Leon Benko (GSTK Zagreb) je pobjednik 67. izdanja Zagipinga u juniorskoj konkurenciji

 HSTS
STOLNI TENIS

Nakon tri godine pauze vratio se Zagiping, Leon Benko i Dora Ćosić osvojili prvo mjesto u juniorskoj konkurenciji

Najstariji i najpoznatiji hrvatski turnir za mlade igrače doživio 67. izdanje, ali ovog puta igralo se u Dugom Selu
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 29. studeni 2023. 16:51

Nakon tri godine vratio se Zagiping, koji je oduvijek bio jedno od najvažnijih natjecanja za mlade stolnotenisače i stolnotenisačice. Prvi turnir održan je 1955., a sada se tradicija nastavila i turnir je doživio 67. izdanje u organizaciji Stolnoteniskog saveza Zagreba i sufinanciranje Sportskog saveza Grada Zagreba. Doduše, umjesto Doma sportova natjecanje je održano u Dugom Selu, termin je pomaknut na studeni, ali za to sve to ima opravdani razlog s obzirom na to da je proračun za sport Grada Zagreba izglasan naknadno. U budućnosti je intencija da se turnir vrati u Dom sportova, ali tek treba vidjeti razvoj situacije jer je najavljena potpuna obnova jedne od najpopularnijih zagrebačkih dvorana.

Nagrade najboljima dijelili su Mario Dokmanić, predsjednik Stolnoteniskog saveza Zagreba i član Upravnog odbora SSGZ-a te Tihomir Mostovac, član Izvršnog odbora STSZ-a. Na samom turniru u dva dana igralo je petstotinjak igrača, a juniorske naslove osvojili su Leon Benko (GSTK Zagreb) i Dora Ćosić (Mladost), dok su mlađejuniorski naslovi završili u rukama Gabrijela Marjanovića (STK Zagreb) i Neve Gojković (Mladost). Kod kadetkinja prvo mjesto pripalo je Anti Kolaku (Cibalia) i Leeloo Han Vukelji (Aquaestil).

Kod juniora dominirali su igrači iz Zagreba, njih pet iz GSTK Zagreb, jedan iz STK Zagreb, a među njih se probio i Vito Milak (Visia). Najviše zadovoljstvo ima GSTK Zagreb s obzirom na to da su tri medalje završile u njihovim rukama, a u četvrtfinalu su imali čak pet igrača. Leon Benko je osvojio naslov, a na putu do zlata ispustio je tek dva seta na cijelom turniru. Jedan set u skupini, a drugi set u finalu protiv suigrača Luke Lozušića (4, -9, 6, 6). Treće mjesto pripalo je Ivanu Henclu (GSTK Zagreb) i Gabrijelu Marjanoviću (STK Zagreb). U starijoj kategoriji je bio brončani, ali zato je u mlađejuniorskoj uzeo zlato. Gabrijel Marjanović (STK Zagreb) je najteži susret turnira imao u osmini finala kada je protiv Marka Mlinara (Split) prošao nakon pet setova (5, -8, -8, 9, 3), a potom je do kraja turnir ispustio tek set, a za kraj je u finalu s 3:0 nadigrao Vitu Milaka (Visia). Treće mjesto osvojili su Puljani Andrej Mrkić i Deni Vale. Kadetsko zlato završilo je u rukama Ante Kolaka (Cibalia), a sve ostalo je završilo u rukama istarskih igrača. Vinkovčanin je u polufinalu s 3:0 svladao Lea Bernaza (Brovinje), a potom je za zlato s 3:1 nadigrao i Denija Valea (Pula). Uz Bernaza, bronca je završila u rukama Matije Zohila (Pula).

Kod juniorki u četvrtfinalu su bile pet igračica Mladosti, medalju su uzele njih tri, a finale je bio klupski okršaj. Naslov je uzela Dora Ćosić (Mladost), u polufinalu je s 3:2 (-6, 9, 6, -7, 3) svladala Zrinku Rebić (STK Zagreb), a u finalu i tri godine mlađu suigračicu Nikolinu Miličević s 3:1 (7, -7, 7, 10). Uz Rebić treće mjesto osvojila je Bruna Borovec (Mladost). Inače, nakon ovog uspjeha Ćosić je preuzela vrh na juniorskoj rang listi, a preskočila je Borovec. I kod mlađih juniorki naslov je pripao Mladosti, a uspjeh je potpisala Neva Gojković. U polufinalu je svladala Maru Markovanović (Dugo Selo) s 3:0, a zatim za zlato s istim rezultatom i Lanu Benko (STK Zagreb). Inače, na cijelom turniru Gojković je ispustila tek set. Dvije godine mlađa Benko je velik posao napravila u borbi za finale kada je pobijedila Miličević u pet setova (-8, 9, 8, -7, 9). Inače, Miličević je prethodna dva turnira bila zlatna. Kod kadetkinja Leeloo Vukelja (Aquaestil) je osvojila drugo zlato ove sezone. Prvo je osvojila u Osijeku na memorijalu Matije Gregića, a sad je to ponovila na Zagipingu. U polufinalu je s 3:1 nadigrala Franku Miškić (Šibenik), a potom je za prvo mjesto s 3:1 svladala Lanu Benko (STK Zagreb). Treće mjesto, uz Miškić, osvojila je Elena Vukovac (Aquaestil). Treba spomenuti mladu Karlu Ivičić (Sveti Jakov Jadranovo) koja i dalje niže uspjehe. Dosad se odigralo šest turnira ove sezone i na svih šest prvo mjesto u konkurenciji mlađih kadetkinja osvojila je mlada igračica iz Jadranova.

Rezultati

Juniori: 1. Leon Benko (GSTK Zagreb), 2. Luka Lozušić (GSTK Zagreb), 3. Ivan Hencl (GSTK Zagreb) i Gabrijel Marjanović (STK Zagreb); mlađi juniori: 1. Gabrijel Marjanović (STK Zagreb), 2. Vito Milak (Visia), 3. Andrej Mrkić (Pula) i Deni Vale (Pula); Kadeti: 1. Ante Kolaka (Cibalia), 2. Deni Vale (Pula), 3. Leo Bernaz (Brovinje) i Matija Zohil (Pula); mlađi kadeti: 1. Nikola Jurić (Marathon), 2. Bono Hrnčić (TIS), 3. Paolo Pulić (Vrsar) i Ivan Smiljanić (Požega); najmlađi kadeti: 1. Šimun Milošević (Mladost), 2. Lovro Ovničević (Stubica), 3. Karlo Pavlović (Stubica) i Nikola Vučinić (Cibalia); klinci: 1. Arian Okanović (Malinska), 2. Adam Petrović (Opatija ‘08.), 3. Niko Škoko Zdelar (Požega) i Mateo Pavlović (Stubica).
Juniorke: 1. Dora Ćosić (Mladost), 2. Nikolina Miličević (Mladost), 3. Zrinka Rebić (STK Zagreb) i Bruna Borovec (Mladost); mlađe juniorke: 1. Neva Gojković (Mladost), 2. Lana Benko (STK Zagreb), 3. Mara Markovanović (Dugo Selo) i Nikolina Miličević (Mladost); Kadetkinje: 1. Leeloo Vukelja (Aquaestil), 2. Lana Benko (STK Zagreb), 3. Franka Miškić (Šibenik) i Elena Vukovac (Aquaestil); mlađe kadetkinje: 1. Karla Ivčić (Sveti Jakov Jadranovo), 2. Sara Rivetti (Zagorac), 3. Iva Lešić Duralija (TIS) i Mia Romić (Mladost); najmlađe kadetkinje: 1. Stela Presečki (Zagorac), 2. Tamara Grobotek (Donji Miholjac), 3. Petra Lipovščak (Jaska) i Romea Matas (Lučica); Klinceze: 1. Romea Matas (Lučica), 2. Antea Tasovac (Lučica), 3. Zrinka Pintur (Jaska) i Antonija Bogović (Malinska).

Linker
15. srpanj 2024 03:41