Frane Kojić i Ivor Ban sa svojim klubom prošli su među četiri najbolje momčadi Europe

 HSTS
STOLNI TENIS

Dva Hrvata i Japanac napravili pomutnju u Ligi prvaka i izborili ulazak među četiri najbolje momčadi Europe

Hrvatski reprezentativci Ivor Ban i Frane Kojić predvodili austrijski Wiener Neustadt do povijesnog rezultata, s maksimalnim učinkom u skupini izborili Final Four iako po jačini nisu ni blizu konkurenciji
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 06. prosinac 2023. 10:25

Hrvatski stolnotenisači Frane Kojić i Ivor Ban izborili su Final Four Lige prvaka! Nevjerojatan rezultat za hrvatske reprezentativce, koji su predvodili austrijski klub Wiener Neustadt do fantastičnog rezultata. Naime, prije početka natjecanja nisu im davali previše šansi, pogotovo ne da će biti prvoplasirani u skupini C, ali oni su svako kolo pisali povijesne rezultate austrijskog kluba jer su dobivali momčadi koje su debelo skuplje od njih.

Na kraju su ostvarili četiri pobjede i osvojili prvo mjesto. Nevjerojatan rasplet kojemu se malo tko nadao u stolnoteniskom svijetu. U 1. kolu su iznenadili oslabljeni francuski Hennebont (3:2), ali svejedno njima nezgodnog suparnika. Potom su šokirali poljski Dekorglass Dzialdowo (3:1), a onda još jednom uzeli mjeru Hennebontu (3:1). I na koncu, kada su im svi predviđali kraj bajke, pogotovo jer su Poljaci dovukli teško topništvo iz Kine, dječaci iz Bečkog Novog mjesta su još jednom zablistali i to pred dvoranom na gostujućem terenu.

- Prije Lige prvaka nitko nije vjerovao da možemo ovako daleko, osim našeg trenera Martina Dopplera. On je vjerovao još prije prvog kruga u Dubrovniku. Poljaci nisu mogli računati na odličnog igrača Dyjasa, ali tko te na kraju pita. Nekad se i stvari moraju poklopiti za ovakav uspjeh. Ovo su momčadi koje su sve doslovno s pet do sedam puta većim budžetom - istaknuo je Frane Kojić i dodao:

- Na Final Fouru ćemo biti sa Saarbrückenom, Borussijom Düsseldorf i Ulmom, vjerojatno tri najjača njemačka kluba. No, o tome trenutno ne razmišljam, uživam u trenutku. Ono što znam da ćemo mi tamo biti bez Japanca Jin Uede, koji je odradio lavovski posao. On je ‘uletio‘ kod nas igrom slučajeva, kao vatrogasna mjera, jer ga njemački klub Bad Königshofen nije prijavio na vrijeme te je bio slobodan igrač. Od 1. siječnja igrat će u klubu kod Filipa Zeljka, a mi ćemo na Final Four puno slabiji.

Veliku rolu u ovom odlučujućem meču odigrao je Ivor Ban, koji je na otvaranju meča nadigrao Zhoua Yua i šokirao Poljake. Riječ je o igraču koji je prije nekoliko godina bio A reprezentativac Kine, a u stolnoteniskom svijetu nema jačeg od toga.

- Meč je bio stresan, nisam ja bio taj koji je trebao dobiti, ali igrao sam odlično. U prvom setu sam gubio 9:8 i uspio slaviti, u drugom sam čak vodio dosta. No, vratio se u igru, sljedeća dva seta uzeo dosta lako, počeo je bolje igrati. Odlučujući set igra se do šest, a to je uvijek lutrija. Što je najbolje gubio sam 4:1, ali u tom trenutku sam poludio i rekao sad ili nikad. Na kraju sam dobio 6:5. Nakon dugog niza poraza u tim odlučujućim setovima okrenulo se sada na moju stranu i to protiv odličnog igrača. Peti meč je bio samo šlag na tortu, iako nije bio važan jer smo znali da smo se plasirali na FF. No, htio sam da završimo pobjedom. Fantastičan uspjeh, ovako nešto se neće ponoviti jako dugo - kazao je Ivor Ban.

Na kraju obojica igrača su se zahvalila hrvatskom izborniku Nevenu Karkoviću s kojim cijelo vrijeme treniraju tijekom godine...

Dekorglass Dzialdowo - Wiener Neustadt 2:3

Zhou Yu - Ivor Ban 2:3 (9:11, 6:11, 11:5, 11:5, 5:6)

Patryk Lewandowski – Jin Ueda 1:3 (5:11, 11:9, 3:11, 8:11)

Jonathan Groth – Frane Kojić 3:1 (6:11, 11:4, 11:5, 11:5)

Zhou Yu – Jin Ueda 3:1 (11:3, 4:11, 14:12, 11:7)

Patryk Lewandowski – Ivor Ban 1:3 (11:8, 5:11, 6:11, 7:11)

Poredak: Wiener Neustadt 4-0, Dekorglass Dzialdowo 0-2, Hennebont 0-2

Linker
11. svibanj 2024 11:33