Andrej Gaćina

 DAMIR SENČAR/HOO
VELIKA DRAMA

Herojski nastup Hrvata na Europskim igrama: Do polufinala stigao igrajući ‘na jednoj nozi‘!

‘Imao sam već 11 ruptura te stražnje lože, nadam se da će me liječnici zakrpati‘, rekao je Gačina
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 26. lipanj 2023. 19:08

Andrej Gaćina (37) nastavlja kročiti pobjedničkom stazom na Europskim igrama u Poljskoj, a čak ga ni ozljeda stražnje lože nije zaustavila u tome, premda se u jednom trenutku činilo da će predati meč. Hrvatski stolnoteniski veteran se pobjedom protiv Austrijanca Daniela Habesohna plasirao u polufinale pojedinačnog turnira u Hutnik Areni u Krakovu i ovog ga utorka čeka borba za medalju. Barem se nadamo da će biti tako, a konačna će odluka biti na liječnicima.

Ako mu upale zeleno svjetlo, od 13.30 sati će najprije u polufinalu igrati protiv francuske stolnoteniske senzacije, tek 16-godišnjeg Felixa Lebruna, a ako prođe u večernjim satima ga čeka i meč za zlato. U slučaju poraza, na programu će, dakako, biti dvoboj za broncu. U obje varijante suparnik bi mu mogao biti i Felixov stariji brat, 19-godišnji Alexis koji u drugom polufinalu igra protiv Portugalca Marcosa Freitasa.

Gaćina je u ponedjeljak u četvrtfinalu nadigrao vršnjaka iz Austrije s 4-1 u setovima. Zadranin je odlično otvorio meč, brzo pobjegao na nedostižnu prednost i lako pospremio prvi set u džep. U drugom se Habesohn ipak pribrao i u završnici slomio našeg stolnotenisača.

image

Andrej Gaćina

DAMIR SENČAR/HOO

Priča se još jednom promijenila u trećem setu, Gaćina je opet bio agresivniji i nakon početne prednosti Austrijanca, odveo je vodu na svoj mlin. A onda se sve početkom četvrtog seta pretvorilo u dramu. Gaćina se pri zaostatku 2:4 uhvatio za stražnju ložu desne noge, ukazivana mu je pomoć nekoliko minuta, ali uspio se vratiti. Dobio je prva tri poena u nastavku, no Habesohn je nakon minute odmora odjurio na 8:5. Nije, međutim, time slomio Gaćinu koji je nadoknadio zaostatak i iskoristio drugu set-loptu, a pritom je cijelo vrijeme igrao s vidljivo suženim radijusom kretanja. Nastavio je tako i u petom setu, borio se i protiv Habesohna i protiv ozljede i izborio veliku pobjedu.

- Imao sam već 11 ruptura te stražnje lože i sad me opet presjeklo u četvrtom setu. Bio sam godinu i pol ili dvije bez rupture i, eto, opet se dogodilo. Doduše, nadam se da nije, nemam još nalaze, ali po osjećaju, mislim da je to u pitanju. U prvom sam trenutku razmišljao o predaji meča, ali onda sam rekao da idem probati do kraja jer ipak su ovo Europske igre. Vidjet ću s liječnicima i fizioterapeutima koliko me mogu zakrpati. Nadam se najboljem, ali vidjet ćemo što će reći nalazi - rekao je Gaćina s mješavinom sreće i zabrinutosti.

Nakon ozljede je bilo vidljivo da je primijenio malo drugačiju taktiku na koju Austrijanac opet nije imao odgovor.

- Promijenio sam stil igre u trenutku kad sam osjetio bol. Samo sam stajao i igrao sam, nisam puno trčao, a onda je i njemu bilo teško, jer nije znao što očekivati. Mogao sam igrati i dugu i kratku lopticu, i sve, tako da ni njemu nije bilo lako u tim trenucima.

Budući da su obojica duboko u tridesetim godinama, jasno je da su se puno puta susretali na turnirima.

image

Andrej Gaćina

DAMIR SENČAR/HOO

- Imam pozitivan omjer protiv njega, u zadnjih šest mečeva samo sam jednom izgubio. Znao sam što mogu očekivati, doduše i on je, ali mislim da njemu moja igra znatno manje odgovara, nego obrnuti. To se i ovaj put pokazalo i stvarno sam sretan ovom pobjedom, ali malo mi je žao zbog noge. Događalo mi se već da me usred meča uhvati ruptura, ali igrati odmah sutradan je malo nezgodno.

Bude li sve u redu, sutra će mu s druge strane stola stajati klinac koji je više no upola mlađi od njega.

- Stvarno je super dečko, igra vrhunski unatoč godinama. Napravili su on i brat veliki iskorak u zadnjih godinu dana. Samo se nadam da ću s ovakvom nogom moći dati sve od sebe.

I trener reprezentacije Neven Karković potvrdio je nakon meča da je gotovo 99 posto sigurno da je kod njegova učenika u pitanju ruptura. Ni, on nije bio siguran hoće li Gaćina biti sposoban u utorak izaći na teren. Odluka će očito pasti nekoliko sati ranije...

Linker
02. svibanj 2024 09:08