Ivor Ban i Borna Petek
 

 WTT
STOLNI TENIS

Ivor Ban i Borna Petek igrali turnir života u Varaždinu, na kraju uz peh ispustili meč loptu za finale

Hrvatski par poražen u polufinalu parova na WTT Feederu od Korejaca Gil Minseok i Park Gyuhyeon s 3:2, ali iza njih je najbolji međunarodni turnir u seniorskoj konkurenciji
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 06. travanj 2024. 17:30

Hrvatski stolnotenisači Ivor Ban i Borna Petek poraženi su u polufinale WTT Feedera u Varaždinu, bolji su bili Korejci Gil Minseok i Park Gyuhyeon s 3:2 (8 -7, 9, -9, 12). Bio je to još jedan meč gdje je sve bilo otvoreno, na kraju hrvatski dubl je imao meč loptu za prolaz u finale.

Ovo je odličan rezultat za mlade Zagrepčane, koji imaju 20 i 18 godina, a ostvarili su rezultate karijere na seniorskim međunarodnim turnirima. Da, treba reći da varaždinski turnir nije najveće kvalitete u svijetu stolnog tenisa, ali za njih sasvim dobra razina, a rezultati su na kraju ispali - odlični.

U meču Ban i Petek su kod 1:1 vodili 9:8, no Korejci su slavili s 11:9. Potom su Gil Minseok i Park Gyuhyeon imali vodstvo od 9:6, da bi hrvatski dvojac nanizao pet poena i odveo meč u peti set. U tom odlučujućem setu Ban i Petek su vodili 5:3, potom su Korejci okrenuli na 10:7, da bi hrvatski dvojac došao do meč lopte (12:11). No, malo uz pomoć prasice, Gil i Parku su izjednačili, ubrzo i nanizali dva poena što ih je gurnulo u finale. Šteta nakon svega da naši dečki nisu prošli, pogotovo jer su se nekoliko puta vraćali i na kraju bili korak do prolaska. No, kao što smo ranije pisali, ovo je za naš mladi dvojac odličan poticaj za dalje. Uostalom, dosad nisu previše igrali skupa, tek izlaze na seniorsku scenu, a u parovima drže 310. mjesto na svijetu.

- Svako polufinale na seniorskom međunarodnom turniru je zapažen i lijep rezultat. No, treba biti objektivan i reći da na ovom turniru nisu nastupali najbolji na svijetu. Za Bana se od ranije zna da je dobar par igrač, slaže se dobro s Petekom, a na kraju su imali i meč loptu. Ima puno prostora za još bolje igrati što su dobre vijesti. Treba vidjeti kako će se stvari ubuduće razvijati, nije jednostavno igrati parove u ovakvom sustavu natjecanja, pogotovo je zeznuto zbog financija jer treba biti više dana, a tu dosta ima skupih putovanja. Gdje će biti prilike će igrati, nije žurba, a vidjet ćemo u bližoj budućnosti hoće li biti spremni za ozbiljnija i veća natjecanja na kojima bi mogli imati značajniju rolu - istaknuo je izbornik seniora Neven Karković te nastavio:

- Oni su sad, a pogotovo Petek, početna faza seniorskog stolnog tenisa. Polako će se penjati, njihove pozicije na rankingu su nerealno niske, ali logično jer ne igraju previše seniorskih turnira. Na ovom turniru Petek je ostvario zapaženi rezultat, pobijedio je nekoliko igrača koji imaju neku reputaciju, bit će interesantno pratiti razvoj i kada im dođu još bolji suparnici. Sveukupno jako dobar turnir za njega. Ban je bio dobar, protiv Korejca je pružio solidnu igru, ali ima prostora da bude još bolji. No, ne treba zaboraviti da je An Jaehyun bio treći na svijetu na Svjetskom prvenstvu 2019. Također, Hencl, a naročito Benko su pokazali pozitivan napredak, iako su još juniori. Benko je pobijedio iskusnije igrače, koji već imaju staža na međunarodnim seniorskim turnirima i igraju u ozbiljnijim ligama. Što se tiče miksa, Ban i Arapović imaju potencijal da u budućnosti budu vrijedan par u europskom stolnom tenisu. To je dugoročan proces, ništa ne ide preko noći, jedno su juniorski i U21 turniri, a drugo seniorska konkurencija. Što se tiče nastupa naših A reprezentativaca u Varaždinu nekima poput Kojića je nedostajalo malo sreće, Gaćina i Zeljko su poklonili dobiven meč, a Pucar je igrao vrlo dobro, iako nije došao u pravu šansu. Feng Yi-Hsin je bio jako dobar, uostalom on je trenutno prvi igrač Bundeslige. Također, treba znati da većina naših seniora, pogotovo Pucar i Gaćina, inače ne igraju na Feeder turnirima, ovdje su jer je turnir kod nas. Ne možeš na svakom turniru biti dobar, a za očekivati je da će na turnirima većeg ranga biti i bolje izvedbe.

I Ban i Petek su Varaždin napustili sa smiješkom, što je i očekivano unatoč porazu.

- Bili smo stvarno dobri, na kraju im je pomogla ‘prasica‘, ali treba reći da smo se nekoliko puta vraćali iz ponora. Tek smo počeli igrati skupa, ovo nam je treći ili četvrti turnir zajedno. U miksu je isto bilo dobro, vratili smo se nakon 0:2 i 6:8, pa na kraju kod 2:2 u setovima vodili 8:6. Tu sam ja fulao tri lopte, koje inače ne promašujem. Nedostajalo je malo sreće, više fokusa i koncentracije. No, igrali smo protiv jako dobrog para iz Singapura, koji su uigrani. Ovo su mi najbolji rezultati na WTT turnirima, ali svakako najbolji turnir ikada. I mentalno i igrački. Baš sam se dobro osjećao i pružio dobre igre - kazao je Ban na što se nadovezao Petek.

- Nisam baš očekivao ovakve rezultate, zacrtao sam si prije turnira da idem meč po meč pa što bude. U parovima sam se možda više nadao, pogotovo kad sam vidio ždrijeb. Na kraju smo ušli u polufinale i imali meč loptu. Pojedinačno je bilo jako dobro, dobio sam tri igrača i ušao u glavni ždrijeb. Moglo je i još bolje iako ima još vremena za mene. Što mi je draže? Ipak rezultat u parovima, polufinale ljepše zvuči. Treba sada spustiti loptu na zemlju i još više raditi.

Linker
06. travanj 2024 17:37