Zlatko Novaković

 HOO
IN MEMORIAM

Napustio nas je i Zlatko Novaković, legendarni stolnoteniski trener, bio je i ženski i muški izbornik

Posljednji ispraćaj Zlatka Novakovića bit će u ponedjeljak u 9.35 na Krematoriju na Mirogoju
Piše: HOOObjavljeno: 12. siječanj 2022. 19:11

U 77. godini života preminuo je legendarni hrvatski stolnoteniski trener Zlatko Novaković. Bio je to stručnjak koji je puno pomogao u sportskom sazrijevanju Jasne Fazlić i jedan je najzaslužnijih za njezinu i hrvatsku brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine.

Zlatko Novaković rođen je 19. rujna 1945. godine u Zagrebu. Stolnotenisku karijeru kao aktivan igrač započeo je i završio u STK Dubrava koja se tada natjecala u hrvatskoj ligi, što je bio treći razred natjecanja. U matičnom klubu započeo je Zlatko i trenersku karijeru 1967. godine, gdje je volonterski radio punih deset godina, a 1977. odlučio je profesionalno otići u trenerske vode i postaje trener u zagrebačkom STK Mladost.

U ovom svjetski poznatom klubu ostao je sve do 1991. godine i uglavnom je trenirao ženski dio kluba. Pod njegovim vodstvom postale su čak 11 puta prvakinje Jugoslavije. Bilo je to vrijeme Branke Batinić, Jasne Fazlić, Dubravke Fabri, Jasne Bernardić, Amele Fazlić... Više godina bio je i član stručnog stožera ženske stolnoteniske reprezentacije Jugoslavije. Pomagao je izborniku Beli Selu u pripremama za Seul 1988., gdje se njegova igračica Jasna Fazlić okitila brončanom medaljom.

Nakon završetka Igara u Seulu, Stolnoteniski savez Jugoslavije odlučio se za smjenu na vrhu ženskog dijela reprezentacije. Sukladno dotadašnjim rezultatima logično je bilo da povjerenje dobije Zlatko Novaković, koji je 1989. postao izbornik i koju dužnost obnaša do 1991., odnosno do raspada bivše države.

Stvaranjem hrvatske stolnoteniske reprezentacije, Zlatko je već 1992. godine postao ženski izbornik. Zatim je neko vrijeme proveo u Njemačkoj, gdje je u nekoliko navrata trenirao tri kluba, članove jake Bundeslige. Nakon povratka u Hrvatsku, 1997. godine, Novaković postaje izbornik hrvatske muške stolnoteniske reprezentacije, a tu dužnost obnaša do 2000., te ponovno od 2002. do 2007. godine.

U dva navrata, kada se nalazio na kormilu reprezentacije, sudjelovao je na Olimpijskim igrama - u Sydneyju 2000. i Ateni 2004. Kao iskusni stolnoteniski stručnjak 2007.godine otišao je raditi u Katar, gdje se zadržao nekoliko godina. U Sportskoj akademiji Aspira u toj dalekoj državi bio je zadužen za stolni tenis. Posljednji ispraćaj Zlatka Novakovića bit će u ponedjeljak u 9.35 na Krematoriju na Mirogoju.

Linker
23. travanj 2024 22:06