovanja, ali po Slavoniji, imao je i STK Zagreb. Prvo su slavili u Požegi (3:2), a domaći sastav je bio blizu iznenađenju. Požega je vodila 1:0 i 2:1, no gostujuća momčad je uspjela iščupati pobjedu. S Vodovodom je ipak bio nešto lakši meč, STK Zagreb je slavio s 3:1, ali i tu se lako moglo zakomplicirati. Pogotovo jer je kod 2:1 za Zagrepčane domaći igrač Luka Lozušić vodio 2:0 Bornu Peteka. No, gostujući prvi reket uspio je okrenuti meč i potvrditi nova dva boda. Važne dvije pobjede jer ‘ganjaju‘ drugo mjesto.

U borbi za spas sezone Velika Gorica i Marathon su se s gostovanja iz Dalmacije i Slavonije vratili praznih ruku. Goričani su izgubili od Donata 3:1 i Splita 3:0. Zanimljivi mečevi gdje se moglo i nešto zakomplicirati, pogotvo sa Zadranima. Dotle, Marathon je izgubio od Vodovoda 3:1 i Požege 3:1. Možda su Zagrepčani imali priliku za nešto više u Požegi, no na otvaranju meča Domagoj Maglić je svladao Roka Tošića s 3:2, nanijevši mu peti poraz u sezoni. Nakon toga je Alen Jalžabetić spasio 1:2 s Markom Vidačekom, s tim da su zadnja dva seta bila u fiksu (10:12 i 11:13). No, Zagrepčani su teško mogli očekivati nešto više nakon što Tošić nije otvorio pobjedom.

Što se tiče vrha tablice jedino sigurno, prije zadnjeg kola Superlige, da je Libertas novi-stari prvak. Starr je na 15-4, STK Zagreb 15-3, a GSTK Zagreb na 14-4. Potom slijede Donat 8-10, Split 7-11, Požega 6-12, Vodovod 6-12 i Pula 5-13, dok su na začelju Velika Gorica 3-16 i Marathon 3-15. Velikoj Gorici je preostao još jedan susret i to s Libertasom Marinkolorom. Teško je očekivati da momčad iz Gorice može ugroziti vodeću momčad lige tako da će njihova budućnost u Superligi ovisiti o Marathonu, koji je domaćin Donatu i Splitu. Marathon bi pobjedom nad jednom od te dvije momčadi preskočio Goričane, ako računamo na njihov poraz protiv Dubrovčana. U protivnom, u slučaju da nitko ne pobijedi, ta dva kluba bi ostala na istom učinku, a međusobno bolje stoji Goričani. Inače, Marathon je u prvom dijelu sezone bio bolji od Zadrana (3:1). Trče li Marathonci počasni krug u posljednjem kolu ili se mogu spasiti i ostati u superligaškom društvu? Na odgovor nećemo dugo čekati, zadnje kolo ove sezone igra se 27. i 28. travnja.

Rezultati 11. kola i poredak

Superliga, 11. kolo: Donat - Velika Gorica 3:1, Split - Starr 2:3, Vodovod - Marathon 3:1, Požega - STK Zagreb 2:3, Libertas Marinkolor - GSTK Zagreb 3:0, Split - Velika Gorica 3:0, Donat - Starr 1:3, Požega - Marathon 3:1, Vodovod - STK Zagreb 1:3, Libertas Marinkolor - Pula 3:0
Poredak: Libertas Marinkolor 36 (18-0), Starr 34 (15-4), STK Zagreb 33 (15-3), GSTK Zagreb 32 (14-4), Donat 26 (8-10), Split 25 (7-11), Požega 24 (6-12), Vodovod 24 (6-12), Pula 23 (5-13), Velika Gorica 22 (3-16), Marathon 21 (3-15)

Linker
16. travanj 2024 12:42