Izbornik Željan Gaćina, Hana Arapović, Ivor Ban i izbornik Darko Arapović

 HSTS
FANTASTIČAN USPJEH

Hrvatska ima nove europske prvake! Naši najveći talenti osvojili zlato u Skoplju

Ivor Ban i Hana Arapović u petom su setu gubili 3:8 od Rumunja, ali uspjeli su preokrenuti i osvojiti titulu
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 27. siječanj 2024. 21:46

Hrvatska ima nove europske prvake, a oni su Ivor Ban i Hana Arapović. Na Europskom prvenstvu za mlađe seniore u Skoplju hrvatski par ostvario je fantastičan uspjeh, a kruna svega je bilo finale u kojem su s 3:2 (-8, 9, 7, -11, 8) svladali Rumunje Movileanua i Zahariju. Kakva je to drama bila, činilo se kako će se naši stolnotenisači morati zadovoljiti srebrom, što bi također bio odličan uspjeh. No, priča se, na našu sreću, rasplela u drugom smjeru.

U odlučujućem setu Arapović i Ban su gubili 8:3 i ako su Rumunji na trenutak pomislili kako je sve gotovo, grdo su se prevarili. Poen po poen i naši stolnotenisači su nanizali čak osam uzastopnih poena za titulu prvaka. Hana je dignula ruke u zrak, Ban je kleknuo, a izbornik Željan Gaćina preko reklama ušao u arenu nakon čega su se svi zagrlili. Ovaj uspjeh je svakako kruna njihove suradnje koja traje već nekoliko godina. Prvu europsku medalju (broncu) osvojili su 2021. i to na omladinskom EP-u u Varaždinu. Sljedeće godine su opet bili brončani, ali ovog puta na EP-u u Beogradu. Dvije godine nakon Ban i Arapović konačno su i zlatni i to u konkurenciji mlađih seniora.

Subota je svakako bila dobar dan za hrvatski stolni tenis jer je potvrđeno da ćemo se iz Skoplja vratiti s četiri medalje. Sličan uspjeh Hrvatska je ostvarila 2021. kada su u glavnim ulogama također bili Ban i Arapović. Tada su na juniorskom Europskom prvenstvu također osvojene četiri medalje, ali tada su bile četiri bronce.

Trenutno dvije medalje su svakako brončane, u muškim i ženskim parovima, Ban i Arapović su dodali zlato u miksu, a posljednju medalju osigurala je Hana u pojedinačnoj konkurenciji. Zagrepčanka brani naslov na ovom Europskom prvenstvu, a u subotu je prošla u polufinale. Hrvatska stolnotenisačica opet ima odličan nastup na Euru s obzirom na to da je osvojila medalje u sve tri kategorije, pojedinačno, par i miks. Zasad zlato i broncu.

Za ulazak u četvrtfinale bez većih problema nadigrala Portugalku Pinto s 4:0, a potom je s 4:3 porazila i Njemicu Klee, s kojom je igrala u konkurenciji parova. Također, s Njemicom je igrala finale na prošlom EP-u Sarajevu, a tada je slavila s 4:1. Ovog puta bio je to meč pun uspona i padova, ali dojma smo da je cijelo vrijeme Hana imala sve u svojim rukama. Odlično je otvorila, povela 2:0, no Njemica je izjednačila. Opet je naša predstavnica povela, u šestom setu je i vodila 7:4, no Klee se uspjela izvući. Ipak, Arapović je u odlučujućem setu krenula silovito, vrlo brzo se odvojila na 9:3 i pobjeda je bila pitanje trenutka. Za finale je čeka Rumunjka Zaharija (nedjelja, 10.00) s kojom je odigrala bezbroj mečeva tijekom karijere. I u pravilu uvijek su se sretale u završnicama velikih natjecanja.

Kako god, Hana je nastavila nizati medalje na europskim smotrama, od 2018. u pravilu ima neku medalju s omladinskih prvenstava, a sada isto ostvaruje i na prvenstvima za mlađe seniore.

U muškoj pojedinačnoj konkurenciji Ivor Ban je zaustavljen u osmini finala i to od Bertelsmeiera s 4:2 (9 -11, -8, 8, 9, 6). Nijemac je ranije ostvario zapažene rezultate, u prvoj fazi je u skupini iza sebe ostavio Portugalca Abioduna, koji je kasnije u skupini svladao Bana, a u drugoj fazi natjecanja u skupini je bio ispred petog nositelja Rumunja Movileanua (4:0).

U parovima Ivor Ban i Borna Petek su na kraju treći, u polufinalu su s 3:0 (9, 1, 8) svladani od odličnih mladih Rumunja Ionescua i Movileanua, koji su ujedno i treći nositelji Eura. Ban je nastavio niz medalja na mlađeseniorskim prvenstvima s obzirom na to da je 2021. bio srebrni, a 2022. zlatni. Tada je nastupao u paru s Mađarom Andrasem. Odličan uspjeh i za dvije godine mlađeg Peteka, kojem će ova medalja biti podstrijek za dalje.

I u ženskoj konkurenciji Arapović i Njemici Klee zaustavljene su od Rumunjki i to Mei Rosu i Zaharije, koje su slavile s 3:1 (9, 4, -6, 5).


Pojedinačno

Stolnotenisači, osmina finala: Ban (Hrv) - Bertelsmeier (Nje) 2:4 (-9, 11, 8, -8, -9, -6)Stolnotenisačice, osmina finala: Arapović (Hrv) - Pinto (Por) 4:0 (4, 5, 10, 7), četvrtfinale: Arapović (Hrv) - Klee (Nje) 4:3 (11, 9, -7, -11, 8, -8, 5)

Parovi

Stolnotenisačice, polufinale: Ban/Petek (Hrv) - Ionescu/Movileanu (Rum) 0:3 (-9, -1, -8)Stolnotenisačice, polufinale: Arapović/Klee (Hrv/Nje) - Mei Rosu/Zaharia (Rum) 1:3 (-9, -4, 6, -5)

Mješoviti parovi

Polufinale: Ban/Arapović (Hrv) - Kubik/Brzyska (Pol) 3:1 (-11, 10, 11, 7), Ban/Arapović (Hrv) - Movileanu/Zaharia (Rum) 3:2 (-8, 9, 7, -11, 8)

Linker
25. travanj 2024 07:18