Lijep uspjeh za naše djevojke - Lea Rakovac, Hana Arapović, Mateja Jeger Majstorović i izbornik Dragutin Šurbek

 HSTS
POMELI FAVORITA

Hrvatska kreirala jedno od najvećih iznenađenja na Svjetskom prvenstvu, a upali smo kao zamjena!

Naše stolnotenisačice dovele su se u situaciju da mogu osvojiti prvo mjesto u skupini
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 19. veljača 2024. 12:12

Hrvatice su kreirale jedno od većih iznenađenja na Svjetskom prvenstvu! Naše stolnotenisačice pomele su izrazito favoriziranu Francusku s čak 3:0 i pritom im nanijele prvi poraz, a sebe dovele u situaciju da mogu osvojiti prvo mjesto u skupini, a samim time izboriti direktno osminu finala.

Za tako nešto treba nam pobjeda nad Egiptom, a u slučaju poraza naš plasman ovisit će o susretu Češke i Ukrajine. U slučaju da pobijedi Češka Hrvatice će biti trećeplasirane i plasirati se u razigravanje, a u slučaju češkog poraza zauzet ćemo četvrto mjesto, a samim time i okončati nastup na SP-u.

No, trenutna situacija je takva da je Hrvatska u prilici da uđe među 16 najboljih nakon dvadesetak godina, a ovakav rasplet je još draži kada znamo da je ova reprezentacija izborila nastup u Južnoj Koreji naknadno to jest zbog otkazivanja pojedinih ekipa. Preostaje još meč s Egiptom, koji se igra 20. veljače u 02.00 po hrvatskom vremenu.

Bio je to jedan od onih mečeva gdje ne vjeruješ što se događa, pogotovo ako si Francuz. Znamo da su naše djevojke i izbornik nadali iznenađenju, ali baš da su sanjali da će pomesti jednu Francusku s 3:0. Teško. I onda krene meč, a Hana Arapović doslovno odnese Prithiku Pavade (3:0). I to jednu od najboljih mladih europskih igračica, koja drži 33. mjesto na svijetu. Da, Hana u Busanu igra fantastično, četiri meča i isto toliko pobjeda. U istom ritmu nastavila je i Lea Rakovac, koja je totalno dominirala u susretu s najboljom Francuskinjom Yuan Jia Nan, inače 20. igračicom svijeta. Lea je 230. Ok, ranking nije jedino mjerilo, pogotovo s ovakvim načinom bodovanja, ali... Ta ista Francuskinja je nedavno osvojila europski Top 16. Za kraj, Mateja Jeger Majstorović je s 3:1 pobijedila Charlotte Lutz. Nije dobro krenula, Francuskinja je lako uzela prvi set, ali potom je naša najiskusnija igračica uspjela ostvariti kontrolu i brzo povela 2:1. U četvrtom setu je spasila jednu set loptu, a iskoristila svoju treću meč loptu. Okrenula se prema klupi i potrčala prema ostalim djevojkama te izborniku gdje su svi zajedno proslavili. I imaju zašto. Ovo je jako lijep skalp, pogotovo jer je Francuska izraziti favorit, jedna od najboljih europskih reprezentacija. I još, k tome, što naše djevojke nisu otvorile SP kako su priželjkivale. Bila je ogromna prilika da svladamo oslabljenu Ukrajinu (3:2), ali to jednostavno nije bio naš dan. Pogotovo za Rakovac, koja je vodila 2:0 u odlučujućem setu. No, vratilo se u sljedeća dva meča. Lea je dobila njihove prve rekete, ponajbolje Europljanke, Čehinju Matelovu i Francuskinju Yuan Jia Nan.

- Cure su bile top - javio se izbornik Dragutin Šurbek još uvijek promuklog glasa:

- Hana je bila fenomenalna, pomela je Pavade, vidi se na ovom turniru da je jako napredovala. Lea se digla nakon pobjede nad Matelovom, a bilo joj je i lakše za igrati nakon što je Hana dobila Pavade. Vidjelo se da su se Francuskinje malo uplašile nakon tog meča. Lea je nametnula svoju igru i to protiv igračice koja je nedavno osvojila Top 16. Fenomenalan taktički meč. Mateji nije bilo jednostavno za igrati, imala je meč u svojim rukama. Prvi set je bila u grču, kasnije je odigrala taktički zrelo. Nije to lako završiti, ali bila je hrabra. Ova Francuska je po meni među tri najbolje europske ekipe, iza Rumunjske i Njemačka. Što se tiče posljednjeg meča mislim isto kao i prethodnih dana. Egipćanke jesu favorit u tom meču, ali nisu nepobjedive - zaključio je Šurbek.


HRVATSKA - FRANCUSKA 3:0

Arapović - Pavade 3:0 (8, 9, 3)

Rakovac - Yuan Jia Nan 3:1 (6, 7, -4, 9)

Jeger - Lutz 3:1 (-3, 7, 6, 12)

Raspored i rezultati mečeva

16. 2. vs. Ukrajina 2:3 ❌

18. 2. vs. Češka 3:0 ✅

19. 2. vs. Francuska 3:0 ✅

20. 2. vs. Egipat (02.00)

Poredak: Francuska 3-1, Egipat 2-1, Hrvatska 2-1, Ukrajina 1-2, Češka 0-3

Ostali rezultati/raspored: Francuska - Češka 3:2, Egipat - Češka 3:1, Francuska - Ukrajina 3:0, Francuska - Egipat 3:0, Egipat - Ukrajina 3:1, Egipat - Hrvatska (20.2.), Ukrajina - Češka (20.2)

Linker
27. travanj 2024 13:54