Borna Petek ostvario je odličan rezultat na WTT Feederu u Varaždinu

 NADER BLEL
STOLNI TENIS WTT Feeder Varaždin

Ima 18 godina, još uvijek je junior, a u Varaždinu je zabljesnuo i probio se u glavni ždrijeb seniorskog međunarodnog turnira

Za prolazak među 64 najbolja Borna Petek nanizao je tri suparnika, koja su svi stariji od njega, a dvojica imaju već vrlo dobre karijere
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 03. travanj 2024. 18:33

Odličan rezultat u Varaždinu ostvario je hrvatski stolnotenisač Borna Petek (508. na svijetu) koji se kroz kvalifikacije probio do glavnog ždrijeba WTT Feedera!

Petek je još uvijek junior, ali odlično je iskoristio priliku te putem do uspjeha izbacio tri respektabilna suparnika. Sva trojica su starija od njega, dvojica iza sebe već imaju vrlo dobre karijere, ali ništa to nije omelo 18-godišnjeg Zagrepčanina da se probije među 64 najbolja. Što je najbolje ovo mu je tek četvrti seniorski turnir u protekle tri godine. Velik poticaj za daljnju karijeru.

U 2. kolu kvalifikacija izbacio je pet godina starijeg Austrijanca Kolodziejczyka s 3:0 (7, 8, 7), 227. igrača svijeta, koji iza sebe ima respektabilnu sezonu u Austriji. U Bundesligi je po učinku treći igrač u poretku, ove sezone ima tek dva poraza i to od našeg Kojića i Khanina. Nakon toga naš stolnotenisač je izbacio i 25-godišnjeg ljevorukog Talijana Pinta s 3:0 (5, 15, 5), koji drži 325. mjesto na svijetu, a za kraj je spasio meč iako je gubio 2:1 i 10:8 protiv 21-godišnjeg Iranca Mousavija Tahera (8, -8, -7, 12, 8).

Dobar nastup imao je i 17-godišnji Leon Benko (455.), U 1. kolu izbacio je Mongolca Gankhuyaga (3:0), da bi potom nadigrao i pet godina starijeg Talijana Oyebodea (226.) s 3:1 (10, 8, -5, 9). Lijep skalp za našeg mladog igrača, pogotovo ako znamo da mu je Feeder u Varaždinu drugi nastup na nekom seniorskom turniru ove kategorije, a prvi je igrao nedavno u Otočecu. Što je najbolje imao je priliku i protiv Wetzela, Nijemca pod malteškom zastavom, ali unatoč prednosti u prvom i četvrtom setu nije uspio kreirati iznenađenje te je poražen s 3:1 (14, 8, -5, 7).

U ženskoj konkurenciji Andrea Pavlović (274.) se nije uspjela probiti do glavnog ždrijeba, u 2. kolu kvalifikacija bolja je bila Španjolka Coll (491.) s 3:1 (5, -4, 9, -10, 10).

U četvrtak kreće glavni ždrijeb, a hrvatske boje branit će deset naših stolnotenisača i stolnotenisačica u pojedinačnoj konkurenciji. Devet ih je bilo nositelja, a deseto mjesto popunio je Petek koji se za to izborio kroz kvalifikacije, a suparnik će mu biti talentirani Rumunj Ionescu. Kod muških Tomislav Pucar igra sa Singapurcem Pangom, Filip Zeljko s Korejcem Oh Junsungom, Andrej Gaćina s Talijanom Stoyanovim, Frane Kojić s Korejcem An Haehyunom, a Ivor Ban s Tajpežaninom Huangom. Kod djevojaka Ivana Malobabić igra s Poljakinjom K. Wegrzyn, Lea Rakovac sa Slovakinjom Balažovom, Mateja Jeger Majstorović s Indijkom Ghorpade, dok će Hana Arapović na drugu nositeljicu i nesalomljivu Luksemburžanku Ni Xia Lian, koja u svojoj 61. godini života prkosi vremenu. Uostalom, nakon toliko medalja i dalje drži visoko 42. mjesto na svijetu. Inače, prvu veliku medalju osvojila je 1983. kada je kao dio kineske reprezentacije postala dvostruka svjetska prvakinja (ekipni i miks).

S. Božić

Linker
03. travanj 2024 18:34