Kraj puta za Tomislava Pucara na Svjetskom prvenstvu

 WTT
STOLNI TENIS

Hrvat nije uspio napraviti povijesni doseg, na putu do četvrtfinala Svjetskog prvenstva ispriječio mu se Egipćanin

Piše: Siniša BožićObjavljeno: 25. svibanj 2023. 19:38

Tomislav Pucar (45. na svijetu) poražen je u osmini finala Svjetskog prvenstva od Egipćanina Omara Assara s 4:0 (6, 9, 10, 8). Hrvatski stolnotenisač tako je ponovio uspjeh od prije četiri godine kada je također zaustavljen na korak do četvrtfinala SP-a.

Pucar je najveću šansu imao u drugom i trećem setu. U drugom je vodio 9:7, u trećem je vodio 9:7, pa imao set loptu, ali iskusniji Egipćanin je i to uspio okrenuti. Za svaki poen Pucar je trebao puno ‘raditi’, što inače nije njegov stil igre. S druge strane stola Assar je kvalitetno lovio Pucarove udarce, a s odmakom je igrao sve kvalitetnije. Realno, ovo je odličan rezultat, ali šteta za meč osmine finala jer je mogao ostvariti nešto što još nije, a bio bi jedan od dva Europljanina među osam najboljih. Assar je bio dobar ždrijeb za tako nešto ostvariti, ali ne treba smetnuti s uma da je riječ o iskusnijem 31-godišnjaku, koji za sebe ima četvrtfinale Olimpijskih igara. I koji je odigrao odličan meč.

- Najveći dobitak je da Tomo igra na najboljim razinama. Samim time što je među 16 na svijetu to i dokazuje te stoga smo zadovoljni ostvarenim. Ući u osminu finala je sjajan uspjeh, bez obzira koga si pobijedio na tome putu, a pogotovo kad si dobio nekog poput odličnog i prekaljenog igrača kao što je Ovtcharov. Ostaje žal zbog poraza pogotovo kada vidimo ždrijeb. No, to ne govorim podcjenjujući Assara, koji je odličan igrač i prvak Afrike, već zato što je žal što se nismo popeli još koju stepenicu više. Tomo je imao svoje šanse, Assar je bio za nijansu bolji. Već ranije sam spomenuo da mu sigurno dodatni impuls što igra na svom kontinentu, da ima podršku navijača, a istodobno je stvarno bio sjajan što je i sam bio svjestan te potvrdio u razgovoru nakon meča. Uostalom, za ulazak među 16 je pobijedio Moregarda, koji je ovdje branio srebro iz Houstona. Moramo biti zadovoljni i ponosni, ovo je Tomi poticaj da nastavi tim putem, a prilika će sigurno biti još - istaknuo je izbornik Neven Karković.

Inače, posljednji Hrvat koji je osvojio pojedinačnu medalju na svjetskim prvenstvima bio je - Zoran Primorac. Dogodilo se to 1993. u Gothenburgu, a Zoki je tada osvojio broncu. Inače, prije 84 godine u Africi je na postolju bio i Hrvat. Tada se na afričkom kontinentu igralo posljednje SP, a te 1939. u Kairu je zablistao - Žarko Dolinar. U ženskoj konkurenciji medalju sa svjetskih smotri ima - Tamara Boroš, a dogodilo se 2003. u Parizu. I to kakav je uspjeh svjedoči da je Tamara posljednja Europljanka s medaljom na SP-u. Nakon nje na postolju su prakitčki sve Kineskinje.

Što se tiče ostatka konkurencije zanimljiv podatak je da je u osmini finala ušlo možda najviše igrača iz različitih zemalja unazad nekoliko svjetskih prvenstava. Među posljednjih 16 je bilo pet Kineza, dva Južnokorejca, Nijemac, Hrvat, Egipćanin, Slovenac, Talijan, Japanac, Tajvanac, Danac i Portugalac. Recimo, druga i treća reprezentacija svijeta, Njemačka i Japan, imali su samo po jednog igrača u osmini finala. Švedska je na posljednja dva SP-a imala dva viceprvaka, Falcka i Moregarda, a sada, kao šesta reprezentacija svijeta, nemaju niti jednog svog predstavnika u završnici. I u parovima su ostali kratki jer su svjetski prvaci iz Houstona, Falck i Karlsson, svladani od Korejaca. Ni Francuzi nisu bolji, oni su sedmoplasirana reprezentacija po renkingu, a u završnici su bez predstavnika. Iako ovo prvenstvo neće po dobrome pamtiti europski igrači, treba istaknuti uspjeh Danca Linda, koji je jedini Europljanin u četvrtfinalu. Do prije godinu i pol dana je bio u kolicima, nije se znalo hoće li više igrati, a sada lovi medalju na Svjetskom prvenstvu. Nastradao je u automobilskoj nesreći jer je čovjek, čiji ga je automobil udario, imao srčani udar te je naletio na Lindov automobil iz suprotnog smjera. U Houstonu su Europljani uzeli četiri medalje, u Durbanu zasad je osigurana tek jedna i to u muškim parovima. Potpisuju je Nijemci Ovtcharov i Franziska, sve ostalo je u rukama Azije i tendencija je da tako i ostane.

Nije neka novost, ali Kinezi opet nezaustavljivo marširaju s obzirom na to da su dosad uglavnom prolazili neokrznuti. Od pet kineskih igrača gotovo niti jedan nije izgubio više od jednog seta do četvrtfinala, jedino je Slovenac Jorgić uspio otrgnuti Liang Jingkunu dva seta. Kod djevojaka je situacija je još lošija. Recimo, među posljednjih 16 gotovo da i nema europskih igračica. Čast Europe branile su Njemice Mittelham i Han Ying te Slovakinja Kukulkova, a u četvrtfinalu će igrati samo Han Ying.

Osmina finala, muški: Fan Zhendong (Kin) - Dang Qiu (Nje) 4:0, Pucar (Hrv) - Assar (Egi) 0:4, Liang Jingkun (Kin) - Jorgić (Slo) 4:2, Bobocica (Ita) - Harimoto (Jap) 0:4, Ma Long (Kin) - Lim Jonghoon (Kor) 4:0, Lin Yun-Ju (Tpe) - Lin Gaoyuan (Kin) 1:4, Lind (Dan) - Jang Woojin (Kor) 4:1, Geraldo (Por) Wang Chuqin (Kin) 0:4

Osmina finala, žene: Sun Yingsha (Kin) - Shin Yubin (Kor) 4:0, Kukulkova (Svk) - Han Ying (Nje) 0:4, Hayata (Jap) - Suh Hyo Won (Kor) 4:0, Hirano (Jap) - Wang Yidi (Kin) 0:4, Chen Meng (Kin) - Kihara (Jap) 4:2, Diaz (Por) - Ito (Jap) 0:4, Chen Xingtong (Kin) - Cheng I-Ching (Tpe) 4:3, Mittelham (Nje) - Wang Manyu (Kin) 1:4

S. Božić

Linker
26. travanj 2024 18:45