Veliki povratak hrvatskih stolnotenisača nakon što su gubili 2:0 s Belgijom

 Hsts
STOLNI TENIS

Hrvati iščupali pobjedu u dramatičnom meču na Svjetskom prvenstvu, Zeljko nas vratio u igru, Gaćina završio poput Kasparova

Nakon prva dva susreta na Svjetskom prvenstvu Hrvatska ima dvije pobjede protiv izravnih konkurenata za prolazak skupine
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 18. veljača 2024. 14:24

Nakon pobjede nad Mađarima, Hrvatska je i ostvarila drugu pobjedu na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji.

I to u ludom i neizvjesnom meču gdje su naši stolnotenisači gubili 0:2 pa na kraju slavili nad Belgijom s 3:2. Kako je sve krenulo nije se činilo da ćemo arenu napustiti sa smiješkom. Belgija je imala sve u svojim rukama, velikih 2:0, ali na kraju, na našu sreću, pokazalo se i sve dostižno.Belgija je povela nakon što je Nuytinck s 3:2 svladao Pucara, a potom je Rassenfosse s 3:1 pobijedio Gaćinu. Bio je to meč u kojem je Zadranin imao sve u svojim rukama, i to više puta, ali raspoloženi talentirani i 20-godišnji Belgijac se svaki put provukao.

Kad se sve činilo bezizlazno ukazao se Zeljko, koji, recimo, dan ranije s Mađarima nije imao svoj dan. No, ovog puta, u dvoboju klupskih suigrača, Zeljko je nadigrao Allegra s 3:1 i vratio nas u igru. Izgubio je Zeljko prvi set, ali ništa ga nije omelo da do kraja izdominira Allegra. Na to se nadovezao Pucar, koji je u odličnom meču s 3:0 bio bolji od Rassenfossea. Završni udarac Belgijcima zadao je Gaćina, koji je s uvjerljivih 3:0 nadigrao Nuytincka. I to Gaćina koji nije sto posto fit. Otišao je na SP s problemima u aduktoru, s kojim periodično ima problema već dugi niz godina. I takav načet, u 38. godini života, je odigrao izvanserijski kada je bilo najpotrebnije.

Velika pobjeda naših dečkiju. Osim preokreta iz naizgled bezizlazne situacije, nakon prva dva susreta na Svjetskom prvenstvu imamo dvije pobjede protiv izravnih konkurenata, Mađarske (3:1) i Belgija (3:2), za prolazak skupine. No, iako su te dvije pobjede odličan vjetar u naša leđa još nismo definitivno potvrdili prolazak skupine. Ključan će biti sutrašnji meč između Belgije i Kube. Pobijedi li Belgija, Hrvatska će sigurno biti druga. Ako bude obratno nama će svakako biti potrebna pobjeda nad Kubom kako bi izbjegli moguće zavrzlame. No, iako je za vjerovati da će Belgija dobiti Kubu, iskustvo nas uči da ne treba raditi računicu prije nego se susret završi. Također, iako Hrvatska još nije izgubila meč na ovom SP-u, prvo mjesto se ne spominje u ovim kalkulacijama, ali za to ima i opravdanih razloga. S nama u skupini je i Kina koja je toliko dominanta u stolnom tenisu, a pogotovo u ekipnom dijelu, da u tom meču dečki mogu samo uživati i dati sve od sebe pa što bude. Ne pamti se toliko duga dominacija jedne zemlje u bilo kojem sportu. Inače, prvih pet najbolje rangiranih igrača svijeta su - Kinezi, a od 2001. sve titule su u njihovim rukama.

- Težak i iscrpljujuć meč, vjerojatno ključan za prolazak skupine, ali ne želim ništa unaprijed govoriti dok se sve na završi. Jako dobra Belgija, kao i Rassenfosse. Doveli smo se da gubimo 0:2, iako je Tomo i u prvom meču imao neku šansu izvući meč u svoju korist. Andrej je igrao jako dobro s Rassenfosseom, vodio je 1:0 u setovima, pa 10:6 u drugom setu. Kod 1:1 je imao 10:6. Na kraju je i u četvrtom setu vodio, i to 9:5, ali Rassenfosse je stalno radio pritisak. Andrej je morao riskirati, dolazilo je do pogrešaka kao i nekih poklonjenih lopti i na kraju je izgubio. Srećom, ukazao nam se Fićo, bio je u svom pravom igračkom izdanju. Na način koji je pobijedio taj susret, iako je izgubio prvi set, sve nas je gurnulo prema naprijed. Tomo je s Rassenfosseom imao jako dobar meč, nije bilo lako unatoč što je završilo 3:0. Bio je to meč s nizom atraktivnih poena. Šlag na kraju je bio Andrej, koji je igrao s podvezanom nogom. I odigrao je doktorski. Ja bih rekao u stilu Kasparova, fantastično taktički! Bio je blizu stola, nije praktički dao Nuytincku da se razmaše, što je njegova igra. Kapetan ekipe nas je sve doveo do pobjede. Jako važne pobjeda jer sada imamo mir. Sutra možemo odmarati Andreja protiv Kine, a nadam se i protiv Kube. Naravno, ako Belgijci pobijedi Kubance. Sada je sve super, nadam se da će tako biti i sutra kad se probudimo, da će se dečki dobro osjećati, neće biti pretjeranih zatezanja i ozljeda - kazao je izbornik Neven Karković.

Sjedeći susret s Kinom igramo 19. veljače u 02.00 po hrvatskom vremenu.

HRVATSKA - BELGIJA 3:2

Pucar - Nuytinck 2:3 (-9, 7, -8, 10, -5)

Gaćina - Rassenfosse 1:3 (6, -12, -11, -9)

Zeljko - Allegro 3:1 (-7, 5, 7, 8)

Pucar - Rassenfosse 3:0 (10, 7, 14)

Gaćina - Nuytinck 3:0 (7, 10, 6)

Poredak: Kina 3-0, Hrvatska 2-0, Mađarska 1-2, Belgija 0-2, Kuba 0-2

Linker
27. travanj 2024 22:08