STOLNI TENIS

Ivor Ban na svom prvom EP napravio pomutnju, a zamalo je osvojio i medalju

Piše: Siniša BožićObjavljeno: 17. listopad 2024. 22:27

Kakav dan za Ivora Bana!

Taj 21-godišnji Zagrepčanin u Linzu je stigao iz kvalifikacija i na kraju ušao među 32 na Europskom prvenstvu, a pritom je izbacio 30. nositelja Slovenca Kožula (4:3). Na svom prvom Europskom seniorskom prvenstvu! To je tako kada petljaju Austrijanci i Ban, samo ovog puta s druge strane nisu bili Mađari, već Slovenac.

Bila je to stvarno lavovska borba, u dosta setova borba poen za poen, a na kraju je presudila taj sedmi set i to iz druge meč lopte. Što je najbolje Slovenac je bolje otvorio, poveo 3:1, da bi Ban preokrenuo na 5:3. Odvojio se na 8:6 nakon odlične duge serve, a potom je s odličnim backhand udarcem povisio na 9:6. Ubrzo je vodio i 10:7, ali koliko je to pimplav sport ta prednost se brzo otopila. No, smogao je snage da i završi meč u svoju korist, prvo je propustio to kod 11:10, a potom je iskoristio drugu meč loptu.

No, tu dobrim vijestima za Bana nije kraj. Doduše, u mješovitim parovima s Hanom Arapović je na kraju izgubio u četvrtfinalu, ali ovo im je prvo seniorsko EP, a zamalo su uzeli medalju. U osmini finala naš par je pobijedio slovačku kombinaciju Pišteja i Kukulkovu (3:2), da bi ih potom zaustavili Španjolci Robles i Xiao (3:0). Mladi Hrvati su ostvarili su odličan rezultat, za nešto više jednostavno nije bio njihov dan, a igrali su s vrlo jakim parom. No, pred aktualnim europskim prvacima do 21 godine je neupitno lijepa budućnost.

- Ma imali smo neke sitne šanse, koje nismo iskoristili i to tako ide s jačim igračima. Ovi su stvarno uigrani, to je miks koji se na Olimpijskim igrama borio za medalju. Dobro se slažu unatoč što su oboje ljevoruki. Što se tiče pojedinačnog dijela dobro sam igrao unatoč umoru, bolovima... Na početku sam bio dobar, onda baš i ne. Tu me i sudac dodatno naljutio. Ukrao mi je servu za koju mi nitko u životu nije rekao da je nešto krivo. Malo frustrirajuće, ali sam se izvukao, poveo 3:2. Ali bila je borba cijeli meč, vodio sam sedmi set 10:7, to me uznemirilo, već sam razmišljao što ako pobijedim. Nakon što sam pobijedio shvatio sam da se ništa značajno nije dogodilo. Stisnuo sam se, ali na kraju, na sreću, i odlično završio. Lijep osjećaj je izbaciti nositelja, iako moram reći da me i ždrijeb ‘potrefio‘ da ne idem na najjače igrače - istaknuo je Ban.

Nažalost, nećemo gledati hrvatski okršaj za osminu finala jer je Filip Zeljko izgubio je od Roblesa s 4:2. Činilo se kako se Zeljko vraća nakon što je smanjio na 3:2, ali lošiji ulazak u šestom setu i Robles se brzo odvojio i prošao dalje. Ljevoruki Španjolac, koji drži 32. mjesto na svijetu, već se ispriječio Banu u četvrtfinalu miksa, no singl je druga priča, a nadamo se i drugačijem ishodu.

Među 32 su i Andrej Gačina i Tomislav Pucar. Gaćina je u 1. kolu nadigrao Belgijca Nuytincka (4:0). Bio je to potpuno jednosmjeran meč, Belgijac nije imao ni trunke šanse, dok je Zadranin bio baš razigran i moćan. Za osminu finala igrat će s boljim iz susreta Danca Linda i Grka Angelakisa. Još dominantiniji bio je Tomislav Pucar, koji je totalno izdominirao Čeha Siurčeka (4:0). Bio je to ekspresan meč, zadnja tri seta ostavio ga je na 4, 2 i 3 poena, a za osminu finala igrat će s nezgodnim ljevorukim Portugalcem Freitasom.

Mateja Jeger Majstorović izborila je ulazak među 32 najbolje, a za to je pobijedila Turkinju Altinkayu s 4:2. Početak meča nije bio obećavajući, suparnica je povela 2:0 s tim da je drugi set dobila s 15:13. Na sreću to nije uzdrmalo našu stolnotenisačicu već je slavila u sljedeća tri seta ostavivši Turkinju na 6, 3 i 8 poena. Za kraj Jeger Majstorović je povela 8:3 i 9:5, da bi Altinkaya okrenula na 10:9, ali nije joj bilo dovoljno te je naša predstavnica slavila s 12:10 odnosno 4:2. Za osminu finala predstoji joj meč s nezgodnom ljevorukom Portugalkom Shao Jieni.

Među 32 je i naša najiskusnija igračica, Ivana Malobabić, a u prvom susretu nadigrala je Bugarku Georgijevu (4:0). Za ulazak u osminu finala čeka je Šveđanka Bergstrom, koja također prakticira defenzivnu igru.

Od turnira se oprostila dvadesetgodišnja Hana Arapović, a bolja je bila Njemica Schreiner (4:3). Dvije godine starija suparnica je bolje otvorila, povela 2:0, ali potom je slijedio hrvatski niz i vodstvo 3:2. I to uz prilično uvjerljiv nastup te se činilo se kako ćemo i tu gledati sličan meč kao i kod Mateje Jeger Majstorović. No, Njemica se uspjela trgnuti te sljedeća dva seta slaviti s 11:9, a zadnji poen odlučujućeg seta dobila je uz pomoć prasice. Također, od pojedinačnog dijela oprostila se i Lea Rakovac, a bolja od naše stolnotenisačice bila je Srpkinja Lupulesku (4:1). Dobro je Lea ušla u meč, povela 1:0, a potom je ispustila set loptu za 2:1. Nakon što je Lupulesku povela dominirala je i u četvrtom setu, a ubrzo i okončala meč u fiksu petog seta. Šteta za Leu jer je imala solidan ždrijeb, zadnja dva puta je dobila Lupulesku u Bundesligi, a za 16 bi igrala sa Srpkinjom Maksuti, s kojom također ima pozitivan omjer.

- Naše djevojke su bile favorit protiv Mađarica i to su potvrdile. Ušle su među 16 uz dobru igru, slijedi meč s De Nutte i Potom, a šanse su 50-50. Što se tiče pojedinačnog kod Mateje unazad mjesec-dva vidim napredak, ostala je čvrsta i kada je gubila 2:0 protiv Turkinje, a pobijedila jako dobru igračicu. Slijedi težak meč sa Shao Jieni, iako je sami ulazak među 32 je dobar rezultat. Malobabić je za 32 pobijedila Bugarku, što nisam sumnjao. Kako sam već ranije govorio, Ivana kada igra sa igračicama svoje kvalitete ili slabijima to odradi bez greške. Slijedi joj težak meč s Bergstrom, lovac na lovca, a od nje je izgubila u Ligi prvakinja nakon pet setova i to zlatni setom (6:5). Šveđanka je favorit, trebat će biti strpljiv, ali može pobijediti. Velika žal zbog Hane jer se vratila nakon 0:2 i pvoela 3:2. U tom šestom setu je stigla od 7:10 do 9:10, ali odigrala je ključan poen po meni malo ziheraški. U sedmom setu Njemica je prve tri lopte stvarno odigrala na vrhunskom nivou i odmah napravila razliku. Hana je bolja igračica od Schreiner, ali danas to nije bilo tako. Lea je dala sve od sebe, imala je set loptu za 2:1, a vjerujem da je to dobila da bi bila druga priča. Žalim jer jer je zadnja dvaput bila bolja od nje. Kao i da bi u petak igrala s Maksuti, to bi bila lijepa prilika za ući među 16 - kazao je Dragutin Šurbek, izbornik stolnotenisačica.

U muškim parovima Pucar i Slovenac Jorgić su očekivano u osmini finala, a na tom putu su totalno nadigrali englesko-tursku kombinaciju Greena i Isika (3:0). Sljedeći suparnik bit će im austrijsko-moldavski par Kolodziejczyk i Ursu. Inače, riječ je o paru koji je u kvalifikacijama izbacio naše predstavnike Bana i Benka nakon pet setova. Nažalost, među 16 se nisu uspjeli probiti Gaćina i Danac Lind. Ždrijeb im baš nije bio sklon jer su u prvom susretu naletjeli na prve nositelje, Šveđane Moregarda i Kallberga, inače 10. i 25. igrača svijeta. Moregard slovi za jednog od najboljih igrača svijeta. Na OI u Parizu osvojio dva srebra (pojedinačno i ekipno), a srebrni je bio i na SP-u 2022. u Houstonu. Inače, obojica su dio momčadi koja je lani osvojila europski naslov. Bez obzira na to prva dva seta su bila neizvjesna, Gaćina i Lind su imali i set loptu u prvom setu, no Šveđani su slavili s 14:12 i 12:10 te lagano priveli meč kraju.

U ženskim parovima među 16 su Rakovac i Jeger Majstorović, u 1. kolu su bez većih problema nadigrale Mađarice Balint i Hartbrich (3:1). Za četvrtfinale će igrati protiv Pote i De Nutte (Mađarska/Luksemburg). Malobabić i Arapović također nisu bile sretne ruke pri ždrijebu, u 1. kolu naše djevojke poražene su od Njemica Wan Yuan i Winter (3:0). Obje Njemice igraju dobro na lov, a to našem paru sigurno nije išlo u prilog.

Rezultati

Pojedinačno

Stolnotenisači, 1. kolo

Kožul (Slo) - Ban (Hrv) 3:4 (-8, 4, 7, -3, -10, 7, -11)

Nuytinck (Bel) - Gaćina (Hrv) 0:4 (-5, -9, -7, -5)

Zeljko (Hrv) - Robles (Špa) 2:4 (-9, 5, -7, -10, 9, -5)

Pucar (Hrv) - Siruček (Češ) 4:0 (8, 4, 2, 3)

Stolnotenisačice, 1. kolo

Jeger Majstorović (Hrv) - Altinkaya (Tur) 4:2 (-9, -13, 6, 3, 8, 10)

Schreiner (Nje) - Arapović (Hrv) 4:3 (7, 6, -2, -8, -4, 9, 9)

Malobabić (Hrv) - Georgieva (Bug) 4:0 (8, 7, 8, 7)

Rakovac (Hrv) - Lupulesku (Srb) 1:4 (8, -5, -12, -6, -11)

Parovi

Stolnotenisači, 1. kolo

Gaćina/Lind (Hrv/Dan) - Kallberg/Moregard (Šve) 0:3 (-12, -10, -4); Green/Isik (Eng/Tur) - Pucar/Jorgić (Hrv/Slo) 0:3 (-5, -4, -8)

Stolnotenisačice, 1. kolo

Jeger Majstorović/Rakovac (Hrv) - Balint/Hartbrich (Mađ) 3:1 (4, 9, -4, 5), Wan Yuan/Winter (Nje) - Arapović/Malobabić (Hrv) 3:0 (13, 4, 6)

Mješoviti parovi

Osmina finala: Pištej/Kukulkova (Svk) - Ban/Arapović (Hrv) 2:3 (8, -5, -8, 4, -9); četvrtfinale: Ban/Arapović (Hrv) - Robles/Xiao (Špa) 0:3 (-9, -7, -8)

Linker
17. listopad 2024 22:28