Tomislav Pucar

 WTT
STOLNI TENIS Ždrijeb SP-a

Stolnotenisači u skupini s ekipom koja već 23 godine drži svjetski naslov, stolnotenisačice se nadaju iznenađenju

Muški su u skupini s Kinom, dok su tu još Belgija, Mađarska i Kuba. Žene su u skupini s Francuskom, Egiptom, Češkom i Ukrajinom
Piše: Siniša BožićObjavljeno: 16. siječanj 2024. 12:11

Hrvatski muška i ženska reprezentacija saznala je suparnike za ekipno Svjetsko prvenstvo, koje se igra u Busanu od 16. do 25. veljače 2024. Muška reprezentacija je drugi nositelj u skupini 1, prvi nositelj i favorit prvenstva je Kina, dok su s nama u skupini još Belgija, Mađarska i Kuba.

Sistem natjecanja je takav da je za prolazak dalje potrebno biti među tri ekipe. Prvoplasirani ide direktno u osminu finala, dok drugoplasirani razigrava s trećeplasiranim za preostalih osam mjesta.

- Zadnjih nekoliko godina sve je manje prostora za duže i kvalitetnije pripreme za velika natjecanja, pogotovo u tijeku sezone. Jedna Bundesliga u zadnjih deset dana ima dva kola lige, a u Njemačkoj nam igra Zeljko. Malo je prostora za pripreme, iako je nama to drugačije s obzirom na to da smo cijele godine na okupu, na jednom mjestu. Većina reprezentacija nije, dok smo mi tijekom godine u svojevrsnom kampu. Planirali smo ići na pripreme u Saarbrücken, no zaključili smo da to nije najbolja opcija zbog već spomenute Bundeslige, kao i da oni imaju stolove na kojima se neće igrati SP. Igračima to radi veliku razliku, na jednim stolovima je brža igra, drugi ‘štopaju‘ lopticu. Rezervna varijanta su bile pripreme s Mađarima, a sad je i ta opcija otpala s obzirom na to da smo s njima u skupini. Najvjerojatnije ćemo ostati kod kuće, dečki će otići odraditi svoje klupske obaveze, ali imat ćemo dovoljno vremena za kvalitetnu pripreme. Doći će nam sparing partneri, zasad sigurno Rumunj Sipos i Senegalac Diaw, a možda i još neko od igrača. Što se tiče skupine zna se koja nam je namjera, ako želimo nešto napraviti moramo biti među prve tri ekipe u skupini. To su sve igrači koje poznajemo, svi znaju i nas, tako da nepoznanica praktički da i nema - istaknuo je izbornik Neven Karković.

Mađari iza sebe imaju odličan nastup na EP-u, s Belgijcima smo se susreli na prošlom SP-u i tada ih pobijedili. Kina je uzastopni svjetski prvak od 2001., a u svojoj riznici imaju 22 svjetska naslova.

- Belgijci su mlada ekipa, napreduju, igraju dobro i imaju veliki potencijal. Mađari su generacijski manje-više kao i mi, dok je Kuba jedina nepoznanica. Imaju jednog igrača kojeg znamo i nije loš. Morat ćemo ih analizirati. Kina je veliki izazov na takvom natjecanju, riječ je o beskrajnim osvajačima svjetskih prvenstava. No, to je prilika za iskustvo i napredak, vidjet ćemo u kojem trenutku nam dolazi taj susret. Možda će to biti prilika da nekog i odmorimo. Od danas do početka prvenstva se fokusiramo se na ekipe i igrače koje nas čekaju u skupini - zaključio je Karković.

Ženska reprezentacija je na SP ušla kao zamjena, a smješteni su u skupinu 8. Prvi nositelj skupine je Francuska, a potom slijede Egipat, Češka, Ukrajina i Hrvatska.

- Ova skupina nije teška ni lagana. Možemo igrati sa svim reprezentacijama, manje više to su sve ekipe koje možemo dobiti, ali i izgubiti. U skupini nemamo suparnika koji je lagan, da praktički na te bodove već računamo. Ovako na prvu jedino Francuska odskače, oni su i prvi nositelji, ali sa svim ostalim suparnicama imamo šansu. Velika stvar je da smo tamo. Već smo odradili dio priprema, s nekim curama radim i na tjednoj bazi, ostale su vezane u klupskim programima, dok je Hana Arapović trenutno u u Düsseldorfu. Zadnji dio priprema odradit ćemo na Mladosti, nekih 5-6 dana, a pridružit će nam se i sparing partneri - kazao je izbornik Dragutin Šurbek.

Linker
28. travanj 2024 21:43