STOLNI TENIS

Hrvatska u Vrsaru pomela Španjolsku i potvrdila nastup na Europskom prvenstvu u Malmöu

Muška reprezentacija ostvarila i treću pobjedu u skupini te potvrdila nastup na EP
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 23. veljača 2023. 18:22

Hrvatski stolnotenisači izborili su Europsko prvenstvo. Naša reprezentacija je u Vrsaru s 3:0 pobijedila Španjolsku i definitivno potvrdila nastup u Malmöu u rujnu ove godine.

Hrvatska je prva u skupini i to s maksimalnim učinkom 3-0, Austrija je na 1-1, a Španjolska je zadnja s 0-3. Ostaje nam još susret s Austrijom u gostima, ali to će biti tek formalnost.

Španjolska je u Vrsar stigla bez prvog igrača, Alvara Roblesa, ali izbornik Neven Karković nije htio nikakvo opuštanje. Pogotovo jer su u prvom susretu Španjolci bili vrlo neugodni. No, ovog puta nije bilo nikakve neizvjesnosti, naši stolnotenisači su doslovno pomeli suparnike.

- Kada pobijediš 3:0 izgleda na prvu kako suparnici nisu neki. No, kada pogledate statistiku ne bi vjerovali koga su sve dosad pobijedili Masip i Caballero. Mi smo pogodili postavu. Fićo je igrao s ljevakom, Gaćko je bio rutiniran i prejak za suparnika, a Frane je ekspert za forhendaše, što je pokazao niz puta. Sve se poklopilo - istaknuo je izbornik Neven Karković.

Tako je i bilo. Filip Zeljko je ‘smazao‘ De Le Herasa za predjelo, Andrej Gaćina je nastavio u sličnom tonu, a točku na ‘i‘ stavio je Frane Kojić. Dečki su na putu do pobjede ispustili - set! Cro Express projurio je Vrsarom i ‘čekirao‘ karte za Švedsku. Nije da nismo očekivali, bili smo favoriti. Naš sastav je jači, na kontu imamo dvije pobjede, ali sve to trebalo je potvrditi i u areni. Treba spomenuti kako nismo mogli računati na Tomislava Pucara, koji nije igrao zbog ozljede. Nije se htjelo riskirati, a i za nekoiko dana on i Gaćina imaju nastup na Top-u 16.

- Svi smo sretni što smo sve riješili i prije posljednjeg meča. Sad smo bez stresa. Realno, bili smo favoriti, ali trebalo je to pokazati za stolom. Svi smo bili odlični. Nadam se dobrim pripremama u kolovozu kako bi u Švedskoj napali što bolji rezultat - kazao je Gaćina, naš najiskusniji igrač.

Zeljko je nije previše dao suparniku, a nije bio rječit ni u izjavama. No, bio je ‘rječit‘ tamo gdje treba biti.

- Moram biti veseo kada ovako uvjerljivo dobiješ Španjolce i pritom ostvariš željeno - kazao je Zeljko i prepustio mikrofon suigraču Kojiću.

- Drago mi je da sam u povratničkom nastupu za reprezentaciju, nakon duže pauze radi zdravstvenog stanja, odigrao dobar meč. Sada je samo bitno ostati zdrav te se ovog ljeta što bolje spremiti za Ëuro.
Inače, zanimljiv podataka je da je muška seniorska reprezentacija posljednji put gostovala u Istri 2005., a tada je domaćin bila Pula. Nakon 18 godina Vrsar je drugo mjesto u Istri koje je ugostilo mušku reprezentaciju. I pritom je naglašeno kako je ovo zasigurno jedno od najznačajnijih sportskih događaja u povijesti ovog malog mjesta, ali velikog turističkog središta na zapadnoj obali Istre.

HRVATSKA 3

ŠPANJOLSKA 0

Zeljko - De La Heras 3:0 (5, 6, 5)

Gaćina - Masip 3:1 (4, -7, 6, 4)

Kojić - Caballero (8, 4, 9)

Skupina A4

REZULTATI: Španjolska - Hrvatska 3:1, Španjolska - Austrija 2.3, Hrvatska - Austrija 3:2, Hrvatska - Španjolska 3:0.

POREDAK: Hrvatska 3-0, Austrija 1-1, Španjolska 0-3.

Preostali mečevi: Austrija - Španjolska, Austrija - Hrvatska.

Linker
25. travanj 2024 10:48