Tomislav Pcucar

 MARKO FERLIN Cropix
STOLNI TENIS

Pucar: Nekad ni sam ne znam gdje putujem, ali sve to radim zbog Igara u Parizu

Ovog vikenda igra se završnica prvenstva Hrvatske u Vrsaru, a naslov brani igrač GSTK Zagreb
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 22. ožujak 2023. 17:11

Ovog vikenda će igrati završnica prvenstva Hrvatske u stolnom tenisu, a prvi nositelj u muškoj konkurenciji bit će Tomislav Pucar (GSTK Zagreb). Hrvatski reprezentativac, 51. na svjetskoj rang listi, ujedno će i braniti lanjski naslov. Zadnjih godina je non stop u finalu, a prva titula je stigla je lani u Svetom Martinu.

Sada se završnica igra u Vrsaru, u njegovoj Istri. Lani je bilo ‘čupavo’, u finalu s klupskim i reprezentativnim suigračem Filipom Zeljkom je praktički okrenuo izgubljeni meč.

- Sa Zeljkom sam gubio 3:0, a više se ni ne sjećam što je bio ključ mog povratka u meč. Težak meč za mene jer tu nema previše nepoznanica. Fićo i ja se znamo još od kadetskih dana, sav taj put smo prošli zajedno i nikako mi nije lagano igrati s njim – kazat će Pucar.

Neće riskirati s parovima

U Vrsaru neće biti Andreja Gaćine, rekordera po pitanju titula (10), koji je uglavnom bio glavna zapreka Pucaru do titula.

- Mislim da sam igrao tri finala protiv Gaćka i svaki put izgubio. Sve su to bili gusti mečevi, ali nisam ga uspio dobiti. Šteta što ne igra, volio bih da je tu jer mi je ostao dužnik ha, ha.

Uz Gaćine nema ni Frane Kojića, tako da su prvi favoriti biti Pucar i Zeljko.

- Nadam se finalu, ali treba opravdati ulogu favorita. Protiv nas će svi puštati ruku, tako da neće biti opuštanja. S Banom sam igrao prije nekoliko godina, s Petekom sam nešto sitno trenirao. Obojica su sigurno napredovali. S Čipinom sam nedavno igrao na Europe Trophyu, iako nije bio pravi jer je ozlijeđen, a sa Simovićem sam igrao već nekoliko puta na završnicama, uglavnom se srećemo u polufinalima. Ima dobar servis, dobro blokira i za njega treba biti jako dobro fokusiran.

Igrat će samo pojedinačni dio, iako je bilo upita za parove.

- Je, dečki su me zvali, ali ne želim ništa riskirati. Prije nekoliko godina sam igrao parove na državnom pa se ozlijedio i propustio turnir u Kataru. Inače, mislim da sam osvojio zlato u paru i to baš sa sa Zeljkom.

Nedavno se vratio iz Pireja, gdje je s Olympiacosom osvojio Europa Trophy. Krajem siječnja je s talijanskom Apuanijom osvojio Kup. S Talijanima je dogovorio nastavak suradnje.

- Prije sam igrao za jedan klub, sada sam na više strana. Prije sam letio do Frankfurta, nisu bila toliko duga putovanja, ali je liga bila vrlo jaka i svaki vikend sam imao teške mečeve. Sada je konkurencija slabija, nije toliko stresno, ali se puno više putuje.

Na klupskom planu već ima dva trofeja, na međunarodnim turnirima još traži pravi rezultat.

- Iskreno, ne znam kako bih ocijenio nastupe na WTT turnirima. Sve je teže jer već u 1. ili 2. kolu dobiješ vrlo jake suparnike. Naprimjer, u Dohi izbacim Kallberga, koji je svjetski Top 20 te prvi ili drugi igrač Bundeslige, a onda mi ‘doleti’ Kinez. Da, imao sam i protiv njega šanse, 1:1 i 10:7, ali nikako da povežem nekoliko jakih ‘skalpova’. U Sloveniji igram s Jorgićem, koji je svjetski Top 10 i osvajač Top-a 16. Je, bio je egal meč, vodio sam 10:7 u prvom setu, imao set loptu za peti set, ali nikako da zaredam s više dobrih rezultata. Nema previše oprosta na ovim turnirima. Za skok na renkingu ti treba dobar rezultat, polufinale nosi nekih 250 do 300 bodova. Gaćko je osvojio Katar i osvojio 600 bodova. Ja s osam turnira nemam toliko bodova. Što je u redu, osvojiti turnir je strašno teško. No, s obzirom na jačinu turnira, gdje igra doslovno sve najbolje i sve više Azijata, teško je povezati neki veći uspjeh.

Borba na svim frontovima

Ulozi su veliki, svi ganjaju – Olimpijske igre.

- Borba je na svim frontovima. Iduće godine je Pariz i glavni cilj je biti tamo. S ovom rang listom će to biti zanimljivo. U travnju i lipnju se brišu neki bodovi, tek treba vidjeti koliko jer je bilo nekih modifikacija zbog korone. Nadam se da bi mogli i kao ekipa u Pariz. Neće ni to biti lagano, stalno mijenjaju pravila. Jedna od mogućnosti je da izboriš četvrtfinale SP-a. Tko prati stolni tenis zna koliko je to težak pothvat.

Jedna od kategorija na Olimpijskim igrama su i mješoviti parovi. Pucar je svojedobno bio juniorski europski prvak u miksu s Leom Rakovac, koja je najavila povratak u reprezentaciju. Iako još nema bodova ns svjetskoj rang listi.

- Pričao sam davno s trenerom Nevenom Karkovićem o tome, ali ne nešto previše. Na tome je i ostalo. S Leom nisam razgovarao na tu temu. Iskreno, treba to trenirati. Azijati imaju taj luksuz jer nemaju toliko ligaških obaveza. Ovako na prvu mislim da bih probao, zašto ne. No, kad bi i došlo do toga tek treba vidjeti kako izgledamo u areni, prošlo je dosta vremena.

Izazovna sezona je iza njega, a ništa manje gust raspored neće biti u nastavku.

- Iskreno, nekad ne znam di mi je glava. Non stop sam na putu. Turniri, lige, stvarno je naporno. Moraš ganjati renkinge i moraš svuda ići. Teniski sistem, ali za razliku od tenisa mi imamo i klupski program. Nije idealno, ali svima je slično. Osim Kinezima koji ligu odrade u nekoliko tjedana, a ostalo se pripremaju za turnire. Možda će na ljeto biti veći predah, ali to tek treba vidjeti s obzirom na hoćemo li trebati nešto ganjati...

Linker
25. travanj 2024 13:54